Current track

Title

Artist


Arthur Verona, pictor român de origine aromână

#Postat de on august 24, 2024

Arthur Garguromin Verona (nume la naștere Arthur Petre Anton Bartolomeu Francisc Maria Verona, n. 24 august/5 septembrie 1867, Brăila, România – d. 26 martie 1946, București, România) a fost un pictor român de origine aromână.

Arthur Verona a absolvit studiile liceale în 1888, la Cernăuţi, după care a fost trimis de părinţi la Academia din Viena pentru a studia artele militare. Prima sa lucrare, „Patrula de noapte,” a fost expusă la Viena în 1889. În 1894, sub influența mișcării secesioniste și a pictorilor Fritz von Uhde și Simon Hollósy (fondatorul școlii de pictură de la Baia Mare), Verona a renunțat la cariera militară pentru a se dedica exclusiv picturii. Începând din 1895, a studiat la Academia de Arte Frumoase din München sub îndrumarea lui Fritz von Uhde.

Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Arthur_Verona#/media/Fi%C8%99ier:Arthur_Verona.jpg

În 1899, Verona a plecat la Paris pentru a urma cursurile Academiei Julian, unde a studiat cu J.P. Laurens și Bouguereau. A expus lucrările sale la Expoziția Internațională de la Paris în 1899 și 1900. Revenit în țară, a expus la Expoziția Artiștilor în Viață și a participat, în 1901, la constituirea Societății „Tinerimea Artistică,” fiind unul dintre fondatorii acesteia. A expus din nou la Viena, la Salonul Oficial, iar lucrările sale au fost remarcate și apreciate de Nicolae Grigorescu.

În 1906, Verona a fost premiat la Salonul Oficial, iar în 1907 a participat la a cincea expoziție a „Tinerimii Artistice” și a realizat lucrarea monumentală „Coșașii.” S-a afirmat ca un talentat portretist, fiind considerat egalul lui G.D. Mirea. A realizat și picturi murale, cum ar fi tavanul casei Kalinderu și al Palatului Gheorghe Cantacuzino din București. Pe 7 iulie 1909, a fost distins cu Medalia Bene Merenti Clasa I prin decret regal. În 1910, la Salonul de Pictură de la München, a fost distins cu Medalia de Aur.

Între 1911 și 1912, a participat la diverse expoziții cu peste 25 de lucrări, obținând a doua Medalie de Aur la München pentru lucrarea „Spartul horei.” În 1913, la Expoziția Internațională din München, a primit a treia Medalie de Aur și a fost considerat de critică drept un urmaș al lui Nicolae Grigorescu. A pictat nuduri în stil secesionist. În 1917, lucrările sale, împreună cu tezaurul României, au fost duse în Rusia. A organizat Academia Liberă de Pictură și a fost decorat cu Ordinul „Steaua României.”

În 1940, a devenit profesor la Școala Superioară de Pictură și Sculptură Bisericească de pe lângă Arhiepiscopia București. În 1941, i s-a acordat o pensie lunară, iar printr-un decret semnat de generalul Ion Antonescu, a primit cetățenia română. A participat la Salonul Oficial de Toamnă din 1942, iar în 1943 a devenit membru al Corpului Artiștilor Plastici prin decizie ministerială.

Arthur Verona a murit pe 29 martie 1946, la București, suferind și uitat.

Surse:

Sursa: https://www.icr.ro/pagini/arthur-verona


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *