Current track

Title

Artist


Antonio Vivaldi a fost un compozitor italian, cel mai de seamă reprezentant al barocului muzical venețian

#Postat de on iulie 28, 2021

 ,,Nu e greu să scriu muzica, notele plutesc in aer, eu doar le rânduiesc…”Antonio Vivaldi

Antonio Lucio Vivaldi (n. 4 martie 1678VenețiaRepublica Veneția – d. 28 iulie 1741 VienaImperiul Habsburgic) a fost un compozitor italian, de profesie preot catolic. Este considerat drept cel mai de seamă reprezentant al barocului muzical venețian.
Venetia il supranumea “Preotul rosu”, fiindca era preot si avea parul rosu, cazut in bucle pe umeri.
De origine umila, el a trait in marginea societatii pe care a slujit-o, absorbit in activitatea de profesor, interpret si compozitor. Se pare ca nu a avut legaturi de prietenie cu ceilalti muzicieni, iar cu aristocratia venetiana a intretinut doar relatii pe care i le impunea profesiunea sa.

Marele muzician a scris pentru concetatenii sai opere, sonate si concerte, si ele au rasunat in atmosfera luminata in tonuri mereu schimbatoare, care transfigureaza si da o aparenta ireala orasului si marii. Cele mai cunoscute dintre concertele sale sunt cele 4 concerte pentru vioara, numite Anotimpurile (1725).

Antonio studia cu asiduitate muzica si, paralel, cursurile de teologie, luandu-si cu regularitate gradele preotesti. La 18 septembrie 1693 a primit tonsura, la 19 sau 21 septembrie 1696 i s-au acordat ordinele minore, iar la 4 aprilie 1699 a fost hirotonisit subdiacon.

In anul 1699 este admis, in calitate de violinist, la capela ducala de la San Marco. Paralel cu activitatea si studiile muzicale din cadrul acestei capele, Antonio urma intr-unul din seminariile Patriarhiei, studiile pregatitoare pentru cariera de preot.

La 23 martie 1703, cand a fost hirotonisit preot, era un muzician deplin format, avand diverse lucrari in manuscris, care nu vor intarzia sa vada lumina tiparului.

In luna septembrie 1703 si-a gasit un rost si drumul spre glorie, angajandu-se la Ospedale della Pietà (asezamant rezervat orfanilor si copiilor ilegitimi ai orasului), in functia de responsabil muzical, cu salariul de 60 de ducati anual.

La 5 august 1735, prin deliberarea consiliului de conducere de la Pietà, Vivaldi era primit ca dirijor cu un salariu de 100 de ducati pe an .  A plecat si a fost uitat. Aproape doua sute de ani nu s-a stiut cand si unde a decedat.

Abia in anul 1938, s-a aflat ca a murit singur si in mizerie, la Viena, si a fost inmormantat in ziua de 28 iulie 1741, in cimitirul Spitalului pentru saraci, care tine de parohia Sfantul Stefan.

Lista lucrărilor (selecție)

Potrivit recensământului efectuat de Peter Ryom (catalog R.V.), în 1977 erau cunoscute 768 de lucrări sau fragmente autentice vivaldiene, cărora li se adăugau 68 de lucrări atribuite. În timpul vieții Vivaldi a publicat 40 de culegeri de sonate și concerte, dintre care 13 sunt numerotate ca opusuri, ca de ex.:

  • op.3, L’Estro Armonico (1712)
  • op.4, La Stravaganza (17121713)
  • op.8, Il cimento dell’armonia e dell’invenzione (1725), cuprinzând ciclul de concerte Anotimpurile
  • op.9, La Cetra (1728)
  • op. 13, Il Pastor Fido (1737) etc.

Antonio Vivaldi a scris și un număr de 90 de opere, precum:

Muzica sacră, vocală și corală (mise, psalmi, antifoane, imnuri, cânturi, motete, oratorii, arii, cantate, serenade):

  • Gloria, RV 589
  • Juditha triumphas devicta Holofenis Barbarie, RV 644, oratoriu (1716)
  • Magnificat, RV 610 ș.a.

Articolul complet aici: https://jurnalspiritual.eu/s-a-intamplat-in-28-iulie-1741/


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *