Antarctica: Specii invazive care fac ”autostopul” pe nave
#Postat de Antoniu Lovin on ianuarie 13, 2022
Specii din întreaga lume care „se ridică” pe nave amenință ecosistemul marin curat al Antarcticii. Aceasta este concluzia unui studiu care urmărește navele de cercetare, de pescuit și de turism care vizitează în mod obișnuit regiunea protejată, altfel izolată. Acesta a dezvăluit că navele din 1.500 de porturi de pe tot globul vizitează Antarctica. „Aceste nave călătoresc în întreaga lume”, a explicat cercetătorul principal Arlie McCarthy de la Universitatea din Cambridge.
„Înseamnă că aproape oriunde ar putea fi o sursă potențială pentru specii invazive”. Acele specii non-native, a explicat ea, „pot schimba complet un ecosistem”. „Ei pot crea habitate complet noi, care ar face mai greu pentru acele animale uimitoare din Antarctica să-și găsească propriul loc de viață.” Studiul, publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences, subliniază necesitatea unor măsuri mai stricte pentru a se asigura că navele nu aduc specii care ar putea perturba habitatele fragile din Antarctica. Echipa de cercetare, de la British Antarctic Survey și de la Universitatea din Cambridge, a folosit date din satelit și baze de date internaționale de transport maritim pentru a determina greutatea traficului antarctic – și originea acelor nave. „Ceea ce a fost cu adevărat surprinzător a fost că ei nu au doar un port de origine în care merg înainte și înapoi”, a spus doamna McCarthy.
În schimb, mișcarea globală a navelor leagă părți izolate ale Antarcticii de peste 1.500 de porturi din întreaga lume. Orice specie marine care se poate agăța de corpul navei și poate supraviețui călătoriei către Antarctica ar putea reprezenta o amenințare invazivă. Creaturile, inclusiv midiile, lipilele, crabii și algele, sunt deosebit de îngrijorătoare, deoarece se atașează de coji, într-un proces numit „biofouling”. Midiile, de exemplu, pot supraviețui în apele polare și se pot răspândi cu ușurință, amenințând viața marine de pe fundul mării. Filtrarea apei lor modifică lanțul trofic marin și, de asemenea, chimia apei din jurul lor. „Acesta este ultimul loc din lume în care nu avem specii marine invazive”, a explicat doamna McCarthy. „Așa că avem [încă] șansa de a-l proteja”. Profesorul David Aldridge de la Universitatea din Cambridge a explicat: „Speciile native din Antarctica au fost izolate în ultimii 15-30 de milioane de ani”. Acest lucru face ca speciile invazive să fie una dintre cele mai mari amenințări la adresa biodiversității sale.
Și, după cum a adăugat profesorul Lloyd Peck de la British Antarctic Survey, „șansa ta de a pierde o specie care este complet unică este mult mai mare în Antarctica”. Turismul este reglementat în regiune; navele turistice trebuie să respecte protocoalele de biosecuritate. Dar acest studiu a relevat că turismul a reprezentat 67% din vizitele în locații antarctice (urmat de cercetare, care a reprezentat 21% și pescuit, 7%). Potrivit Asociației Internaționale a Operatorilor de Turism Antarctici, sezonul 2019/20 a înregistrat mai mult decât 70.000 de oameni vizitează regiunea. Și, în timp ce industria a fost perturbată de pandemie, acest număr a crescut constant de când primele câteva sute de vizitatori din Chile și Argentina au sosit în Insulele Shetland de Sud în anii 1950. Este o creștere, spun cercetătorii, care are alte consecințe. Doamna McCarthy a declarat pentru BBC News: „Oriunde merg aceste nave, vedem alte tipuri de impact uman asupra mediului, fie că este vorba despre eliberarea accidentală de deșeuri, poluare, coliziuni cu animale sălbatice sau perturbări sonore”. Profesorul Peck a spus că turismul în Antarctica este atât „pozitiv, cât și negativ”. „Aceștia reprezintă o mare parte a numărului de vizite [pe continent] și, prin urmare, ar putea aduce [specii non-indigene]. „Dar operatorii de turism sunt foarte interesați de mediu și iau o mulțime de măsuri de securitate”. Mai pe larg, măsurile de biosecuritate pentru protejarea Antarcticii – cum ar fi curățarea corpurilor navelor – se concentrează în prezent pe un grup mic de „porturi de intrare” recunoscute în Antarctica.
Dar, din moment ce acest studiu a relevat că multe alte porturi din întreaga lume sunt legate de regiune, British Antarctic Survey solicită „protocoale de biosecuritate îmbunătățite” și măsuri de protecție a mediului pentru a proteja apele Antarctice. Aceasta înseamnă să inspectăm corpurile navei cu camere și să le curățați mai des. Profesorul Peck a spus că acest lucru este deosebit de important „pe măsură ce temperaturile oceanelor continuă să crească din cauza schimbărilor climatice”. El a adăugat: „știm că va sosi ceva dacă lăsăm lucrurile așa cum sunt”. Sursa: BBC