Current track

Title

Artist


Angela Moldovan, interpretă română de muzică populară, muzică clasică și romanțe, compozitoare, textieră, actriță de teatru și de film

#Postat de on septembrie 19, 2024

Angela Moldovan (n. 19 septembrie 1927, Chișinău, România – d. 13 octombrie 2013, București, România) a fost o interpretă română de muzică populară, muzică clasică și romanțe, compozitoare, textieră, actriță de teatru și de film, originară din Basarabia. Născută pe 19 septembrie 1927 la Chișinău, a locuit alături de familia sa în diverse orașe din România, printre care Târgu-Mureș, Timișoara și Suceava.

Repertoriul său vast era bazat în mare parte pe culegerile proprii, cu o atenție specială asupra folclorului din nordul Moldovei și Bucovinei.

Angela Moldovan în port tradițional
Jimster1988 – Operă proprie
CC BY-SA 4.0
Fișier:Angela-poza de prezentare.jpg
Creată: 1 septembrie 2014
Încărcată: 26 mai 2022

Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Angela_Moldovan#/media/Fi%C8%99ier:Angela-poza_de_prezentare.jpg

Despre copilăria sa zbuciumată, Angela Moldovan spunea că a colindat întreaga țară: „Cele opt clase de liceu le-am făcut în cinci orașe. Am stat la Târgu Mureș, Timișoara, Suceava și Orhei. Am continuat gimnaziul la Iași, la internatul Liceului ‘Doamna Cuza’. După ce părinții mei s-au refugiat din Orhei, în 1944, ne-am stabilit la Alba Iulia, apoi la Dej, unde am terminat liceul. Bacalaureatul l-am susținut la Bistrița-Năsăud.”

În 1954, după patru ani pe scena Operei din Cluj, Angela Moldovan a debutat ca solistă de muzică populară cu melodia La oglindă, urmată de piesele Mărioara de la munte și Nu-i bai, înregistrate la Radio Cluj cu Orchestra „Înfrățirea”, condusă de Ilie Tetrade.

După mutarea la București, în 1954, a colaborat cu Ansamblul „Ciocârlia” și, din 1955, a devenit solistă a Orchestrei „Barbu Lăutaru”. Primul său turneu internațional a avut loc în 1956, împreună cu Ansamblul „Ciocârlia”, în China, Coreea de Nord, Vietnam și Uniunea Sovietică. În 1962, a urmat un turneu de succes în Statele Unite, cu 64 de spectacole în 56 de orașe.

De-a lungul carierei sale, Angela Moldovan a colaborat cu cele mai prestigioase ansambluri din țară, printre care:

  • Orchestra „Barbu Lăutaru” din București (1955-1965),
  • Ansamblul „Ciocârlia” (1954-1983),
  • Orchestra „Înfrățirea” din Cluj-Napoca (1950-1954),
  • Orchestra de muzică populară Radio.

Angela Moldovan s-a stins din viață la 86 de ani, pe 13 octombrie 2013, la București.

Sursa: https://folclor-romanesc.ro/angela-moldovan-biografie/

Tagged as

Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *