Alături de salvatorii aflați în momente grele
#Postat de Gianina Buftea on august 28, 2023
Pompierii militari nemțeni s-au mobilizat pentru a acorda ajutor victimelor incidentului de la Crevedia, județul Dâmbovița. 50 de pompieri vor dona sânge pentru victimele exploziilor înregistrate la stația de gaz petrolier lichefiat care au lăsat în urmă 2 morți, zeci de răniți și distrugeri de amploare. la nivel național, medicii au făcut apel la cei care vor să îi salveze pe cei răniți la Crevedia. Au nevoie de sânge pentru o perioadă lungă de timp. De duminică, centrele de transfuzii din capitală și 24 de județe sunt deschise pentru cei care vor să doneze sânge pentru a-i salva pe salvatori.
”În urma durerosului eveniment produs sâmbătă seara în localitatea Crevedia, gândurile noastre zboară către colegii noștri greu încercați, pentru care, cuvintele „curaj și devotament” nu sunt cuvinte mari. Pentru a le sări în ajutor, în cadrul unității noastre, a fost lansat apelul de a dona sânge. Până în acest moment, 50 de pompieri pietreni și-au anunțat intenția de a dona sânge pe parcursul acestei săptămâni și speranța noastră este că numărul donatorilor din cadrul instituției va fi mai mare. De asemenea, lansăm același apel tuturor nemțenilor”, a precizat Andrei Grancea, comandant detașament I.S.U. Neamț.
În urma exploziilor letale care au avut loc sâmbătă la o stație de gaz petrolier lichefiat (GPL) din Crevedia, lângă București, România a solicitat asistență din partea UE pentru tratarea victimelor cu arsuri grave. În total, nouă țări – Austria, Belgia, Bulgaria, Danemarca, Franța, Germania, Italia, Norvegia și Suedia s-au oferit să primească pacienți prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE. În Belgia, Italia, Austria, Germania și Norvegia au sosit deja pacienți.
„Exploziile cu urmări tragice din România au făcut ca zeci de persoane, inclusiv membri ai personalului de primă intervenție, să necesite asistență medicală de urgență. În aceste momente, gândurile mele se îndreaptă către victime și către familiile și colegii acestora. Țările din Europa au reacționat imediat cu oferte de a trata victimele în spitalele lor. Un număr de 12 pacienți transferați prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE beneficiază deja de asistență medicală de urgență în Belgia, Italia, Austria, Germania și Norvegia. Le mulțumesc tuturor țărilor pentru că și-au manifestat solidaritatea cu România în aceste momente grele, când este atât de necesară. Scopul nostru acum este să salvăm vieți,” a declarat comisarul UE pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič. Centrul de coordonare a răspunsului la situații de urgență al UE este în contact permanent cu România și cu autoritățile țărilor europene pentru a mobiliza orice asistență suplimentară necesară.