Current track

Title

Artist


1997 – Academia de Științe Tehnice din România (ASTR)

#Postat de on decembrie 11, 2024

Înființată pe 17 octombrie 1997, Academia de Științe Tehnice din România (ASTR) a fost creată de 27 de membri fondatori cu scopul de a constitui un forum național dedicat personalităților din domeniul ingineriei. Misiunea ASTR este promovarea cercetării științifice, inovației tehnice și îmbunătățirea educației inginerești. Academia a fost recunoscută legal la 11 decembrie 1997 și a fost acceptată în 2006 în EURO-CASE, alături de alte academii tehnice din Europa.

Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Academia_de_%C8%98tiin%C8%9Be_Tehnice_din_Rom%C3%A2nia#/media/Fi%C8%99ier:Logo_Academy_of_Technical_Sciences_of_Romania.jpg

Istoricul ASTR

Precursori: În 1935, s-a înființat Academia de Științe din România, care a funcționat până în 1948, când a fost integrată în Academia Republicii Populare Române.

Înființarea ASTR: La 17 octombrie 1997, ASTR a fost înființată de 27 de membri fondatori, cu scopul de a sprijini dezvoltarea științifică și tehnică din România.

Schimbări juridice: În 2008, ASTR a fost transformată dintr-o asociație privată într-o instituție publică, autonomă, iar în 2010, prin Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 79, finanțarea ASTR a fost stabilită să provină exclusiv din venituri proprii.

Atribuțiile principale ale ASTR

  1. Realizarea de cercetări și studii tehnice, implementarea de proiecte și programe de cercetare.
  2. Promovarea cooperării în domeniul ingineriei la nivel național și internațional.
  3. Îmbunătățirea educației inginerești și atragerea tinerilor către domenii precum ingineria, fizica și matematica.
  4. Promovarea înțelegerii noilor tehnologii și stimularea dezvoltării industriei din România.
  5. Organizarea de evenimente tehnico-științifice și premierea celor mai bune lucrări științifice în domeniul ingineriei.

Organizarea ASTR

ASTR include mai multe tipuri de membri: membri de onoare, membri titulari, membri corespondenți și membri asociați.

  • Membrii de onoare sunt personalități remarcabile din domeniul tehnicii, iar membrii titulari și corespondenți sunt aleși dintre cei care au realizări semnificative în domeniul tehnico-științific.
  • Membrii asociați sunt persoane care sprijină activitatea și prestigiul ASTR prin contribuțiile lor științifice.

Organe de conducere

  • Adunarea generală este forul suprem de conducere, formată din toți membrii titulari și corespondenți, care se reunește anual.
  • Prezidiul este compus din președinte, vicepreședinți, secretar general și președinții secțiilor ASTR, care conduc activitatea între sesiunile adunării generale.
  • Președintele reprezintă ASTR în relațiile externe și este ordonator de credite.

Filiale și Secții

ASTR are filiale în mai multe orașe din România și Republica Moldova, inclusiv Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Brașov, Craiova și Chișinău, precum și secții de specialitate, printre care Inginerie mecanică, Electrotehnică, Ingineria transporturilor, și Ingineria petrolului și minelor.

Afilieri internaționale

Academia de Științe Tehnice din România este membră titulară a Asociației Academiilor de Științe Tehnice din Europa (Euro-CASE), cu sediul la Paris, consolidând astfel legăturile internaționale ale ASTR și promovând colaborarea în domeniul științei și tehnicii.


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *