261 de norme suplimentare pentru a acoperi deficitul de profesori și angajați din învățământul sucevean
#Postat de Carmen Vintu on septembrie 19, 2024
Ministerul Educației a repartizat Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Suceava 261 de norme suplimentare, pentru a acoperi deficitul de profesori și angajați din școlile sucevene. Acest deficit survine ca urmare a creșterii numărului de elevi prin revenirea multor familii din străinătate, precum și a scăderii numărului de copii în clasă, conform prevederilor noii legi a învățământului. Cât privește cele 261 de norme, pentru învățământul de masă, IȘJ a primit 220 de norme pentru personalul didactic de predare, 5 pentru personalul didactic auxiliar și 15 pentru personalul administrativ. Pentru învățământul special, Ministerul Educației a repartizat 21 de norme.
Sursa foto: https://pixabay.com/es/photos/profesor-tablero-tutor-escuela-2454399/
În luna august, Inspectoratul Școlar Suceava a solicitat Ministerului Educației alocarea a 402 norme suplimentare pentru unitățile de învățământ din județ. Acestea includeau 329 de norme pentru cadre didactice, 32 pentru personal didactic auxiliar și 41 pentru personal nedidactic. După prima săptămână a noului an școlar, au fost primite doar 261 de norme suplimentare pentru învățământul de masă: 220 pentru cadrele didactice, 5 pentru personalul auxiliar, 15 pentru personal administrativ, iar pentru învățământul special 20 de norme pentru cadrele didactice și una pentru personalul administrativ.
Aceste norme vor fi distribuite conform planului de școlarizare aprobat și solicitărilor din partea școlilor. Cursurile neacoperite vor fi atribuite la plata cu ora, așa cum s-a procedat în anii anteriori din cauza întârzierii soluționării cererilor de suplimentare. Unele școli, cum ar fi Școala Gimnazială nr. 3 din Suceava, au luat deja măsuri, desființând o clasă pregătitoare din lipsa unei învățătoare și redistribuind elevii în celelalte patru clase.
În ultimii cinci ani, județul Suceava a primit aproximativ 1.000 de norme suplimentare, acest lucru fiind cauzat de creșterea populației școlare prin revenirea familiilor din străinătate și de scăderea numărului de elevi per clasă, conform noilor reglementări din legea educației, conform comunicatului Inspectoratului Școlar Suceava.