Current track

Title

Artist


Studiu: O legătură surprinzătoare între narcisism și credința în astrologie

#Postat de on decembrie 29, 2021

„Credința în astrologie este corelată cu narcisismul ridicat și cu inteligența scăzută. Astrologia este o practică străveche, dar rămâne destul de populară: unul din trei adulți americani cred în astrologie. Mulți oameni sunt atrași de astrologie în vremuri de incertitudine, dar anumite tipuri de indivizi sunt mai predispuși să creadă în astrologie în general. Noile cercetări sugerează că credința în astrologie este legată de personalitatea narcisistă și de inteligența inferioară. Astrologia este o practică străveche care rămâne populară în multe locuri din lume, inclusiv în SUA”, precizează publicația psychologytoday.com.
Într-adevăr, aproape unul din trei adulți americani cred în astrologie. Cuvântul astrologie provine din grecescul astron, care înseamnă stea. Astrologia se referă la studiul mișcării, poziției și altor aspecte ale stelelor și planetelor cu scopul de a obține cunoștințe despre viețile umane și evenimentele viitoare. De ce cred oamenii în astrologie? Nu există un răspuns simplu. În general, oamenii sunt atrași de explicații sau predicții astrologice în perioadele de stres, confuzie și incertitudine. De exemplu, în perioadele de tulburări sociale și politice (de exemplu, revoluții, pandemii) sau de criză personală (de exemplu, boli grave), mulți apelează la astrologie ca o modalitate de a face față și de a simți că viața este controlabilă sau cel puțin previzibilă. În ceea ce privește alți factori care determină diferența individuală de credință în astrologie, factori precum vârsta, sexul, educația, spiritualitatea, stilul de gândire, atitudinea, personalitatea și capacitatea cognitivă ar putea juca un rol. Acest lucru ne aduce la un studiu recent al lui Andersson și colegilor din Suedia, care urmează să fie publicat în numărul din martie 2022 al revistei Personality and Individual Differences, care sugerează că credința în astrologie este asociată cu un narcisism mai mare și cu o inteligență mai scăzută. De ce narcisism mai mare? Poate pentru că această concentrare asupra sinelui și a locului special al cuiva în univers îi atrage pe narcisiști.
În plus, anumite convingeri paranormale și superstițioase – cum ar fi credințele narcisiștilor cu privire la propriile lor abilități presupuse superioare (de exemplu, „Sunt psihic”) – pot, de asemenea, să-i facă pe narcisiști ​​să se simtă speciali și superiori. Și de ce o inteligență mai scăzută? Potenţial pentru că credinţa în paranormal este adesea asociată cu o lipsă de gândire critică. De exemplu, cei care cred în paranormal pot presupune cauzalitate supranaturală pentru evenimente și, din cauza inteligenței și abilităților cognitive mai scăzute, nu reușesc să-și ajusteze gândirea atunci când sunt prezentate dovezi empirice care arată contrariul. Având în vedere această introducere, este timpul să examinăm rezultatele cercetării efectuate de Andersson și colaboratori, care au evaluat legătura dintre astrologie, inteligență și personalitate (în special narcisism). Eșantionul a inclus 264 de persoane, dintre care 87% femei, cu o vârstă cuprinsă între 25 și 34 de ani.
Înainte de a discuta rezultatele, ar trebui să precizez că pentru mulți oameni, învățarea despre astrologie și diagramele astrologice (de exemplu, citirea horoscoapelor) este un hobby inofensiv. Pentru unii, însă, astrologia este o credință profundă. Acești indivizi petrec mult timp citind horoscoape și pot cheltui o mulțime de bani consultând astrologi și alți ghicitori sau ghicitori. Ar putea cei care au credințe atât de puternice în astrologie să difere de omul obișnuit în moduri importante? Da, conform acestei cercetări, care a constatat că credința mai înaltă în astrologie este legată de narcisismul superior.
De ce?
Asocierea pozitivă dintre personalitatea narcisică și credința în astrologie, speculează autorii, se datorează „viziunii despre lume centrată pe sine care îi unește”. În plus, „aspectele culturale ale milenialilor pot sublinia unicitatea indivizilor, ceea ce ar putea duce la o viziune mai egocentrică asupra lumii și, astfel, se pot raporta la trăsăturile narcisiste”. În cele din urmă, „Predicțiile și horoscoapele astrologice tind să fie încadrate pozitiv; acest lucru întărește sentimentele grandioase și, prin urmare, ar putea atrage și mai mult narcisiștii.” Analiza datelor a arătat, de asemenea, că narcisiștii au avut tendința de a presupune în mod eronat că credința în astrologie este susținută de dovezi științifice. O constatare suplimentară a fost că oamenii inteligenți erau mai puțin probabil să creadă în astrologie, în timp ce cei agreabili erau mai probabil să creadă în ea. Studiul revizuit a avut o serie de limitări, cum ar fi lipsa eșantionării aleatorii, participanții fiind în principal femei tinere precum și utilizarea versiunilor preponderent scurtate ale scalelor. Prin urmare, cercetările viitoare trebuie să reproducă rezultatele prezente. Până atunci, ar trebui să ne abținem de la a trage concluzii puternice despre credința în astrologie și asocierea acesteia cu narcisismul superior și inteligența inferioară. Cu toate acestea, așa cum susțin autorii, acesta este un domeniu important de cercetare, deoarece credința în astrologie poate fi corelată cu credința în alte pseudoștiințe și chiar cu teoriile conspirației. 

Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *