Melodia curentă

Titlu

Artist


De ce tăiem porcul de Crăciun?

Scris de pe decembrie 13, 2020

Nu există în întreaga lume un obicei mai românesc decât sacrificarea porcului de Crăciun. Nu există în întreaga lume un obicei mai românesc decât sacrificarea porcului de Crăciun. Și dacii tăiau porcii pentru că ei credeau că sacrificarea porcului e un simbol al divinităţii întunericului, care slăbea puterea Soarelui în cea mai scurtă zi a anului, la solstiţiul de iarnă. Nici romanii nu făceau excepție. Aceștia tăiau porcul la Saturnalii, între 17 şi 30 decembrie, oferind carnea de porc ca ofrandă Zeului Saturn.

Din moși strămoși românii nu renunță la tradiția de a tăia porcul de Crăciun. De obicei, de Ignat, pe 20 decembrie, are loc sacrificarea porcilor, o dovadă clară a modului în care o practică păgână a ajuns să se asocieze cu o sărbătoare creştină.

În religia creştin-ortodoxă este prăznuit, în ziua de 20 decembrie, Sfântul Mucenic Ignatie Teoforu, urmaş al apostolilor, patriarh al Bisericii Antiohiei şi ucenic al Sfântului Evanghelist Ioan. Semantica numelui Sărbătorii de Ignat (ignis = foc) si practicile care au loc în această zi: sacrificiul și trecerea acestuia prin foc sugerează legătura Ignatului cu tăierea porcului.

Tradiții privind sacrificarea porcului

Se spune că porcul care nu e tăiat de Ignat nu se mai îngrașă pentru că în această noapte își visează cuțitul. O altă vorbă din bătrâni atrage atenția asupra faptului că cine nu taie porcul în această zi, i-l mânâncă lupul în cocină. Conform tradiției, se crede că cine nu are porc gras de Crăciun nu a cunoscut fericirea.


Opiniile cititorului

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *