2 iunie – Zi de sărbătoare cu dublă însemnătate
#Postat de Brindusa Dediu on iunie 2, 2022
Clopotele bisericilor ortodoxe din Patriarhia Română, astăzi, 2 iunie 2022, la ora 12.00, vor suna în semn de veșnică pomenire, de prețuire și recunoștință pentru eroii care s-au sacrificat pentru neam și țară, pentru credință.
Pomenirea eroilor români la praznicul Înălţării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920 și consfinţită ulterior prin alte două hotărâri sinodale din anii 1999 şi 2001, când această zi a fost proclamată Sărbătoare Națională Bisericească.
Ziua Eroilor este asociată Înălțării Domnului, ambele sărbătorite la 40 de zile de la Paște. Ziua aduce în memoria poporului român oamenii care au servit în armată, pe câmpurile de luptă, și care și-au pierdut viața pe front.
Semnificația Zilei Eroilor
Ziua Eroilor este sărbătoare națională în România pentru comemorarea bărbaților și femeilor care și-au pierdut viața pe fronturile de luptă.
La Sfânta Liturghie săvârșită în Bisericile Ortodoxă sunt pomeniți eroii, ostaşii şi luptătorii români din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori, pentru apărarea patriei şi a credinţei ortodoxe strămoşeşti, pentru întregirea neamului, libertatea, unitatea şi demnitatea poporului român.
Românii care și-au pierdut viața în timpul serviciului de servire al țării sunt comemorați datorită credinței, jertfei și curajului de care au dat dovadă. Fără acești eroi, istoria României ar fi fost complet alta, lipsită de dobândirea independenței, realizarea statului unitar român și consolidarea conștiinței și demnității naționale. Pentru lucrurile acestea și nu numai, Catedrala Națională din București este dedicată memoriei tuturor eroilor români pomeniți în această zi.
Tradiții de Ziua Eroilor
Ministerul Apărării Naționale organizează în fiecare an comemorări la cimitire, mausolee și monumente comemorative de război, ceremonii, expoziții etc. Locațiile în care se organizează astfel de evenimente sunt Mormântul Ostașului Necunoscut, Monumentul Eroilor căzuți în misiune în teatrele de operații și pe teritoriul României, Cimitirul Militar Ghencea, Cimitirul Israelit “Filantropia”, Monumentul Eroilor Patriei și Cimitirul Eroii Revoluției.
Activități de acest tip se organizau în trecut și în instituțiile de învățământ, unde veneau ca invitați de onoare veteranii de război, care erau omagiați prin spectacole organizate de profesori și elevi.
La Sibiu se vor organiza, astăzi, în colaborare cu administraţia publică locală şi Mitropolia Ardealului, cu prilejul sărbătoririi Zilei Eroilor – Înălţarea Domnului, ceremonii de depuneri de coroane şi jerbe de flori la monumentele eroilor, după următorul program:
la ora 12.00 – Monumentul Eroului din Pădurea Dumbrava Sibiu;
la ora 12.00 – Monumentul Eroilor din localitatea Sălişte, jud. Sibiu;
la ora 12.00 – Monumentul Eroilor din localitatea Gura Râului, jud. Sibiu;
Tradiții și obiceiuri de Înălțarea Domnului
Așa cum se întâmplă în cazul fiecărui praznic important, există o serie de tradiții și obiceiuri care se leagă și de sărbătoarea Înălţării Domnului și care au ajuns să se transmită din generație în generație.
În popor, sărbătoarea Înălţării Domnului se mai numeşte şi Ispas, după numele ciobanului care a stat ascuns după pietre, a urmărit uimit şi apoi a povestit Înălţarea Domnului.
În această zi se sfinţesc plantele de leac, leuşteanul, paltinul şi alunul.
La Înălţarea Domnului sunt, în unele zone, Moşii de Ispas, când se fac pomeniri pentru morţi, mormintele sunt împodobite cu crengi de paltin, iar oamenii îşi pun la ferestre frunze de leuştean. Se fac pomeni pentru cei răposați, împărţindu-se mai ales pâine caldă, brânză, ceapă verde şi rachiu.
Astăzi este ultima zi când se mai pot mânca ouă roșii.
Vitele se bat cu leuștean, ca să fie ferite de boli.
În ziua de Înălțare nu se dă foc și sare din casă.
Nu se cultivă nimic după Înălțare, pentru că nu va rodi.
Ce nu se face de Înălţarea Domnului
De Înălţarea Domnului nu se spală rufe și nu se fac treburi în gospodărie, având în vedere că este vorba despre o sărbătoare cu cruce roșie. Se spune că cei care fac aceste lucruri vor fi urmăriți de ghinion.
În ziua de Înălţare, credincioșii ar trebui să fie mai buni și să evite certurile. Nu este bine ca în zi de sărbătoare să fie spuse vorbe urâte, jigniri sau credincioșii să își facă reproșuri.