Current track

Title

Artist


1602 – S-a încheiat construirea Mănăstirii Secu

#Postat de on octombrie 5, 2024

Mănăstirea Secu este o mănăstire ortodoxă din România situată în comuna Pipirig, județul Neamț. Mănăstirea Secu a fost construită în anul 1602 cu sprijinul lui Nestor Ureche, mare vornic al Țării de Jos, tatăl cunoscutului cronicar Grigore Ureche, pe locul unei mici sihăstrii numită „Schitul lui Zosim”, fondat la 1564.

7 iunie 1602

Mănăstirea Secu

Cezar Suceveanu. Original uploader was Cezarika1 at ro.wikipedia – Photo taken by Cezar Suceveanu; Transferred from ro.wikipedia; description page is/was here.

Sursa foto: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:M%C4%83n%C4%83stirea_Secu.jpg

Mănăstirea Secu (Neamţ) are drept ctitor pe vornicul Nestor Ureche. Poartă hramul “Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul” (sărbătorit la 29 august).

În prezent este monument istoric.

Construcția Mănăstirii Secu s-a finalizat în anul 1602. Situată în comuna Pipirig, județul Neamț, această mănăstire ortodoxă a fost ridicată cu sprijinul lui Nestor Ureche, mare vornic al Țării de Jos și tatăl cronicarului Grigore Ureche. Ea a fost construită pe locul unei vechi sihăstrii cunoscută drept „Schitul lui Zosim,” fondat în 1564.

Mănăstirea Secu poartă hramul „Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul,” celebrat anual pe 29 august, și este în prezent un monument istoric. Unul dintre cele mai prețioase daruri ale mănăstirii este Icoana Maicii Domnului, oferită în 1647 de către Domnitorul Vasile Lupu. Icoana, denumită „Cipriota,” provine din Insula Cipru și a fost dăruită în semn de apreciere față de Mitropolitul Varlaam, un mare cărturar și sfătuitor al domnitorului.

Între 1647 și 1718, icoana s-a aflat în Biserica „Sfântul Nicolae” din Cetatea Neamțului, care era supusă canonic Mănăstirii Secu. După distrugerea cetății în 1718, icoana a fost mutată la Secu, fiind păstrată inițial în Schitul „Sfântul Nifon,” iar din 1876, aceasta a fost așezată în biserica mare, unde se găsește și astăzi.

Pisania originală, așezată pe peretele de sud al bisericii mari, scrisă în limba slavonă, mărturisește următoarele: „Cu vrerea Tatălui și cu ajutorul Fiului și cu săvârșirea Sfântului Duh, cu rugăciunile Preacuratei Născatoare de Dumnezeu și cu ale Sfântului Ioan Înaintemergătorul și cu ale tuturor sfinților […] s-au făcut acest locaș dumnezeiesc și s-au zidit spre lauda lui Dumnezeu celui Inalt […] de smeritul și mult greșitul și nevrednicul rob alStăpânului Hristos, Nestor Ureche, Marele Vornic al Țării de Jos și de Doamna lui Mitrofana și de copiii lui: Vasile șiGrigore și de alți de Dumnezeu dăruiți copii ai lor […] Și s-au început a se zidi la anul 7110 (1602), iunie 7, și s-a isprăvit în același an, octombrie 5”.

https://cersipamantromanesc.wordpress.com/


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *