Current track

Title

Artist


S-a întâmplat în 7 mai 1933
de Nicolae Uszkai, Brașov

#Postat de on mai 7, 2020

S-a întâmplat în 7 mai 1933

S-a întâmplat în 7 mai 1933: S-a născut Silvia Popovici, actriţă româncă (d.16 septembrie 1993, București). S-a născut la Fundata, judeţul Braşov şi a trăit în Bucureşti. Visa să devină medic, sau psiholog, sau profesoară de română, dar viaţa a vrut altfel. Talentul pentru actorie şi l-a descoperit la Şcoala Centrală din Bucureşti, cu ajutorul colegilor care o botezaseră „artista”, deoarece spunea frumos poezii. Profesoara ei, Alexandra Verdeş, pe care o va omagia de-a lungul vieţii, pomenindu-i numele, i-a deschis ochii şi i-a arătat calea. Era scris în destinul ei să fie aşa.

       Admiterea la Teatru a fost o adevărată aventură. Într-un interviu acordat revistei „Tomis”, în 1983, îşi amintea: „Comisia de examen a găsit că nu sunt fotogenică şi m-a respins. Am luat note foarte bune, aşa încât s-a compensat şi am intrat în Institut. Eşecul avut la fotogenie m-a pus pe gânduri: m-a durut mult, dar am socotit că singura cale de a obţine şi aici rezultate bune era să lupt cu chipul meu. Ei, da, nu e o figură de stil. E o bătălie care se duce în tăcere şi cere multă voinţă, răbdare, cunoaştere de sine”, spunea cea care a dat viaţă pe ecran şi pe scenă atâtor destine.

           În 1956, când a absolvit Institutul de Teatru, Silvia Popovici făcea parte din promoţia de aur. Împreună, erau nişte nebuni frumoşi împătimiţi după teatru: Sanda Toma, Draga Olteanu Matei Mircea Albulescu, Victor Rebengiuc, Amza Pellea, Gheorghe Cozorici, Constantin Rauţchi, Silviu Stănculescu etc. După absolvire, viaţa actriţei s-a derulat între teatru şi film.

        A debutat în 1954 ca actriţă în filmul „La mere”, realizat de studenţi. În 1961, actriţa devine celebră datorită rolului titular din pelicula de succes Darclée în regia lui Mihai Iacob, unde Silvia Popovici conturează o excepţională imagine a celebrei soprane de origine română Haricleea Darclée, ajutată fiind în ariile interpretate în film de vocea Artei Florescu. Au urmat roluri în Omul de lângă tine (1961) şi O dragoste lungă de-o seară (1963), ambele în regia lui Horea Popescu, precum şi în Pădurea Spânzuraţilor (1967, r. Liviu Ciulei).

        Consacrarea definitivă în cinematograful românesc a venit o dată cu debutul regizoarei Malvina Urşianu, care în 1967 o alege să interpreteze rolul titular din filmul Gioconda fără surâs. Silvia Popovici va rămâne multă vreme fidelă regizoarei, cu care va realiza şi Trecătoarele iubiri (1974), Serata (1971), Întoarcerea lui Vodă Lăpuşneanu (1979). O popularitate deosebită în rândul românilor a obţinut cu rolul Oana din serialul TV Muşatinii, în regia Soranei Coroamă-Stanca (13 episoade).

        Silvia Popovici s-a dedicat, însă, în principal teatrului, ea făcând parte din „Promoţia de Aur” a teatrului românesc (1956), interpretând pe scenele Naţionalelor din Craiova (1959-1963), Cluj (1963-1966) şi Bucureşti (1967-1993) nenumărate roluri, de o mare complexitate şi valoare. A fost căsătorită cu demnitarul comunist Maxim Berghianu. În mod eronat, după decembrie 1989, s-a indus ideea că era prietenă cu Elena Ceaușescu. De fapt, Elena Ceaușescu nu o suporta, după cum declara și Emilia Marinela Macovescu, soția lui George Macovescu, ministru de Externe al României între 1972-1977.

          „Viaţa unui actor – ca actor – e foarte scurtă şi nu lasă după ea decât, cel mult, nişte biografii pe care, din când în când, le mai cercetează unii fanatici. […] Noi trăim clipa. Poate aşa se explică nevoia de a fi cel puţin prezenţi, intens prezenţi, în «clipa noastră», poate aşa se explică atenţia mai specială care ni se acordă, uneori” (Silvia Popovici).

Surse:

George Marcu (coord.), Enciclopedia personalităţilor feminine din România, Editura Meronia, Bucureşti, 2012

https://www.cinemagia.ro/actori/silvia-popovici-3656/

http://altmarius.ning.com/m/blogpost?id=3496555%3ABlogPost%3A548666

http://revistateatrala.radioromaniacultural.ro/11073/

https://www.ziarulmetropolis.ro/silvia-popovici-actrita-de-la-pagina-1-mi-a-fost-foarte-greu-sa-inteleg-gloria/

Alte articole găsiţi aici.

Nicolae Uszkai

The post S-a întâmplat în 7 mai 1933 appeared first on Jurnal Spiritual.


S-a întâmplat în 7 mai 1933 was first posted on mai 7, 2020 at 5:57 am.
©2020 „Jurnal Spiritual„. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.com