S-a întâmplat în 17 aprilie… de Nicolae Uszkai, Brașov
#Postat de admin on aprilie 17, 2020
S-a întâmplat în 17 aprilie…
– „Ziua mondială de luptă împotriva organismelor modificate genetic”.
– „Ziua internaţională a hemofiliei”; Federaţia Internaţională de Hemofilie a stabilit în 1989 această dată în onoarea fondatorului Federaţiei, Frank Schnabel, născut în această zi.

S-a întâmplat în 17 aprilie…
Sursa foto: https://pixabay.com/ro/photos/flori-anemone-de-lemn-anemon%C4%83-7946636/
– 69: Vitellius a devenit împărat roman. Aulus Vitellius Germanicus (24 septembrie 15 – 22 decembrie 69) a fost împărat roman din 17 aprilie 69 până în 22 decembrie 69. Apropiat al împăraţilor Caligula, Claudius şi Nero, consul în 48, guvernator (proconsul) al Africii (61), Vitellius este numit de Galba, în decembrie 68, guvernator al Germaniei Inferior. Proclamat împărat de legiunile din provinciile revoltate împotriva lui Galba (1 ianuarie 69), Vitellius îşi trimite trupele în Italia. La Bedriacum (14 aprilie 69), în apropiere de Cremona, legiunile lui obţin victoria asupra lui Otho (proclamat împărat la 15 ianuarie 69 dupa asasinarea lui Galba), patru zile mai târziu Vitellius fiind recunoscut împărat şi de către Senat. După proclamarea ca împărat a lui Vespasian, la 1 iulie 69, de către legiunile din Orient, depăşit de evenimente, Vitellius rămâne inactiv la Roma. Legiunile trimise de Vespasian, obţin la 24 octombrie o victorie categorică la Cremona. Este ucis la 20 decembrie 69 în timpul luptelor de stradă pentru cucerirea Romei, de forţele lui Vespasian.
– 485: A murit filosoful neoplatonist grec, Proclus, unul dintre ultimii mari gânditori clasici; majoritatea operelor sale reprezintă comentarii asupra dialogurilor lui Platon (n. 412).
– 1492: Regele Ferdinand al Spaniei a decis să finanţeze expediţia lui Cristofor Columb.
– 1524: Giovanni da Verrazzano a ajuns în portul New York. Giovanni de Verrazzano (c. 1485 – c. 1528) a fost un explorator italian al Americii de Nord, în serviciul coroanei franceze. El este renumit datorită faptului că este primul european care explorează Oceanul Atlantic pe coasta Americii de Nord, între Carolina de Sud şi Terra Nova în 1539, inclusiv golful din New York. Din acest motiv Podul Verrazano-Narrows este numit în onoarea lui, precum şi Podul Jamestown-Verrazzano de peste estuarul Narragansett. Podul Verrazano Narrows, situat în statul şi oraşul New York City, Statele Unite, leagă cartierele Richmond (pe Staten Island) şi Brooklyn (pe Long Island), în zona strâmtorii ce leagă Lower Bay de Upper Bay. Inaugurat în 1964, el are o lungime de 2,230 m, deschiderea fiind de 1,298 m. Structura sa este susţinută de cabluri grose de oţel ancorate la ţărmuri de două turnuri înalte de 210 m. Este cel mai mare pod supendat din Statele Unite.
– 1647: A murit Grigore Ureche, cronicar moldovean (n. 1590).
– 1735: S-a născut istoricul și poetul sas Johann Seivert, autorul primei lucrări lexicografice publicate despre scriitorii de limbă germană din Transilvania; preocupări cu rezultate importante în domeniul cercetării inscripțiilor și al numismaticii (m. 1785).
– 1790: A murit Benjamin Franklin, fizician, filosof, economist şi om politic american. Benjamin Franklin (n. 17 ianuarie 1706, Boston) este una dintre cele mai cunoscute personalităţi din istoria Statelor Unite, din Founding Fathers, diplomat, om de stiinţă, inventator, filozof, profesor şi om politic. A organizat prima bibliotecă din America, a fost un inventator care a creat multe obiecte, care sunt indispensabile astăzi, printre care se pot menţiona ochelarii bifocali şi paratrăsnetul, şi i-a uimit pe oamenii de ştiinţă din toată lumea cu experimentele sale din domeniul electricităţii. În vremea sa era extrem de cunoscut şi de influent şi în Europa. Franklin a fost cel care i-a convins pe englezi să retragă „Legea timbrului”, respectiv i-a convins pe francezi să intervină în Războiul de Independenţă al Statelor Unite de partea acestora. În Statele Unite, a fost unul din semnatarii de frunte al Declaraţiei de Independenţă a Uniunii şi al Constituţiei americane. În 1765, Parlamentul britanic a votat Legea Timbrului, prin care redactarea tuturor actelor trebuia făcută doar pe hârtie timbrată. Protestul coloniilor a fost prompt. Coloniştii au afirmat însă ca toate impozitele trebuiau votate de Adunările locale. Ei au ameninţat cu boicotarea produselor engleze.
– 1822, 17/29: Delegaţiile marii boierimi muntene (şapte boieri) şi moldovene (şase boieri) sosesc la Istanbul pentru a prezenta Porţii Otomane revendicările Ţărilor Române: restabilirea domniilor pământene, consolidarea privilegiilor boierimii prin concentrarea puterii în mâinile unui grup restrâns de mari boieri, excluderea grecilor din funcţiile civile şi ecleziastice, dreptul exclusiv pentru pământeni de a ocupa slujbe publice ş.a.; Poarta a admis numai restabilirea domniilor pământene (lucru ce se va realiza la 1/13.VII.1822, punându-se astfel capăt regimului fanariot, instaurat în 1711 în Moldova şi în 1716 în Ţara Românească) şi excluderea grecilor din funcţiile publice.
– 1851: Lansarea goeletei „Marco Polo”, construită în şantierul naval al lui James Smith din Saint John, New Brunswick – Canada. Această ambarcațiune a fost folosită pentru a transporta imigranţii între Anglia și Australia. La acea vreme, era cea mai rapidă ambarcațiune din lume, supranumită „Queen of the Seas”, stabilind recorduri de viteză între Liverpool şi Australia.
– 1878: S-a născut chimistul Negoiţă Dănăilă, considerat drept unul dintre întemeietorii învăţământului românesc de chimie tehnică; membru de onoare al Academiei Române din 1939 (m. 1953).
– 1880: S–a înfiinţat Banca Naţională a României. Apărea, în „Monitorul Oficial” nr. 90, Legea pentru înfiinţarea unei bănci de scont şi circulaţiune, Banca Naţională a României (cu un capital de 30 de milioane lei), sub formă de societate anonimă cu participarea statului (care deţinea o treime din acţiuni, celelalte două treimi aparţinând deţinătorilor particulari), cu privilegiul exclusiv de a emite monedă. BNR începe să funcţioneze la 1/13 iulie 1880, primul guvernator fiind Ion I. Câmpineanu. A însemnat actul de naştere al Băncii Naţionale a României (17/29). Banca Naţională a României (BNR) este banca centrală a României, având personalitate juridică. Aceasta este o instituţie publică independentă, cu sediul central în municipiul Bucureşti şi poate avea sucursale şi agenţii atât în municipiul Bucureşti, cât şi în alte localităţi din ţară. Banca Naţională a fost înfiinţată în anul 1880 cu un capital iniţial de 30 milioane lei (din care 10 milioane capital de stat, iar restul de 20 milioane fiind capital privat cu precădere al familiei Brătianu). Prima bancnotă emisă de BNR a fost cea de 1000 lei, care a circulat până în anul 1933. Până în 1848, instituţia numită Banca Naţională a României a fost o instituţie privată, controlată cu mână de fier de către acţionarii care, nu o dată, au sfidat guvernul propriului partid, PNL. Banca Naţională are 19 sucursale, clasificate în trei tipuri, în funcţie de gradul de importanţă pe care îl prezintă. Sucursala din str. Lipscani, vechiul sediu, este de tip special. Urmează 3 sucursale de gradul I: Cluj-Napoca, Iaşi şi Timişoara. Sucursalele de gradul II sunt: Arad, Bacău, Baia Mare, Braşov, Buzău, Constanţa, Craiova, Galaţi, Oradea, Piteşti, Ploieşti, Sibiu, Suceava, Târgu Jiu şi Târgu Mureş.
– 1882: S-a născut pianistul american de origine austriacă Artur Schnabel (m. 1951).
– 1885: S-a născut romanciera daneză Karen Blixen (m. 1962).
– 1888: A fost ridicat clopotul de la Patriarhie, cel mai mare din ţară la acea dată; clopotniţa de pe Dealul Patriarhiei din Bucureşti, care face parte din ansamblul monumentelor de la Centrul Patriarhal, adăposteşte astăzi, alături de alte clopote, şi clopotul mare, care a fost turnat din metalul altor două clopote din secolul al XVII-lea şi din bronzul câtorva tunuri turceşti.
– 1894: S-a născut Nikita Hruşciov, om politic sovietic; prim-secretar al CC al PCUS (1953-1964) şi preşedinte al Consiliului de Miniştri (1958-1964); a condus procesul de dezvăluire, parţială, a represiunii staliniste şi de înlăturare a urmărilor cultului personalităţii lui Stalin (1956); acuzat de promovarea unei politici voluntariste (criza Berlinului, în 1961, şi cea a Caraibilor, în 1962) a fost înlăturat de la putere (m. 1971).
– 1895, 17/30: S-a născut Ion Vinea (pseudonimul lui Ioan Eugen Iovanache), poet, prozator, traducător (traduceri remarcabile din Shakespeare şi Edgar Allan Poe) şi publicist (între anii 1938 şi 1944 a fost preşedinte al Uniunii Ziariştilor Profesionişti) (m. 1964).
– 1896: A murit Traian Demetrescu, poet, prozator şi publicist (n. 1866). Traian Demetrescu, pe numele său complet Traian Rafael Radu Demetrescu, cu pseudonimul literar Tradem, care semna ocazional şi Traian Demetrescu-Tradem) (n. 3 noiembrie 1866, Craiova) a fost un poet pre-simbolist minor, considerat de critici un epigon al lui Mihai Eminescu. Traian Demetrescu a scris de versuri încă de când era elev. În anul 1883, a publicat în revista „Literatorul”, editată de Alexandru Macedonski, câteva poezii, printre care „Meditaţiune”, „Bătrâneţe”, „Plânsul fericirii”, „Nenorocire”. Primul volum de versuri al lui Traian Demetrescu, apărut sub pseudonimul, Tradem, a fost prefaţat tot de mentorul său, Alexandru Macedonski. A citit poezii la cenaclul lui Titu Maiorescu şi a publicat în revista Convorbiri literare, cu orientare socialistă. Este autorul poemului Corbii, citat de George Bacovia: „trec corbii poetului Tradem”. A recunoscut printre primii valoarea lui Mihai Eminescu pe care îl caracteriza într-un vers tu dulce-al poeziei Crist.
– 1897: S-a născut Thornton Wilder, scriitor american, laureat al Premiului Pulitzer pe anul 1926 (d. 1975).
– 1897: S-a născut juristul Traian Ionaşcu; contribuţii în domeniul dreptului civil; a desfăşurat o bogată activitate didactică în ţară şi peste hotare; membru titular al Academiei Române din 1974 (m. 1981).
– 1900: S-a născut compozitorul elveţian Willy Burkhardt (m. 1955).
– 1901, 17/30: Statul român cedează Bibliotecii Academiei Române colecţiile Bibliotecii Centrale din Bucureşti.
– 1902: S-a născut Ecaterina Fotino-Negru, pianistă şi profesoară (m. 1991).
– 1903: S-a născut violoncelistul american de origine rusă Gregor Piatigorski (m. 1976).
– 1907, 17/30: În urma fuzionării principalelor grupări conservatoare („cantacuzeniştii” şi „carpiştii”), Petre P. Carp devine şeful Partidului Conservator.
– 1911: S-a născut scriitorul francez Hervé Bazin (m. 1996).
– 1911: Prima maşină echipată cu demaror. Primul demaror automat, bazat pe invenția brevetată de doi ingineri de la General Motors, Clyde Coleman și Charles Kettering, a fost instalat în această zi pe un Cadillac. În primii ani de concurență acerbă cu Ford, demarorul automat a jucat un rol foarte important, pentru ca General Motors să ţină pasul cu Ford. Metoda de pornire a Fordului Model T, folosind manivela, se solda, uneori, cu maxilare şi coaste rupte. Charles Kettering, fondatorul DELCO (Dayton Engineering Laboratories Company), a conceput nenumărate îmbunătăţiri pentru automobile, cum ar fi sistemul de iluminare, aprinderea, finisarea vopselei cu lac şi benzina cu plumb. Înainte de a lucra pentru maşini, Kettering a mai inventat prima casă de marcat pentru magazine.
– 1916: S-a născut poeta Magda Isanos. Magda Isanos (n. Iaşi – d. 17 noiembrie 1944, Bucureşti) a fost o poetă, prozatoare şi publicistă română. A studiat la Iaşi (1934-1938) dreptul şi filozofia; licenţiată în drept, a profesat scurt timp avocatura la Iaşi. Debutează în 1932, cu versuri în revista Licurici a Liceului de băieţi Bogdan Petriceicu Haşdeu din Chişinău. A fost soţia lui Eusebiu Camilar.
– 1917: S-a născut actorul Constantin (Pace) Bărbulescu (m. 1998).
– 1918, 17/30: S-a înfiinţat, la Paris, „Comitetul naţional al românilor din Transilvania şi Bucovina”, sub preşedinţia lui Traian Vuia, apoi a dr. Ioan Cantacuzino; Comitetul a militat pentru dobândirea independenţei Transilvaniei şi unirea acesteia cu România.
– 1919: S-a născut cântăreaţa mexicană Chavela Vargas (m. 2012).
-1924: A luat fiinţă Metro-Goldwyn-Mayer (MGM), una dintre cele mai cunoscute case de filme americane; fondată la Hollywood, s-a remarcat prin promovarea „star-sistemului”. Metro Film Corporation, The Samuel Goldwyn Studios şi Louis B. Mayer Productions au fuzionat pentru a forma Metro-Goldwyn-Mayer. Cu studiourile sale situate în Culver City, în California, MGM a adoptat logo-ul care va deveni în curând faimos în întreaga lume: un leu care rage, înconjurat de un banner pe care este scrisă deviza Ars Gratia Artis (slogan rearanjat pentru a arata mai bine în logo-ul lor; corect în latină: ars artis gratia – artă pentru artă, artă de dragul artei). Încă din primul an, noua companie va genera profituri de aproape 5 milioane de dolari.
– 1929: S-a născut dirijorul israelian de origine română Mendi Rodan (m. 2009).
– 1931: La Calcutta, India, a avut loc un accident aviatic, în urma căruia aviatorul Radu Beller a murit, iar principele G. V. Bibescu a fost grav rănit.
– 1932: S-a născut soprana italiană Grazziella Sciutti (m. 2001).
– 1934: S-a născut producătorul muzical american Don Kirshner, supranumit „omul cu urechea de aur” (m. 2011).
– 1935: S-a născut regizorul grec Theodoros Angelopoulos (m. 2012, într-un accident de maşină).
– 1935: S-a născut prozatorul George Bălăiţă.
– 1937: Naşterea lui Daffy Duck.Daffy Duck iŞi face debutul într-un scurtmetraj al studioului de film Warner Brothers, in Porky’s Duck Hunt de Tex Avery.
– 1942: A murit fizicianul francez Jean-Baptiste Perrin; studii asupra mişcării browniene, care au condus la determinarea, în 1908, a numărului lui Avogadro, fundamentând astfel concepţia atomică asupra structurii materiei; cercetări asupra emisiei şi recepţiei sunetelor ş.a.; Premiul Nobel pentru fizică pe 1926; membru de onoare străin al Academiei Române din 1930 (n. 1870).
– 1945: A murit Ion Pillat, poet şi traducător (bun cunoscător al liricii moderne, a realizat numeroase traduceri din poezia universală); membru corespondent al Academiei Române. Ion Pillat (n. 31 martie 1891, Bucureşti), a fost un academician, antologator, editor, eseist, poet tradiţionalist şi publicist român. Pe linie maternă a fost înrudit cu familia Brătianu. Bunicul său a fost cunoscutul politician Ion Brătianu, care a fost adesea evocat în poeme din volumul său cel mai complet din punct de vedere estetic, Pe Argeş în sus, în poeme precum Bunicul, Bunica, Aci sosi pe vremuri sau Ochelarii bunicului.
– 1945: A murit (la Bucureşti) Mircea Streinul, poet, prozator şi traducător; membru fondator al grupării cernăuţene „Iconar” (1931), care-şi propunea să afirme în literatura bucovineană noi forme; vicepreşedinte al Societăţii Scriitorilor Bucovineni, înfiinţate în 1938 (n. 1910, la Cuciurul-Mare/Cernăuţi, azi în Ucraina).
– 1947: A fost înfiinţată, la Craiova, Orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat „Oltenia” .
– 1947:S-a înfiinţat, la Timişoara, Orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat „Banatul”.
– 1949: Primul Papă la TV: Pius al XII-lea .Papa Pius al XII-lea a devenit primul Papă care a folosit televiziunea pentru a vorbi credincioşilor din întreaga lume.
– 1953: S-a născut Paul Balahur, poet şi publicist.
–1954: A murit (executat în închisoarea Jilava, după simulacrul de proces din 6-13 aprilie acelaşi an) Lucreţiu Pătrăşcanu, jurist, sociolog şi om politic comunist; participant de seamă la înfăptuirea actului de la 23 august 1944; ministru al justiţiei între anii 1944 şi 1948; arestat în 1948 sub acuzaţia falsă de complot, împreună cu pictoriţa Lena Constante, soţia sa, Elena Pătrăşcanu, filosoful Bellu Zilber, folcloristul Harry Brauner ş.a. (n. 1900).
– 1955: S-a născut cântăreaţa de muzică uşoară Angela Ciochină (m. 2015).
– 1958: Deschiderea Expoziţiei Universale de la Bruxelles cu tema: Pentru o lume mai umană. Tema sa reaminteşte că este prima Expoziţie Internaţională de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial şi crearea ONU. O expoziţie care a reflectat foarte bine problemele politice şi umanitare, precum şi temerile şi speranţele acelei epoci privind tehnologia viitorului. În 1851 Londra organizează prima expoziţie universală, unde sunt prezentate de diverse naţiuni cele mai noi realizări industriale. La început, fiecare naţiune care avea de prezentat ceva deosebit îşi anunţa participarea şi, într- un pavilion central, avea rezervat un spaţiu. Din 1867 deja fiecare ţară are pavilionul propriu, ce aducea specificul ţării în primul rând prin arhitectură. Multe dintre construcţiile prezentate astfel au devenit simboluri ale oraşelor care au găzduit expoziţii universale: Turnul Eiffel la Paris, Atomium la Bruxelles, Space Needle la Seatle, Biosfera la Montreal. Atomium este cel mai cunoscut obiectiv turistic al oraşului Bruxelles.
– 1960: S-a născut actorul Adrian Păduraru.
– 1964: Germana Geraldine Mock a devenit prima femeie din lume care a zburat singură în jurul lumii. În 1964, Geraldine „Jerri” Mock a devenit prima femeie ce a zburat solo in jurul lumii. Avionul ei monomotor Cessna 180 a fost numit spiritul lui Columb. Geraldine Mock a continuat astfel tradiția altor femei pilot, care au trecut de mult în eternitate. Blanche Scott a devenit prima femeie pilot în 1910 când avionul pe care i s-a permis să se joace a decolat brusc. În 1911, Harriet Quimby a devenit prima femeie pilot cu licență. În 1912, Quimby devine prima femeie ce zboară deasupra Canalului Mânecii.
– 1964: Lansarea autoturismului Ford Mustang, clasa „pony car” (maşina ponei), fabricat de Ford Motor Company. Numele se trage de la avionul de luptă P-51 Mustang din al Doilea Război Mondial, al cărui fan era stilistul maşinii: Pres Harris. În Germania nu s-a putut folosi numele până în 1978 iar până atunci a fost vândut în această ţară sub numele „T-5”. Mustangul avea 2 locuri, motorul montat pe mijloc şi era o maşina de tip deschis (eng: roadster). Modelul cu 2 locuri a fost înlocuit cu unul de 4 modelat de Joe Oros şi echipa lui de designeri, câştigând astfel concursul de design. Un Mustang a apărut şi în filmul Goldfinger din seria James Bond, fiind prima apariţie într-un film a maşinii (1964). Pentru a reduce costurile de producţie s-a apelat la piese comune cu alte modele care erau deja în producţie la Ford (modelele Falcon şi Fairline). Vânzările au fost neaşteptate, peste un milion de bucăţi în 18 luni. Motorul de Falcon cu care a fost dotat modelul din ’64 avea capacitatea de 2,8 litri şi 101 CP dar a fost înlocuit cu unul V8 de 4,7 litri. Mustangul, al treilea nume ca vechime care este şi acum produs de Ford, a trecut prin multe schimbări până a ajuns la a cincea generaţie.
– 1964: A murit George Vraca, actor român. George Vraca (n. 25 noiembrie 1896, Bucureşti – d. Bucureşti) a fost un renumit actor român, unul dintre numele mari ale scenei româneşti.
– 1966: A murit istoricul literar Petre V. Haneş (n. 1879).
– 1970: Desfiinţarea grupului Beatles. Cel mai faimos grup din istoria muzicii pop a încetat oficial să existe; dizolvarea grupului Beatles, iniţiată cu şase zile mai devreme de Paul McCartney, care a anunţat că nu va mai face înregistrări cu John Lennon, provoacă nemulţumirea milioanelor de fani.
– 1970: Nava spaţială Apollo 13, care a suportat un eşec, s-a întors pe Terra în siguranţă. Apollo 13 a fost a treia misiune umană a NASA dezvoltată cu intenţia de a coborî pe Lună. Pe parcursul misiunii, însă, probleme tehnice au forţat echipajul să renunţe la aselenizare.
– 1971: A murit Nicu Stănescu, violonist şi dirijor (n. 1907).
– 1975: A murit Sir Sarvepalli Radhakrishnan, filosof şi om politic indian (între 1952 şi 1962 – vicepreşedinte, iar între 1962 şi 1967 – preşedinte al Indiei); membru de onoare străin al Academiei Române (1956) (n. 1888).
– 1982: Ceremonia proclamării suveranităţii constituţionale depline a Canadei; regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii şi Irlandei de Nord a semnat, în calitate de şef al statului canadian, intrarea în vigoare a noii Constituţii a Canadei, care înlocuia vechea lege supremă a acestei ţări – Actul Americii de Nord Britanice (datând din 1867).
– 1985, 17/18: A murit Dumitru I. Suchianu, eseist şi traducător, critic de film (n. 1895).
– 1986: A murit Marcel Dassault, cunoscut constructor francez de avioane; fondator al societăţii „Marcel Dassault-Breguet-Aviation”, în cadrul căreia s-au proiectat şi realizat avioanele Mirage III, c, V, F-1 ş.a. (n. 1892).
– 1990: A murit inginerul Paul Gh. Dimo; specialist în domeniul electricităţii, este creatorul analizei nodale care-i poartă numele („analiza nodală Dimo”) şi al metodelor REI (R – radial; E – echivalent; I – independent), denumite în literatura de specialitate „Dimo’s Rei methods”; s-a numărat printre cei care au fixat în România principiile de dezvoltare a reţelelor electrice de 35, 110, 220 şi 440 kW.; membru al Academiei Române (n. 1905).
– 1991: Delegaţiei Parlamentului României i s-a acordat statutul de „delegaţie asociată” la Adunarea Atlanticului de Nord (din 14.XI.1998 şi-a schimbat numele în Adunarea Parlamentară a NATO).
– 1994: A murit neurobiologul american Roger Sperry, pionier în cercetările asupra creierului (a stabilit că emisferele acestuia au funcţii diferite); Premiul Nobel pentru medicină pe 1981, împreună cu conaţionalii săi David H. Hubel şi Tosten N. Wiesel (n. 1913).
– 1994: A murit Mihail Crama (pseudonimul lui Eugen Enăchescu Pasad), poet şi prozator (n. 1923).
– 1996: Inaugurarea oficială a primului reactor al Centralei nuclearo-electrice de la Cernavodă, România intrând în clubul ţărilor producătoare de energie nucleară.
– 1996: A murit François-Regis Bastide, romancier şi biograf literar francez; producător la Radioteleviziunea Franceză (n. 1926).
– 1997: A murit pictorul Ion Musceleanu (n. 1903).
– 1998: Începe să emită, la Iaşi, primul post de radio al Bisericii Ortodoxe Române, Radio Trinitas; având studioul la Mănăstirea Golia din Iaşi, Radio Trinitas a făcut parte din cadrul Institutului Cultural-Misionar Trinitas al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, până la data de 27 octombrie 2007. De la acea dată Radio Trinitas este parte componentă a Centrului de Presă Basilica al Patriarhiei Române, odată cu inaugurarea studioului de emisie Radio Trinitas Bucureşti, din Palatul Patriarhiei. În prezent Radio Trinitas are trei studiouri, la Iaşi, Bucureşti şi Craiova.
– 2005: Cardinalii se reunesc pentru alegerea succesorului Papei Ioan-Paul al II-lea. S-a reunit conclavul cardinalilor care avea să hotărască numele noului Papa. O sută cincisprezece cardinali din 52 de ţări au fost prezenţi la reuniune, pentru a-l alege pe succesorul Papei Ioan Paul al II-lea, care a murit pe 2 aprilie, la vârsta de 84 de ani. „Principii bisericii”, cel puţin cei care nu depăşeau 80 de ani, au intrat la ora 16:30 în Capela Sixtină, jurând să păstreze secretul dezbaterilor sub sancțiunea excomunicării.
– 2007: A murit cântăreţul de muzică uşoară Gil Dobrică.
– 2008: A murit Paul Miron, poet, prozator, dramaturg şi filolog, specializat mai ales în lexicologie şi stilistică; a realizat numeroase traduceri din limba germană în română şi invers; după război a emigrat şi s-a stabilit în RFG; a înfiinţat lectorate de limbă română la Köln (1952), Bonn (1954) şi Freiburg im Bresgau (1964); fondator şi animator al Societăţii Culturale Deutsch-Rumänische Studienvereinigung „M. Eminescu” (1976) (n. 1926).
– 2008: A murit Aimée Césaire, poet, eseist, dramaturg şi om politic francez (n. 1913, în Martinica).
– 2011: A murit actorul Canadian de film Michael Sarrazin (născut Jacques Michel André Sarrazin) (n. 1940).
– 2013: A murit fizicianul şi inginerul electronist Paul Dan Cristea; a abordat un larg evantai de specialităţi ca bioinformatica, semnalele genomice, prelucrarea numerică a semnalelor şi imaginilor, bazele electrotehnicii, teoria şi proiectarea circuitelor electrice şi electronice, reţele neuronale, agenţi inteligenţi evolutivi, aparatură medicală computerizată; membru titular al Academiei Române din 2011 (n. 1941) – 5 ani.
– 2014: A murit matematicianul Dimitrie D. Stancu, unul dintre pionierii învăţământului informatic clujean; contribuţii de seamă în domeniile analizei numerice şi teoriei aproximării; membru de onoare al Academiei Române din 1999 (n. 1927).
– 2014: A murit (la Ciudad de Mexico, unde trăia de mai bine de 30 de ani) scriitorul şi jurnalistul columbian Gabriel Garcia Márquez, considerat unul dintre cei mai mari scriitori din istoria literaturii de limbă spaniolă; cel mai cunoscut roman al său este „Un veac de singurătate” (1967); Premiul Nobel pentru literatură pe 1982; potrivit Academiei Nobel a fost un titan al „realismului magic” (numit de mulţi critici şi realismul fantastic sud-american), care a reflectat în textele sale „viaţa şi conflictele unui întreg continent” (n. 1927).
– 2015: A murit Alfred Taubman, om de afaceri american, inventator al complexului comercial de tip mall în anii 1950, în SUA (n. 1924).
– 2016: A murit actriţa americană de comedie Doris Roberts (n. 1925).
Articolul complet aici: S-a întâmplat în 17 aprilie…
Alte articole găsiţi aici.
Nicolae Uszkai
The post S-a întâmplat în 17 aprilie… appeared first on Jurnal Spiritual.
S-a întâmplat în 17 aprilie… was first posted on aprilie 17, 2020 at 1:18 am.
©2020 „Jurnal Spiritual„. Use of this feed is for personal non-commercial use only. If you are not reading this article in your feed reader, then the site is guilty of copyright infringement. Please contact me at ionutalexpanait@gmail.com