Current track

Title

Artist


Actrița Silvia Ghelan, supranumită „Doamna Teatrului Național din Cluj”

#Postat de on octombrie 25, 2021

Silvia Ghelan, actriță de teatru și film, s-a născut la data de 25.10.1924, la Cluj-Napoca. A urmat cursurile Conservatorului din Cluj-Napoca și a jucat semnificative roluri dramatice, dar și comice (precum Veta din comedia lui I.L. Caragiale, O noapte furtunoasă), pe scena Teatrului Național din Cluj-Napoca, iar în 1985 și pe scena Teatrului Național din Târgu-Mureș. A avut și câteva prestații în film, ca de exemplu, în pelicula Întoarcerea lui Vodă Lăpușneanu – 1980. Justin Ceuca a publicat o carte despre marea actriță: Silvia Ghelan: eseu despre un actor – 1998. Actrița a primit decorația Nihil Sine Deo în 2013, din partea Casei Regale. Actrița a încetat din viață la data de 17.03.2019.
Silvia Ghelan a avut o carieră de peste 50 de ani. „A fost una dintre cele mai elegante prezenţe din istoria teatrului românesc, un om de teatru minunat de care ne vom aduce aminte cu dor. A fost pe scena Galei Premiilor UNITER în anul 1999 când i-a fost acordat premiul pentru întreaga activitate”, a transmis Uniunea.

Filmografie

Distincții

  • Ordinul „Meritul Cultural” clasa a II-a (28 noiembrie 1969) „pentru activitate îndelungată și merite deosebite în domeniul artei dramatice, cu prilejul împlinirii a 50 de ani de la înființarea Teatrului Național din Cluj”
  • Ordinul național „Steaua României” în grad de Ofițer (1 decembrie 2000) „pentru realizări artistice remarcabile și pentru promovarea culturii, de Ziua Națională a României”

Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *