Melodia curentă

Titlu

Artist


Șunca de Praga cu colorant din gândaci. Ce E-uri se mai găsesc în popularul produs

Scris de pe mai 29, 2021

Șunca de Praga din comerț este printre preferatele românilor, în special pentru micul dejun. Problema, susțin specialiștii, e că produsul abundă în aditivi alimentari. Printre E-urile conținute de șunca de Praga se numară și celebrul carmin, un colorant care este, de fapt, un pigment ce se obține dintr-o specie de gândaci ce trăiesc în regiuni din America de Sud. Datele se desprind dintr-un studiu făcut de InfoCons – Asociația pentru Protecția Consumatorilor, care a analizat 13 produse de tip șuncă de Praga ce se regăsesc în comerț.

În urma realizării studiului s-a ajuns la concluzia că numericul de E-uri din șunca de Praga variază între 4 si 10 aditivi. În combinatie cu alte produse, abundența de E-uri poate duce chiar si la probleme de sănătate, avertizează Sorin Mierlea, președintele InfoCons.

„Șunca de Praga de nota 10? Da, însa ne referim la E-uri. Nu știm reteta originală în calitatea noastră de consumatori, este complicat să fim cu toții mezelari, dar știm cu toții să consumăm și putem fi consumatori experți luând informații de la InfoCons. Astfel, putem mânca șunca de Praga și cu mult mai putine E-uri dacă citim eticheta și ne informam. Să nu uităm! Șunca de Praga nu o mâncăm singura, ci o combinăm și cu o felie de pâine, cu muștar, cu o băutură carbogazoasă, astfel încât numărul de E-uri crește și, mai rău, multe din acestea se regăsesc în mai multe din produsele pe care le consumăm la o masă”, explica Sorin Mierlea.

Ce probleme de sănătate apar de la carmin

Potrivit lui Sorin Mierlea, E-urile identificate în produsele studiate sunt: E120 – Carmin, E250 – Nitrit de sodiu, E262 – Acetat de sodiu, E301 – Ascorbat de sodiu, E316 – Izoascorbat de sodiu, E325 – Lactat de sodiu, E326 – Lactat de potasiu, E331 – Citrat de sodiu, E407 – Caragenan, E407a – Alga Euchema prelucrata, E412 – Guma guar, E415 – Guma Xantan, E425 – Guma Konjac, E450 – Difosfati, E451 – Trifosfati, E452 – Polifosfati, E508 – Clorura de potasiu, E621 – Monoglutamat de sodiu. Unele dintre E-uri îi expun pe consumatori la probleme cum sunt greața, diareea, probleme gastrointerstinale, alergii sau chiar dereglări hormonale. În plus, carminul, cunoscut sub numele de E 120, un colorant roșu produs din insecte, poate produce hiperactivitate și deficiențe de concentrare la copii. Sursa: ziare.com

 


Opiniile cititorului

Lasă un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *