Current track

Title

Artist


Premieră. Imagini spectaculoase cu militarii pentru Operații Speciale. Salturi, pe timp de noapte, din elicopterele IAR-330 PUMA (VIDEO)

#Postat de on martie 31, 2021

Militarii parașutiști au efectuat, în premieră, salturi pe timp noapte, din elicopterele IAR-330 Puma, iar Baza 95 Aeriană „Erou Căpitan Aviator Alexandru Şerbănescu” din Bacău a publicat un material video din timpul parașutărilor.

”Ne antrenăm împreună, reușim împreună! La Baza 95 Aeriană, militarii Forțelor pentru Operatii Speciale au executat în această săptămână salturi din elicopterele IAR-330 PUMA atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte utilizând sistemul NVG, salturile pe timp de noapte reprezentând o premieră absolută. Felicitări tuturor pentru performanțele obținute!” – notează Baza 95 Aeriană „Erou Căpitan Aviator Alexandru Şerbănescu” din Bacău

Elicopterele Puma au fost proiectate la mijlocul anilor ’60 ca să îndeplinească misiuni de transport mediu. Destinat Armatei Franceze, acesta a fost construit sub licenţă, cu numele IAR-330 Puma şi de IAR Braşov, fabrica ce a produs şi elicopterul de transport uşor IAR-316B Alouette. Primul zbor al prototipului a avut loc pe 15 aprilie 1965. În România au fost construite peste 163 de elicoptere atât pentru scopuri civile cât şi militare. Dintre acestea 104 au fost fabricate pentru Forţele Aeriene Române. Primul zbor al prototipului a avut loc pe 15 aprilie 1965. Acestea au posibilităţi de înarmare cu blocuri de proiectile reactive nedirijate, rachete antitanc dirijate, tun şi mitraliere de bord. De asemenea, a fost realizată, într-un număr limitat, o variantă de căutare-salvare (SAR), care poate fi echipată cu flotoare pentru aterizări de urgenţă pe apă. Elicopterul IAR-330 Puma permite executarea zborului în condiţii IFR, are pilot automat SFIM 137A, radio VHF/UHF, ADF, VOR/DME, radar Doppler de navigaţie. Forţele Aeriene Române au modernizat 24 de aparate IAR-330 Puma în varianta IAR-330 Puma SOCAT, destinat luptei antitanc, iar ultimul aparat din acestă serie a fost livrat la începutul anului 2005.


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *