Current track

Title

Artist


ALERTĂ! Poate infecta zilnic 500 de persoane. Este cel mai cunoscut produs de pe piață!

#Postat de on decembrie 6, 2020

Rezultatele unui studiu realizat de cercetătorii Institutului Politehnic din București ar putea găsi răspunsul la cauza infectării în masă cu noul coronavirus a populației. Potrivit studiului, produsele de panificație neambalate reprezintă un risc major de infectare cu noul coronavirus, mai exact 500 de infectări zilnice se pot produce din cauza manipulării acestor produse. Un colectiv de cercetători ai Institutul Politehnic din București a determinat că aproximativ 500 de persoane se contaminează în fiecare zi cu Covid-19 ca urmare a manipulării produselor de panificație neambalate.

În cadrul studiului, scrie bursa.ro, au fost utilizate instrumente matematice avansate bazate pe machine learning şi inteligenţă artificială. Studiul vine în continuarea concluziilor unei alte cercetări efectuate de Universitatea din Bucureşti, care a arătat că noul coronavirus poate să rămână activ chiar şi ore bune pe produsele neambalate. În fiecare zi, în România se consumă aproximativ 4 milioane de produse de panificaţie neambalate care nu pot fi curăţate sau igienizate, mai subliniază comunicatul transmis de Asociaţia Preţuieşte Calitatea, citat de Ziarul Bursa.

Doar în România se mai vinde pâinea neambalată

 „Este o moştenire din epoca comunistă, când pâinea nu se putea ambala deşi, astăzi, costul unui ambalaj este infim. În prezent, România este singura ţară din Uniunea Europeană care mai acceptă comercializarea unor astfel de produse la raft. Consumatorii ating suprafaţa pâinii cu mâinile, iar ulterior îşi ating cu mâinile nedezinfectate faţa, nasul, ochii etc., existând astfel riscul de îmbolnăvire. Pâinea este un aliment de bază, consumat cu precădere de către categorii vulnerabile (bătrâni), iar vândut neambalat prezintă potenţial de infectare cu multiplii agenţi patogeni, nu doar cu virusul SARS-CoV-2 (COVID 19).

Asociaţia Preţuieşte Calitatea consideră că, prin concluziile sale, acest studiu evidenţiază necesitatea implicării autorităţilor competente (Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor) în vederea asigurării protecţiei consumatorilor şi a siguranţei alimentare prin introducerea obligativităţii ambalării produselor de panificaţie sau a vânzării lor asistate”.

Pâinea neambalată va fi retrasă de pe piață

Reprezentanții Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului au decis retragerea de pe piață a pâinii neambalate. Reprezentanții ANPC au trimis deja solicitarea cu noile reguli către Comisia Europeană, prin care s-a cerut ca pâinea și toate produsele de panificație să fie ambalate sau să existe varianta unui vânzător care să înmâneze personal produsele clienților. Acum se așteaptă răspunsul experților de la Bruxelles, iar normele vor intra în vigoare după 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

„La 30 de minute, o oră, trei ore s-a detectat prezența virusului atât pe pâine, cât și pe ambalajul exterior. Este cel mai indicat să utilizăm un produs ambalat într-un ambalaj de polipropilenă sau polietirenă, în principal un ambalaj din plastic. Pâinea ambalată care este sigură din punctul de vedere al faptului că, indiferent cine atinge fața exterioară a foliei de ambalaj, virusul se transmite prin folia respectivă. Evident, dacă folia nu este deteriorată”, a declarat Cornelia Nichita, profesor la Universitatea din București, conform Playtech.ro. 

studiu


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *