Current track

Title

Artist


Muzeul „Arta lemnului”, reabilitat cu fonduri europene

#Postat de on septembrie 30, 2020

Până la sfârșitul lunii octombrie, va fi finalizat proiectul european privind reabilitarea, modernizarea și dotarea Muzeului „Arta lemnului” din Câmpulung Moldovenesc. Investiția se ridică la 2,7 milioane de euro. Unic în țară, muzeul deține un bogat patrimoniu ce include peste 15.000 de piese din lemn. Primarul localităţii, Mihăiță Negură, a anunţat că, în câteva săptămâni, municipalitatea va organiza concursuri pentru ocuparea postului de manager al unităţii muzeale.

Fondat în anul 1936, muzeul reunește astăzi o colecție impresionantă, unică în România, consacrată prelucrării lemnului de pe meleagurile câmpulungene. Vizitatorul care pătrunde în acest vast şi bogat sanctuar închinat artei lemnului va fi cu siguranţă impresionat de diversitatea formelor de prelucrare a lemnului, de priceperea de a îmbina simplitatea cu rafinanamentul, utilul cu frumosul, fragilitatea cu durabilitatea robustă.

Unelte, arme, scule, obiecte de uz casnic, instrumente muzicale, care de lemn (unul cu o vechime de 400 de ani), lăzi de zestre (având peste 250-350 de ani), stâlpi şi uşi de case meşteşugit înflorate – toate se numără în colecţia muzeală.

Muzeul are 19 săli de expoziţie şi o secţie în aer liber. Secţia în aer liber cuprinde două case tradiţionale, una huţulă, datată în sec.al XVII-lea şi alta de la mijlocul sec.al XVIII-lea.


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *