Current track

Title

Artist


România celebrează Ziua Europei

#Postat de on mai 9, 2020

România celebrează Ziua Europei.
Pe 9 mai, în fiecare an, România celebrează Ziua Europei, zi dedicată păcii și unității europene.
În cadrul unui discurs ținut la Paris, în 1950, ministrul francez al afacerilor externe de atunci, Robert Schuman, propunea stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa.

România celebrează Ziua Europei

A propus creareaunei instituții europeană care să centralizeze și să gestioneze producția de cărbune și oțel. În 1951 , s-a semnat tratatul prin care acest organism a fost legiferat.
Propunerea lui Schuman, finalizată, a stat la baza creării Uniunii Europene. În 1985, liderii Comunităţii Europene au hotărât ca 9 mai să fie declarată Ziua Europei.
9 mai este sărbătorită în majoritatea statelor membre ale Uniunii Europene. Simbolul cu un rol important în celebrarea zilei Europei este drapelul.
Schuman dorea ca războiul să devină „nu doar de neconceput, ci practic imposibil”.
În 1958, Schuman a devenit primul preşedinte al instituţiei care a precedat Parlamentul European, organismul cu puteri legislative al UE. Iar după plecarea din funcție, a primit titlul de „părinte al Europei”.
De Ziua Europei, în 2020, instituțiile UE aduc un omagiu online numeroșilor europeni care, din solidaritate, îi ajută pe ceilalți europeni să facă față crizelor.

Pe continentul europeanZiua Europei este o sărbătoare anuală a păcii și unității în Europa. Sunt două date pentru sărbătorirea acestei zile: 5 mai pentru Consiliul Europei și 9 mai pentru Uniunea Europeană (UE). Pentru UE, această zi este de asemenea cunoscută ca Ziua Schuman, comemorând declarația istorică a ministrului de externe francez, Robert Schuman.

Ziua Consiliului Europei reflectă propria înființare în 1949, în timp ce Uniunea Europeană celebrează data propunerii înființării CECO în 1951. Ziua Europei este unul dintre simbolurile europene menite să promoveze unitatea în rândul europenilor.


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *