Orașele, motoare ale creșterii și redresării
În acest an, Ziua Mondială a Habitatului își propune să reunească diferite părți interesate urbane pentru a discuta modalități de pregătire a orașelor pentru redresare după revoltele economice negative și intersectante ale COVID-19 și conflicte :
- abordând diferitele dimensiuni ale recesiunii economice pe care orașele se confruntă în prezent și identificând pașii pe care orașele îi pot lua pentru a stimula redresarea economică și
- prin împărtășirea experiențelor din diferite orașe cu privire la modul în care se poziționează pentru a face față presiunilor inflaționiste și altor condiții financiare globale restrictive.
Sursa foto: https://pixabay.com/ro/photos/habitat-67-habitat-montreal-2283538/
2023 a fost un an deosebit de dificil pentru economiile urbane. Creșterea economiei globale în sine a scăzut cu aproximativ 2,5% și, cu excepția crizei inițiale COVID-19 din 2020 și a crizei financiare globale din 2009, aceasta este cea mai lentă creștere înregistrată din 2001. [ World Economic Outlook , raport publicat de FMI ].
Având în vedere importanța contribuției orașelor la economia națională, viitorul multor țări va fi determinat de productivitatea zonelor lor urbane. Orașele sunt motoarele care creează valoare care stimulează redresarea economică.
Pentru ca această creștere și redresare economică să fie sustenabilă, avem nevoie de orașe care să absoarbă, să se recupereze și să se pregătească pentru șocuri economice viitoare [ OCDE , 2023]. Este esențial ca aceste măsuri să fie integrate și în cadrul redresării ecologice, care crește investițiile private și publice pentru a finanța tranziția către o economie neutră din punct de vedere climatic într-o lume post-COVID.
Orașele din întreaga lume s-au angajat deja pe această cale prin implementarea diferitelor modele. ONU-Habitat , în parteneriat cu Forumul Economic Mondial , consideră că aceste modele pot fi localizate și extinse prin Parteneriatul Global pentru Investiții Locale , unde experiențele sunt împărtășite pentru a construi un cadru local de finanțare pentru orașe și comunități, pentru a ajuta la distribuirea fondurilor existente. și finanțare acolo unde poate avea cel mai mare impact.
În situația economică actuală, autorităților locale le este din ce în ce mai greu să obțină un acces mai bun la resurse externe pentru finanțarea dezvoltării acestora. Cadrul local de finanțare integrează trei soluții cheie pentru a facilita acest acces:
- Facilitate de investiții pentru orașe
- Facilitatea de Garantare ONU-Habitat/Fondul Națiunilor Unite de Dezvoltare a Capitalei pentru Orașe Durabile
- Instrument rapid de analiză a resurselor proprii