Current track

Title

Artist


Viktor Frankl, psihiatru vienez, părintele logoterapiei, doctor în neurologie și filozofie

#Postat de on martie 26, 2025

„Ființa umană nu este un lucru printre alte lucruri; lucrurile se determină unele pe altele, în vreme ce omul se auto-determină. Ceea ce el devine – în limitele înzestrării sale și ale mediului său – este ceea ce el a făcut din sine însuși.” – Viktor Frankl – Omul în căutarea sensului.
Viktor Emil Frankl (n. 26 martie 1905, Viena, Austro-Ungaria – d. 2 septembrie 1997, Viena, Austria) a fost întemeietorul logoterapiei și fondatorul celei de-a treia școli vieneze de psihoterapie – Logoterapia (după psihanaliza lui Sigmund Freud și psihologia individuală a lui Alfred Adler).

CC BY-SA 3.0 de

Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Viktor_Frankl#/media/Fi%C8%99ier:Viktor_Frankl2_(cropped).jpg

„Ființa umană nu este un obiect printre altele; lucrurile se determină reciproc, în timp ce omul se auto-determină. Ceea ce el devine – în limitele darurilor sale și ale mediului în care trăiește – este ceea ce a făcut din sine însuși.” – Viktor Frankl, Omul în căutarea sensului

Filosofia lui Frankl

La baza psihoterapiei frankliene stă credința într-un nucleu sănătos al ființei umane, denumit „nucleul noetic”. Scopul principal al acestei forme de terapie este de a ajuta persoana să devină conștientă de resursele acestui nucleu și de a le utiliza, chiar și să le dezvolte. Frankl susține că viața nu ne datorează fericirea, dar ne oferă un sens.

Conceptele de bază ale psihologiei frankliene

  • Viața are sens în orice condiții, chiar și în cele mai grele sau mai mizere momente.

  • Motivația principală a ființei umane este dorința de a găsi un sens în viață, de a da sens vieții.

  • Suntem liberi să găsim sens în ceea ce facem, în ceea ce experimentăm, sau cel puțin în atitudinea pe care o avem față de situațiile în care suntem puși, chiar și în fața unei suferințe inevitabile.

Presupunerile psihologiei frankliene

  • Făptura umană este o entitate formată din corp (soma), minte (psihe) și spirit (animositas). Avem un corp și o minte, dar suntem în esență spirit.

  • Viața are sens în orice condiții, chiar și în cele mai dificile momente.

  • Oamenii sunt dotați cu voința de a găsi un sens, de a da sens.

  • Fiecare individ are, în orice circumstanță, libertatea de a-și exercita voința de sens.

  • Viața are o calitate provocatoare („a demanding quality”), cerându-ne să răspundem responsabil la propriile decizii și acțiuni, astfel încât acestea să capete sens.

  • Răspundem la viață devenind responsabili pentru propriile noastre alegeri.

  • Fiecare individ este unic și are un rol unic în viață.

  • Viața nu ne datorează fericirea, dar ne oferă un sens.

Obiectivele psihoterapiei frankliene

  • Să devii conștient de resursele tale spirituale.

  • Să creezi noi resurse spirituale într-un mod conștient.

  • Să utilizezi „puterea sfidătoare a spiritului uman” și să îți asumi o atitudine activă în fața adversităților vieții.

Întrebări filosofice frankliene

  1. Cum găsim sensul vieții?
    Frankl enumeră trei căi prin care putem găsi sensul vieții:

    • Prin fapte și creație – realizând o lucrare, îndeplinind o misiune (VALORI CREATOARE).

    • Prin experiențe – trăind frumusețea, adevărul sau binele din natură sau cultură, ori iubind o persoană (VALORI EXPERIENȚIALE).

    • Prin atitudinea față de suferință – alegând atitudinea corectă chiar și în fața suferinței inevitabile, apelând la „puterea sfidătoare a spiritului uman” (VALORI ATITUDINALE).

  2. Cum știm că suferința nu poate fi evitată și că nu este lipsită de sens?
    Suferința nu este necesară pentru a găsi sens în viață, dar atunci când aceasta este inevitabilă, omul poate găsi sens chiar și în mijlocul suferinței. Dacă este posibil, cauza suferinței trebuie îndepărtată, iar a suferi fără un motiv este masochism, nu eroism.

  3. Cum găsim sensul în momentele caracterizate de conflicte de valori?
    „Trăiește ca și cum ai trăi a doua oară, iar prima oară ai acționat la fel de greșit pe cât ești acum pe cale să o faci.” Astfel, individul trebuie să acționeze responsabil, să își imagineze consecințele acțiunilor sale și să își aleagă cele mai bune decizii, în acord cu conștiința sa morală.

Sensul vieții

Frankl susține că sensul vieții poate fi găsit în trei moduri:

  • Prin muncă și creație – dedicându-ne unei lucrări sau unei activități.

  • Prin iubire – iubind o persoană și trăind o legătură profundă sau contemplând frumusețea și adevărul din natură și cultură.

  • Prin atitudine – alegând o atitudine interioară corectă față de situațiile care nu pot fi schimbate, ceea ce reprezintă libertatea noastră de a alege. Aceasta ne permite să transformăm suferința într-o realizare personală, o victorie a spiritului uman.

„Omul este o ființă care decide în permanență ce va fi în următorul moment… Omul este o ființă decizională.” – Viktor Frankl. Acest lucru demonstrează că, indiferent de moștenirea genetică sau de mediul în care trăiește, omul este dotat cu o libertate, chiar dacă finită, de alegere. Această libertate îl poate ajuta să se ridice deasupra instinctelor și influenței mediului.

Frankl a publicat 39 de cărți, iar lucrarea sa autobiografică Omul în căutarea sensului a devenit un best-seller internațional, bazându-se pe experiențele sale din lagărele de concentrare naziste.


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *