Current track

Title

Artist


Știrile pozitive ale zilei, 23 iunie 2021

#Postat de on iunie 23, 2021

1. Viorel Teacă, polițistul „magician” pentru copiii din Sibiu, la Sinteza Zilei: „Băiețelul meu mă pune să fac câte un filmuleț, să vadă ce fac în timpul serviciului”

Viorel Teacă, agent de poliţie din Sibiu, a cucerit inimile unor copiii din oraş și milioanelor de români care au urmărit filmulețul în care le arată celor mici cum funcționează sirenele de pe autospeciala Poliţiei. „Pe care vreți să apăs? Pe asta? Ultima și plecăm, da?”.
,,Suntem conștienți că încă există o barieră destul de mare între Poliție și societate. Asta am observat și în afară, nu este specific numai nouă. Ce am văzut în afară a fost faptul că polițiștii se manifestă mult mai spontan, sentimentele lor sunt mai spontane față de cei mici și de civili.”, a explicat Viorel Teacă.

2. Zile numărate pentru motoarele diesel și pe benzină

Mașinile cu motoare diesel sau pe benzină sunt condamnate la dispariție Foto: Guliver/GettyImages

Mașinile cu motoare diesel și pe benzină sunt condamnate la dispariție. Ar mai putea fi vândute în Uniunea Europeană doar 14 ani de acum înainte. Planurile de retragere au devenit mult mai agresive, ca de altfel întreg programul de reducere a amprentei de carbon în Uniunea Europeană.

Digi24 – Stiri – Informația la putere!

3. Imagini rare din rezervația de zimbri din Hațeg. Romică, cel mai tânăr dintre cele nouă exemplare de acolo, a împlinit un an

Imagini rare din rezervația de zimbri din Hațeg. FOTO: Facebook Romsilva
 

 

Romică a împlinit un anișor și este bine, sănătos”, este mesajul transmis de Romsilva pe pagina de Facebook, alături de mai multe fotografii cu micul zimbru.
Rezervația de Zimbri de la Hațeg a fost fondată în anul 1958, când doi zimbri numiți Podarec și Polonka au fost aduși în România din Polonia. Rezervația din pădurea Slivuţ este printre puținele locuri din Europa unde trăiește zimbrul (Bison bonasus) .
Rezervația de Zimbri Hațeg se află în custodia Direcției Silvice Hunedoara, prin Ocolul Silvic Hațeg și are, în prezent, 9 exemplare. Se întinde pe o suprafaţă de 50 de hectare, acoperite cu păduri de carpeni,  stejari şi brazi . În prezent, mai sunt aproximativ trei mii de exemplare de zimbri în toată lumea.

4. Șase automarfare conduse de cetateni romani cu peste 100.000 kg de deșeuri oprite să intre în România

Poliţiştii de frontieră  din cadrul I.T.P.F. Oradea, împreună cu lucrători din cadrul Gărzii de Mediu Arad, nu au permis intrarea în ţară a șase mijloace de transport încărcate cu peste 100.000 de kilograme de deșeuri, constând în textile, plastic, carton și haine  second hand, pentru care șoferii nu au putut prezenta documentele necesare transferului unor astfel de materiale.

5. Studiu: Învăţământul online are asupra elevilor acelaşi efect ca vacanţa de vară

Studiul relevă o scădere mai pronunţată a competenţelor educaţionale în rândul copiilor şi adolescenţilor proveniţi din familii vulnerabile din punct de vedere social Foto: Shutterstock

Un studiu efectuat de Universitatea Goethe din oraşul german Frankfurt a ajuns la concluzia că învăţământul online (sau la distanţă), o obligaţie pentru mulţi elevi în timpul pandemiei, produce sub aspect educaţional un efect similar celui al vacanţei de vară, iar randamentul şi competenţele elevilor nu progresează prin această metodă de studiu, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.
”Diviziunea între săraci şi bogaţi s-a adâncit şi mai mult în timpul primelor închideri ale şcolilor din cauza pandemiei”, remarcă în acest sens Andreas Frey.

6. Amazon este pe punctul de a cumpăra 20% din acțiunile startup-ului Plus, care dezvoltă camioane autonome

Totodată, gigantul american a comandat 1.000 de sisteme autonome de conducere de la startup-ul evaluat la $3.3 miliarde. (Bloomberg)

  7. Inginerii de la Rice University au creat semințe microscopice capabile să dezvolte minerale perovskite, ce pot fi folosite pentru colectarea energiei solare

Dispozitivele fotovoltaice care folosesc aceste minerale pot capta energia solară eficient și în mod constant. (TechXplore)

    8. Germania a demarat o investigație antitrust, care vizează mai multe tactici Apple, suspectate de a fi anticompetitive

Investigația va avea în vedere App Store, aplicațiile pe care Apple le livrează cu dispozitivele sale și mai multe alte servicii ale companiei, care nu sunt specificate în comunicarea oficială. (MacRumors)

9. Despăgubirile pentru cei afectați de inundații, aprobate săptămâna aceasta de Guvern. Anunțul ministrului Mediului

Ministrul Mediului Tanczos Barna: „Din păcate, foarte multe comunități au fost afectate. În anumite locuri, în anumite comunități, comune, orașe, lucrurile sunt grave. ISU și echipele de la Apele Române au fost la fața locului, încercând să evacueze cantitățile de apă care s-au acumulat în aceste localități, în gospodării, în pivnițe, în case. În momentul de față sunt în derulare evaluările pagubelor, în mai multe localități echipele sunt și astăzi pe teren. Au fost afectate nu doar gospodării, case, ci și infrastructură locală, județeană, monumente istorice”, a spus Tanczos Barna, la RFI.
Despăgubirile pentru cei afectați de inundații ar putea fi aprobate de Guvern în această săptămână.

https://alephnews.ro/

10. Ministrul Educației, despre corupția din școli: Școala este oglinda societății. Nu cred că în școală este mai multă corupție decât în societate

Sorin Cîmpeanu: Principala problema sistemului de învățământ din România este accesul inechitabil o educație de calitate. Cu siguranță aceasta este prima problemă…
„Școala este oglinda societății. Nu cred că în școală este mai multă corupție decât în societate”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, la TVR2. Acesta a spus, întrebat despre soluțiile pentru eradicarea corupției în școli și în sistemul de învățământ în general, că prin concursul pentru directori, care va începe în septembrie, va privilegia competența.

11. Două birouri de proiectare spaniole, în asociere cu firme românești, sunt responsabile de marile spitale noi ale Clujului, lansate în concursuri de arhitectură

Biroul Planho Consultores din Sevilla, în asociere cu firma bucureșteană 4B Consultanță Arhitectură, a câștigat concursul de soluții pentru spitalul de copii monobloc pe care Consiliul Județean din Cluj vrea să îl edifice pe un teren de 17 hectare din Cluj-Napoca, cu fonduri europene. În urma competiției la care au participat 27 de echipe, asocierea Planho – 4B a câștigat premiul I și contactul de proiectare de peste 6,5 milioane euro.
   Tot o echipă spaniolă, dar condusă din Barcelona, a câștigat și concursul pentru un alt proiect medical aflat în pregătire la Cluj: Centrul Integrat de Transplant.
  Clujul e în acest moment campion în organizarea de competiții pentru proiecte publice, organizate în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România atât de Primăria municipiului, cât și de Consiliul Județean.

12. Taxiul zburător al Volocopter, primul zbor la un show aviatic pe un aeroport francez / Taxiul poate fi folosit de două persoane şi are compartiment pentru bagaje

Firma germană Volocopter a efectuat luni primul zbor al taxiului său aerian electric, la un show aviatic de pe aeroportul francez Le Bourget, şi are ca obiectiv să ofere servicii de transport la Jocurile Olimpice din Paris, care vor avea loc în 2024, transmite Reuters, citată de News.ro.
Reuter a spus că serviciul de taxi zburător va fi efectuat iniţial cu un pilot licenţiat, pentru a respecta reglementările actuale.
,,În timp…dorim ca aceste vehicule să zboare autonom, astfel încât să nu mai fie nevoie de o licenţă de pilot”, a adăugat acesta, citat de News.ro.

13. Noul Duster va fi disponibil din toamnă. VIDEO cu modele 4×2 și 4×4

Producătorul auto Dacia a prezentat, marţi, noul Duster, care va fi comercializat din septembrie 2021 în versiunile 4×2 şi 4×4, informează Agerpres.

Noul Duster se adresează atât clienţilor care doresc un SUV confortabil cu design atrăgător, cât şi celor care se află în căutarea unui vehicul 4×4 polivalent şi robust.

,,Vorbim de un model robust şi accesibil, care oferă esenţialul”, a declarat Lionel Jaillet, director Performanţă Produs Dacia, conform comunicatului.

14. Servicii medicale private decontate de stat, de la 1 iulie. Ce înseamnă pentru pacienți noile reguli privind asigurările de sănătate

 

Ce avantaje oferă asigurarea de sănătate Foto: Guliver/GettyImages
De la 1 iulie românii se vor putea trata în spitalele private, o parte din bani fiind suportați de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Fiecare asigurat va primi înaintea acordării serviciilor medicale un deviz cu costurile estimative, valabil 5 zile lucrătoare. În acest interval, beneficiarul poate căuta şi alte oferte pentru tratamentul necesar. Aceste noi prevederi întăresc pentru pacient libertatea de a alege unde să se trateze, în ce condiții și unde vrea să ajungă banii lui, a explicat la Digi24 Iancu Guda, realizatorul emisiunii Banii în Mișcare.

15. Legea privind cumpărarea vechimii în muncă a fost promulgată

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, legea privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 163/2020 pentru completarea art. 159 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, precum şi pentru adoptarea unor măsuri în domeniul asigurării unor persoane în sistemul public de pensii, relatează Agerpres.

„Până la data de 1 septembrie 2023, persoanele prevăzute la art. 1 pot încheia un contract de asigurare socială în vederea obţinerii pensiei pentru limită de vârstă”, se arată în lege.

Actul normativ mai prevede că plata contribuţiei de asigurări sociale datorate se efectuează într-o singură tranşă sau eşalonat, în tranşe lunare, până la data de 31 august 2023.

16. Cum arată acum Aro 10 din 1987, readus la viață de un bărbat din Suceava. Munca a fost colosală

Cum arată acum Aro 10 din 1987, readus la viață de un bărbat din Suceava
Un Aro 10 din anul 1987 a fost salvat de un bărbat din Suceava. Autovehiculul are 34 de ani vechime. A fost revopsit, demontat și sablat. Este pregătit pentru a fi atestat ca primul vehicul istoric Aro din județul Suceava.
Bărbatul este din Ipotești și a hotărât să se implice în campania de salvare a mărcilor românești. A achiziționat un Aro 10 și are de gând să-l ateste ca și vehicul istoric. Mașina cu o vechime de 34 a fost lucrată temeinic, iar investiția a fost destul de mare. Însă acestea sunt condițiile pentru ca un autovehicul să ajungă la un astfel de statut.
Mașina este o raritate pe străzi și rară în colecțiile pasionaților.

Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *