O poveste fascinantă despre artele marțiale spusă de sensei George C. Crăciunescu (Foto-Video)
#Postat de Antoniu Lovin on mai 25, 2022
O poveste fascinantă despre artele marțiale spusă de sensei George C. Crăciunescu
Există mulţi instructori, dar puţini Maeştri. Maeştrii, pentru fiecare dintre noi, nu sunt aşa cum s-ar crede la prima vedere, aceia care ne învaţă cum să facem o tehnică, ci sunt aceia care ne învaţă când, în ce moment să ne folosim de tehnica învăţată și la ce ne ajută să ştim acea tehnică. Un bun Maestru este şi posesorul unui nivel tehnic superior dar şi a unei pedagogii foarte bune. Este empatic, este cel care trebuie să aibă toată încrederea voastră, este cel care te îndrumă pe cale. Un bun Maestru, face ca elevul să acţioneze de dragul acţiunii şi nu pentru a aştepta recompense sau de teama pedepselor. Însa un bun elev ştie aceste lucruri şi iese în întampinare. Lasă-te în grija Maestrului, iar acesta te va purta în tehnică, prin energia sa proprie. Este important să căutaţi şi apoi să alegeți. Nu lăsaţi doar întâmplarea să vă ghideze. Odată hotărât, învăţaţi să aveţi încredere în Maestrul pe care vi l-aţi ales. Un bun Maestru are deja prea multe încercări în spate pentru a mai fi nevoie de altele noi O viaţă dedicată căutării, dedicată căii, cu sacrificii pe care poate nu le veţi şti niciodată. Fiţi atenţi la ceea ce spune pentru că în mod cert, totul izvorăşte dintr-o cunoaştere profundă, de prea multe ori experimentată. Fiecare astfel de sală de antrenament, Dojo, este condusă de un ”Sensei” În limba japoneză, ,,Sen” înseamnă ,,înainte”, iar ,,sei” înseamnă născut. În traducere, ,,Sensei ” înseamnă ,,cel care s-a născut înaintea ta”. La început, profesorul îi va arăta tehnicile de luptă fără să intre prea mult în amănunte, aşteptând ca elevul să descopere singur semnificaţiile lor.
Sensei, Lars Faurholdt Andersen (7 Dan Isshinryu Karate), s-a născut în Danemarca 1967, a început să practice karate japonez în 1981. În anul 1986 și-a deschis primul său dojo.În anul 1988, un prieten al maestrului, Johnni Jakobsen, s-a întors după o lungă ședere în SUA, unde a studiat Isshinryu Karate cu sensei Terry Creamer, iar sensei Lars a început să practice și să își adapteze stilul de practică a artelor marțiale din stilul japonez de karate în stilul de karate din Okinawa, de karate și kobudo. Începând cu anul 1989, Sensei Lars Andersen a început să călătorească de nenumărate ori în USA, în St. Louis, și să studieze cu sensei Terry Creamer.

Sensei Lars Andersen
În anul 1996, sensei Lars a vizitat pentru prima oară Okinawa, și s-a antrenat cu sensei Angi Uezu, și cu sensei Tsuyoshi Uechi, iar din acel moment prin influența maestrului, sensei Angi Uezu, dojo-ul din Danemarca s-a numit Joshinkan. Joshinkan este un acronim combinând ”Ue” de la Uezu și Uechi, care se pronunță Jo ( Înalt), și ”Shin”(Minte; Trinitate), spirit înalt din Isshinryu. Astăzi curentul Joshinkan Isshinryu Karate Jutsu Renmei este reprezentat în zeci de dojo-uri, răspândite în peste 5 țări.
Joshinkan Isshin-ryu se traduce ”Curentul spiritului superior al inimilor unite” este o abordare deosebită a stilului Isshin-ryu, care promovează o concepţie realistă a tehnicii de Isshin-ryu, mai apropiată de lupta de stradă, pe baza tehnicilor vechi de luptă corp la corp dezvoltate în Okinawa. Tehnica traditională este folosită ca sursă de inspiraţie pentru tehnicile moderne, având în vedere că multe din vechile metode erau destinate eliminării adversarului, nemaifiind actuale în contextul actual. Pe de altă parte, multe din tehnicile vechi de luptă sunt foarte actuale în contextul conflictului stradal contemporan. Stilul Joshinkan a adoptat, de asemenea, multe tactici şi tehnici din stilurile shoot wresling, Brazilian Ju Jitsu, American Kempo, Escrima şi chiar din Kick Boxing. Toate aceste tehnici se pot regăsi cu puţină imaginaţie şi în mişcările de Kata vechi. Creatorul conceptului, Sensei Lars Andersen (7 Dan Isshin-ryu) a lucrat mai mulți ani ca poliţist sub acoperire fiind infiltrat în bandele de motociclişti (Hell’s Angels), a fost instructor în cadrul Forţelor Naţiunilor Unite în zone de conflict armat respectiv, Irak, Afganistan, Kosovo (KFOR) , Somalia şi predă la Academia Daneză de Poliţie. Având o bogată experienţă în ceea ce se numeşte luptele de stradă, maestrul a studiat multe mişcări din Kata vechi adaptându-le pentru a fi eficiente în contextul actual.
În Joshinkan Isshin-ryu există o formă de luptă, de antrenament, numită “Dojo Kumite”, în care sunt permise toate tipurile de tehnici de luptă: lovituri de braţe la faţa si la corp, prize, proiecţii, luptă la sol, kyușo (puncte vitale) toate în condiţii de contact direct, aşa cum erau vechile forme de lupta tegumi din Okinawa.
Sensei Lars Andersen a completat programa Isshinryu cu un kata de luptă denumit Shorinji-geri-waza, care este specific școlii Joshinkan.
În România, în cadrul Federației de Karate Joshinkan Isshinryu Seiryukai Sfântul Ștefan curentul promovat este Joshinkan Isshinryu Seiryukai, sensei Lars Faurholdt Andersen, fiind director coordonator tehnic și președinte de onoare.
Al doilea stagiu cu mentorul, Lars Andersen, organizat în Iași de sensei Trandaf Andrei
W.U.I.K.A EUROPA sub îndrumarea maestrului Lars Andersen a demonstrat că poate fi o forță în școala mondială de karate Isshinryu, obținând numeroase premii la primul campionat mondial de Isshinryu karate organizat de I.W.K.A. în Europa, în Londra, U.K., prin cei mai buni sportivi care sunt pregătiți de instructori de top.
Povestire Zen
Kanryo Higaonna(1853-1917), considerat părintele stilului de karate Goju-ryu, a dus o viață frugală. Deși nu avea niciodată prea mulți bani, nu acceptă să fie plătit de discipoli și nu le îngăduia acestora decât cel mult să-i aducă ofrande în hrană, o dată sau de cdouă ori pe an. Discipolii lui Higaonna erau de păre că un maestru atât de bun ar trebui să aibă mai mulți adepți, așa că i-au sugerat să pună o plăcuță la intrarea în școală, la fel ca alte dojo-uri. Kanryo a refuzat : ” Dacă aș atârna o plăcuță, ar fi ca și cum aș invita pe toată lumea să vină să se antreneze, lucru care ar fi inacceptabil. Predarea unei arte marțiale este ca și cum i-ai da cuiva în mână o armă. Dacă armele ajung pe mâna unor nepricepuți, aceștia pot răni oameni nevinovați.” Cel mai bun student al lui Higaonna a fost Gojun Miyagi(1888-1953), fondatorul propriu-zis al stilului Goju-ryu.
Primul meu instructor, în stilul Isshinryu, a fost adeptul unei deschideri față de cei care doreau să înțeleagă artele marțiale, și având o bogată cunoaștere, studiind mult și exemplificând de fiecare dată când ne arăta ceva, omul enciclopedie a reușit să atragă în organizarea unor seminarii, instructori din alte stiluri de arte marțiale, făcând școala sa și mai cunoscută. În anul 2018, sensei Trandaf Andrei, lăsând în urma sa o organizație puternică, răspândită la nivel național, mi-a explicat că din motive personale se retrage din sistemul de predare Isshinryu și i-am mulțumit pentru tot ceea ce a fost bun în relația maestru- discipol și ca promovatori ai unor noi concepte, noi sisteme, care indiferent de situație, atâta timp cât sunt acceptate de societate și pot fi implementate, printr-un parteneriat educațional conduc la o îmbogățire a ceea ce numesc școală alternativă.
Regulile Isshin-ryu Karate în dojo
”Un luptător trebuie în timpuri normale să încurajeze respectul față de divinități și predecesorii săi, păstrând astfel tradiția sa familială, să se antreneze pentru a fi gata să facă tuturor situațiilor de criză, să se îmbrace cu înțelepciune, bunăcuviință și valoare, să înțeleagă semnificația milei, să lupte pentru a fi sensibil la fragilitatea naturii”. Maestrul, Gighin Funakoshi, a exprimat loialitatea în Arta Karate Do prin Dojo Kun, regulile Dojo, care trebuie să caracterizeze un karateka: lupta pentru perfecționarea caracterului, apărarea Adevărului, creșterea volumului de efort, onorarea principiilor etichetei, învățarea controlului de sine. Edificată și practicată pe parcursul unei civilizații milenare, cultivată și pusă în evidență de către cele mai reprezentative valori ale culturii japoneze, loialitatea exprimă codul etic al artelor marțiale”
KENPO GOKUI (Cele 8 principii esențiale ale karate-ului)1) Inima unei persoane trebuie să fie una cu universul.2) Sângele care circulă este asemănător cu soarele și cu luna.3) Modul de a inspira sau de a expira este tare sau moale.4) Corpul ar trebui să poată avansa rapid și să poată să se retragă. 5) Corpul ar trebui să poată schimba direcțiile în orice moment.6) Timpul de a lovi este atunci când se prezintă oportunitatea.7) Ochiul trebuie să vadă în toate părțile. 8) Urechile trebuie să asculte în toate direcţiile.
Isshin-ryu în România
În România, primul dojo s-a deschis pe 1 octombrie 1998 in Iaşi sub îndrumarea lui Sensei Andrei Trandaf (5 Dan Isshinryu). În anul 2000, după prima vizită a maestrului Lars Andersen care a acceptat invitația de a susține un seminar, în municipiul Suceava s-a deschis cel de-al doilea dojo (la școala Miron Costin), înființat și condus de sensei George Ciprian Gh. Crăciunescu.

Sensei George Ciprian Gh. Crăciunescu.
În perioada 15-20 iunie 2000 a avut loc primul seminar național de karate okinawian stilul Isshinryu. Acest seminar l-a avut ca invitat special pe sensei Lars Andersen 4 Dan președintele OIKKA Danemarca. De asemenea sensei Lars Andersen este instructorul șef al trupelor speciale de poliție a Danemarcei, maestru asociat al World Kobudo Federation (prestigioasă organizație mondială ce strânge maeștri din mai multe sisteme tradiționale cu accent deosebit pe eficacitatea artelor marțiale) și vicepreședinte al Uniunii Mondiale de Isshinryu Karate.
Seminarul a avut ca subiect aplicațiile specifice Isshinryu în lupta reală, lucrându-se mult kata, bunkai-uri (aplicații), exerciții adiacente ”mâini lipicioase” (kakie), combinații complexe (tegumi) și de întărire a corpului (kote gi tae). Au fost prezenți circa 25 de practicanți entuziaști din stilurile Isshinryu (majoritatea), Shotokan și Matsumura Seito Shorinryu.
O surpriză foarte plăcută am avut cînd sensei Lars ne-a învățat o formă de Hakutsuruken (cocor alb okinawian), sensei fiind inițiat în această artă de către prietenul domniei sale celebrul Patrick McCarty, 7 Dan, autorul traducerii celebrului tratat Bubishi. Duminică 18 iunie, după circa 30 de ore de antrenament, am avut onoarea de a fi testat pentru 2 Dan.
De-a lungul anilor am avut ocazia să participăm la numeroase stagii cu instructori din aproape toate stilurile de arte marțiale din România, iar aceste schimburi de experiență ne-au ajutat să înțelegem ce înseamnă artele marțiale și să ne aprofundăm cunoștințele în acest domeniu, câștigând o bogată experiență care ne-a ajutat la îmbunătățirea promovării școlii Isshin și răspândirea acesteia în toată patria.
În anul 2006 numărul dojo-urilor a crescut la 7 dojo la Iaşi, la Suceava, la Bacău şi în judeţul Argeş, cu un total de circa 150 de practicanţi. Răspândirea dificilă se datorează faptului că Joshinkan Isshin-ryu este un sistem care pune mare accent pe formarea spiritului de luptător în adevăratul sens al cuvântului si nu pe un karate de duminică. Organizaţia română promovează lupta contact cu şi fără arme. De asemenea, Joshinkan Isshin-ryu, în ciuda aspectului foarte dur si necomercial, poate fi practicat şi de către persoanele cu diferite afecţiuni circulatorii şi locomotorii în scopul recuperării şi întreţinerii sănătăţii. În dojo-ul central din Iaşi și Suceava exista un număr de persoane cu diferite afecţiuni care în timp s-au recuperat şi practică în continuare Isshin-ryu pentru menţinerea sănătăţii. Practicanţii stilului Isshin-ryu consideră că complexitatea deosebită (de exemplu, există peste 70 tehnici diferite de picior) şi antrenamentul neconvenţional ajută foarte mult la dezvoltarea inteligenţei şi a spiritului.
Organizaţiile din România de Isshin-ryu Karate sunt afiliate la:
– I.O.T.K.A. – Isshinryu Okinawa Tradițional Karate –Do Asociation din Okinawa-Japonia condusă de Sensei Tsuyoshi Uechi CN 9 DAN;
– W.U.I.K.A. Europa condusă de președinte, sensei Lars Andersen (C.N. 8 DAN HO), maestru care este și fondatorul curentului Joshinkan Isshinryu Karate Kobudo Renmei Jutsu;
F.O.I.K.R. Federația Okinawa Isshinryu Karate România a fost creată în anul 2013 prin asocierea cluburilor repartizate în județele Iași, Suceava, Bacău și Botoșani care au fuzionat și au colaborat timp de 5 ani de zile, timp în care stilul a fost răspândit la nivel național, într-o manieră care a atras atenția și celorlalte federații de arte marțiale, sensei Trandaf Andrei, președintele federației exercitând o campanie de informare și promovare a școlii Isshinryu, creând o puternică echipă de instructori și afirmând recunoașterea acesteia și în plan internațional prin cooptarea unor mari maeștri din Japonia, Danemarca, Canada, Germania, America de Sud, Suedia, Kosovo, care au acceptat să susțină seminarii și să împărtășească cunoștințe avansate de practică cu toți discipolii Isshin din România.
2015 SEMINAR CU PESTE 400 DE PRACTICANȚI DE KARATE ISSHINRYU DIN ROMÂNIA
Organizația a avut succes prin cooptarea unei echipe de instructori care au început să predea și să organizeze campionate la care au participat sute de sportivi, schimbând astfel metoda și mentalitatea de răspândire a școlii de arte marțiale, demonstrând că se pot obține rezultate reale într-un timp relativ scurt cu o mișcare paramilitară care joacă un rol de completare și disciplinare a copiilor și tinerilor care învață în primul rând ce înseamnă respectul și dragostea de țară.
Asociația Club Sportiv Ryukay s-a retras oficial din Federația Okinawa Isshinryu Karate România conform prevederilor din statut odată cu înființarea F.K.J.I.S.S.Ș. în data de 25 iunie 2019.
Sensei Andrei Trandaf, s-a retras oficial din W.U.I.K.A. în anul 2018 și a devenit membru O.I.K.K.A. Club Sportiv Ryukay (Clubul Dragonului), este o structură sportivă cu personalitate juridică autorizată de Ministerul Tineretului și Sportului care a fost fondată de sensei George Ciprian Gh. Crăciunescu pe data de 16.09.2008 cu scopul de a promova artele marțiale și în special stilurile de karate Isshinryu și de kobudo (arme tradiționale din Okinawa) Tokushinryu, în județul Suceava.
O scurtă poveste- Povestea clubului începe în anul 2008 când sensei Andrei Trandaf, după o perioadă de aproape 4 ani de zile de căutări a luat decizia de a reorganiza școala de Isshinryu din România și împreună cu mine, am convenit să demarăm un proiect comun și am trasat liniile directoare pentru dezvoltarea stilului și înființarea unei federații. În anul 2016 instructorii din Suceava au devenit membri pe viață ai organizației IOTKA –Isshinryu Okinawa Tradițional Karate –Do Asociation din Okinawa-Japonia condusă de Sensei Tsuyoshi Uechi CN 9 DAN.
Primul campionat între cluburi, la care am participat cu sportivii clubului Ryukay, a avut loc în anul 2011 în municipiul Iași, când am avut și primele rezultate meritorii cu sportivii din Suceava.
Prima cupă organizată în Suceava a avut loc în anul 2015, la care au participat 400 de sportivi din cadrul federației.
Primul campionat internațional a avut loc în Danemarca în anul 2016.
În anul 2016, sensei George Ciprian Crăciunescu, este numit vicepreședintele FOIKR și devine membru al asociației de karate din Japonia, I.O.T.K.A.
Primele medalii la campionatul European au fost adjudecate in luna Mai anul 2018 in Danemarca de către sportivii Poinaru Rareș locul II la kata și Sinchievici Florentina locul II la kumite, rezultate care s-au adăugat la premiile obținute la campionatele locale, precum și la cele naționale la care am participat de-a lungul timpului.
În perioada 10 decembrie 2018-10 ianuarie 2019, sensei George C. Craciunescu împreună cu unul dintre foștii săi elevi, a vizitat în urma unei invitații, Federația Seishinkan din statul Chile, din America Latină, participând la o serie de seminarii și antrenamente care le-au îmbogățit cunoașterea și au creat un parteneriat strâns cu această familie ce face parte din organizația internațională W.U.I.K.A.
Anul 2019 a adus primul campionat mondial de karate Isshinryu, organizat în Europa, U.K., Londra, găzduit de către Gosshin Isshinryu, I.W.K.A., federație condusă de sensei Kichiro Shimabuku (10 Dan), fiul cel mare al maestrului Tatsuo Shimabuku.
Lotul clubului, format din 5 sportivi, a fost sprijinit de Consiliul Județean în anul 2019 pentru a participa la campionatul mondial de karate Isshin-ryu, care s-a susținut în Marea Britanie, Londra, în perioada 26-28 iulie 2019, unde s-au adjudecat 9 medalii, 2 de aur (Olariu David), una de argint și 6 de bronz. Din luna iunie a anului 2019 As. C. S. Ryukay este membru fondator al Federației de Karate Joshinkan Isshinryu Seiryukai Sfântul Ștefan cu sediul în Bucovina.
La ora actuală, sensei George C. Crăciunescu colaborează și se antrenează cu sensei Lars Andersen din Danemarca, director al W.U.I.K.A. în Europa și cu sensei Tsuyoshi Uechi din Okinawa/Japonia.
În anul 2017, după o reorganizare a cluburilor de karate Isshinryu din România, Asociația Club Sportiv RYUKAY a devenit membră a organizației mondiale World United Isshinryu Karate Association Europa, condusă de sensei Lars Andersen (7 Dan centură neagră) din Danemarca.
În anul 2018, echipa de instructori a aplicat și a fost invitată pentru un schimb de experiență în America Latină, în statul Chile, unde în perioada 10 decembrie 2018-10 ianuarie 2019 a participat la 4 seminarii și aproximativ 30 de antrenamente organizate de federația de arte marțiale Seishinkan Isshinryu.
În anul 2019, sensei George Ciprian Gh. Crăciunescu a înființat pe data de 26 iunie, F.K.J.IS.S.Ș., formată din 3 cluburi sportive: AS. C. S. Ryukay; As. C. S. Megamikan Isshin; As. C. S. Seiryukan Bucovina la care s-a adăugat și As. C. S. Ryukasai din județul Iași.
Echipa de instructori FKJISSȘ
Președinte de onoare și mentor al F.K.J.I.S.S.Ș, Sensei Lars Andersen Faurholdt (Danemarca, C.N. 8 Dan HO, fondatorul curentului Joshinkan și director al federației U.E., W.U.I.K.A).
World champion
SENSEI J. INGRAM ; L. ANDERSEN ; M. NORBY
I Instructor Senior, Președinte al F.K.J.I.S.S.Ș. și al As. C.S. Ryukay Suceava:
– Sensei George Ciprian Gh. Crăciunescu, Centură Neagră 4 Dan HO Isshinryu Karate. Practicant de arte marțiale din 1996. Stiluri practicate în trecut: Full Contact, Qwan Ki Do (Dao –Tu- Do) Stiluri practicate în prezent: Okinawa Karate Kobudo Isshinryu (din 1998), Tokushinryu, Qi Gong (exerciții energetice), Wuji Gong, Thai Chi, meditație Zen, Seiryukan-kai (exerciții energetice), Electroterapie etc.
-Instructor asistent: Dima Adrian (C.N. 1 Dan) ;
-Instructor asistent: Botezat Sebastian (C.N. 2 Dan HO);
-Instructor asistent: Poinaru Rareș (C.N. 2 Dan HO);
-Instructor asistent: Dumitru Sebastian (C.N. 2 Dan HO);
-Instructor asistent: Vasileniuc Sebastian (C.N. 1 Dan);
-Instructor asistent: Țurcă Iustin (C.N. 1 Dan);
-Instructor asistent: Godroman Alessio (C.N. 1 Dan)
-Instructor asistent: Horătău Ștefan (C.N HO)
-Instructor asistent: Mleșniță Gabriela (CN HO)
II Instructor Senior: sensei Diaconu Andreea, președinte al As. C.S. Megamikan Isshin, Centură Neagră 2 Dan HO Isshinryu.
-Instructor asistent: sempai Diaconu Edmond: C.N. 1 Dan Isshinryu
III Instructor senior: sensei Sinchievici B. Florin, C.N. 2 Dan HO președinte al AS. C. S. Seiryukan Bucovina:– Instructor asistent: sensei Florentina P. Sinchievici, C.N. 2 Dan HO Isshinryu.
SHINGORYU CUP DANEMARCA 2022
În perioada 05-10 Mai 2022, lotul național format din 15 sportivi, membri ai Federației de Karate Joshinkan Isshinryu Seiryukai Sfântul Ștefan, sub îndrumarea instructorului George Ciprian Crăciunescu, s-a deplasat în Danemarca unde au participat la turneul SHINGORYU CUP ce s-a desfășurat pe Arena Naestved, în localitatea cu aceeași denumire. În dimineața zilei de 7 Mai, 197 de luptători cu stiluri diferite ( Shingoryu, Isshinryu Tokushinryu, Ashihara, Kenpo, Kyokushin, Kick Boxing, K1, Karate Do etc.) din 31 de cluburi, din 5 țări, s-au aliniat pentru ceremonialul de deschidere a întrecerii, iar liniștea de dinaintea furtunii ne-a ajutat să ne acomodăm cu ceea ce a urmat. Arena era plină de spectatori, iar competiția a început în forță cu secțiunea de kata karate, kata kobudo (arme lungi și arme scurte) și kumite la toate categoriile.
VIDEO – Sensei George Ciprian Crăciunescu executând kata seiunchin
Lupătorii din Bucovina și-au revendicat 7 titluri, 7 cupe muncite, cei mai merituoși fiind:
- Diaconu Andreea (Dojo Suceava) : campionă europeană locul I la kata karate și locul III la kumite (a avut o luptă gea cu o sportivă de origine coreeană de la kyokushin karate);
- Siretean Mădălina (Dojo Siret) : vicecampionă europeană locul II kata karate și locul III kumite;
- Sofroniei Ștefania (Dojo Suceava) : vicecampioană europeană europeană locul II kumite;
- Oprea Matei (Dojo Liteni) : locul III kata karate;
- Cristea Salia (Dojo Suceava) : locul III kata karate
Meciurile la categoria Open la seniori au fost disputate la categoria maeștri, categoria grea, + 85 kg, Crăciunescu George Ciprian și Botezat Sebastian întâlnind sportivi redutabili din stilurile kyokushin și ashihara, cu care au luptat câte două meciuri (pe reguli de Full Contact).
VIDEO – Locul I Diaconu Andreea kata individual
Sensei Andreea Diaconu, președinta clubului Megamikan Isshin, practică arte marțiale de la vârsta de 5 ani, are centură neagră 2 Dan și este studentă în anul II la USV, profil kinetoterapie, și ne-a dovedit printr-o tenacitate de netăgăduit că poate să ne aducă unul dintre cele mai frumoase titluri, acela de campioană europeană.
Rezultatele de anul acesta au fost mai bune ca cele din anul 2018, ceea ce a demonstrat că pregătirea lotului s-a îmbunătățit datorită cantonamentelor și întrecerilor pe care federația de karate le-a organizat în zona Cacica la salină, în Gura Humorului, la mare etc..
Sportivul Siretean Mădălina, pregătit de sensei Botezat Sebastian în dojo Siret, a uimit prin curajul și rezultatele obținute și vedem în ea o mare campioană cu reale șanse de a ajunge și un bun instructor.
Sportivul Oprea Matei din Liteni, ne-a arătat că și imposibilulul poate ajunge să fie posibil și sper ca investiția începută de autorități, rrespectiv construirea unei săli de sport moderne, să aducă și mai multe rezultate pe viitor.
Mulțumim părinților sportivilor, și tuturor susținătorilor noștri pentru implicare, pentru tot ceea ce au arătat prin comportamentul copiilor lor, care au fost apreciați și premiați.
Susținerea materială a fost proprie, și sperăm ca la campionatul mondial care urmează să fie anunțat anul acesta (posibil S.U.A.), să primim din nou ajutor din partea autorităților, în special din partea Consiliului Județean, și de asemenea mulțumim primarilor și directorilor de școli din județ, în special din localitățile: Dolhasca, Liteni, Udești, Salcea, Suceava, Siret.
Anul viitor în 2023, Shingoryu Cup Danemarca, care are o tradiție de peste 30 de ani se va ține pe data de 6 Mai și sperăm cu ajutorul bunului Dumnezeu să participăm din nou.
CAMPIONAT REGIONAL ORGANIZAT DE FEDERAȚIA DE KARATE JOSHINKAN ISSHINRYU SEIRYUKAI SFÂNTUL ȘTEFAN
Organizația F.K.J.I.S.S Ș., prin cele trei asociații ale sale: Club Sportiv Ryukay, Club Sportiv Megamikan Isshin și Seiryukan Bucovina, a desfășurat două campionate, unul de kata karate și kata kobudo în data de 19 martie 2022 și unul de kumite în data de 20 martie 2022, în sala de sport a Centrului Școlar de Educație Incluzivă Suceava, eveniment la care au participat circa 80 de sportivi, practicanți ai stilului de karate Isshinryu, care se antrenează în 6 dojo-uri din județul Bucovina: municipiul Suceava(Burdujeni și Ițcani, orașul Dolhasca, orașul Liteni, orașul Siret și localitatea Udești; și care sunt antrenați de sensei George Ciprian Ghe. Crăciunescu și sempaii: Botezat Sebastian, Sinchievici Florentina, Sinchievici Florin, Diaconu Andreea și Mleșniță Gabriela.
La aceste 2 evenimente, la care au participat în jur de 100 de spectatori, în deschidere și pe parcursul desfășurării campionatelor s-au ținut demonstrații: de măiestrie, kata- karate, kata -kobudo, kumite, spargeri plăci, curs de prim ajutor cu personal UPU, prezentare lansare carte.
Am înțeles să schimbăm umpic formatul concursului de kumite, pentru a transpune în valoare mai bine aptitudinile fiecărui sportiv, astfel încât lupta a fost de 3 minute, respectiv 1 minut Isshinryu Jutsu( luptă la sol-grapling), 1minut regului de semi-contact și 1 minut reguli de full contact.
Sensei, George Ciprian Ghe. Crăciunescu, în calitate de președinte al organizației F.K.J.I.S.S.Ș., a luat cuvântul și și-a prezentat cartea intitulată JOSHINKAN ISSHINRYU SEIRYUKAI – ”GARDIANUL RĂSĂRITULUI DE SOARE”, o carte ce vine în ajutorul practicanților stilului de karate Isshinryu cât și a celor care aspiră la această calitate, parcurgând cuprinsul și dând câteva explicații legate de ceea ce a urmărit să transmită prin acest mesaj de sintetizare a parcursului activității sale în practicarea artelor marțiale începând cu anul 1996, în promovarea stilului de karate și bineînțeles s-a înclinat asupra a ceea ce înseamnă împlinirea misiunii de a demonstra că această școală, care prezenta un element de noutate pentru practicanții altor stiluri de arte marțiale din România, este mai mult decât o paradigmă, este o realitate a unei vieți dedicate Școlii Inimilor Unite și instruirii și pregătirii persoanelor de orice vârstă.
O parte dintre sportivii care au participat la cele două întreceri au obținut rezultate deosebite, după cum urmează:
Campionatul de kata 19 martie 2022:
- Secțiunea Kata- kobudo (arme baston, sai și tonfă):
Categ C.N. 1 DAN : Locul I Sinchievici Florentina, Locul II Poinaru Rareș, Locul III Godroman Alessio; sportivi din Dojo Școala de Incluziune Suceava
Categ 3 – 2 KYU: Locul I BÂRLEANU COSMINA(dojo Dolhasca), Locul II Mleșniță Gabriela(Dojo Udești); Locul III Nimigean Elisa(Dojo școala de Incluziune Suceava);
- Secțiunea Kata individual – karate (mâini goale):
Locul I: Poinaru Rareș CN 1 DAN(14-15 ani) dojo șc. Incluziune SV ; Godroman Alessio 2Kyu – Shodan Ho (12-13 ani); dojo șc. Incluziune SV; Tîmpescu Bianca 8 Kyu (11-12 ani) Dojo Liteni; Sinchievici Florentina 2 Kyu-1 Dan (15-16 ani) dojo șc. Incluziune SV; Moroșan Mirela, 8 Kyu Open (18-50 ani) dojo șc. Incluziune SV; Harip Amalia 6-5 Kyu (12-13 ani) dojo șc. Incluziune SV; Croitor Alexandru 8-9 kyu (8-9 ani); Amariei Roxana 7 Kyu (7ani) dojo Siret; Ruxandra Matei (6-7 Kyu) 8-9 ani dojo Liteni; Neamțu Nadine 8-9 Kyu (9-10 ani) dojo șc. Incluziune SV; Ursu Radu 7-6 Kyu (9-10 ani), dojo Ițcani; Lupașcu George (8-9 Kyu) 10 ani, dojo Siret; Șutac Anastasia 4-3 Kyu (10-11 ani), dojo Suceava- Școala de Incluziune; Guraliuc Diana Ioana, 9 ani, (9Kyu) Dojo Udești.
- Secțiunea kata sincron (echipe de 3 sportivi):
Locul I:
- Țibichi Alexandra; Oprea Adina; Artenie Cosmina 3Kyu (11-12 ani) Liteni;
- Poinaru Rareș; Dumitriu Sebastian; Godroman Alessio C.N. 1Dan (14-15 ani);
- Croitor Alexandru ; Bădăluța Mateo; Ursu Radu Nicolae 8-6 Kyu (9-10);
- Marian Alicia; Larion Andreea; Bîrleanu Cosmina 4-3 Kyu (14-15 ani);
- Sofronie Ștefania , Neamțu Nadine, Pandelea Ema 9-8 Kyu (10-11 ani);
- Țurcanu David; Gontariu Florin; Ruxandra Cosmin 6-3 Kyu (9-10 ani)
Sportivii care au obținut locul I au fost premiați de către organizația F.K.J.I.S.S.Ș., prin club Sportiv Ryukay, cu diplome, medalii, cupe și li s-a recunoscut următorul grad.
„Consider că este un palmares bun care demonstrează că s-a muncit și există interes pentru practicarea artelor marțiale, iar dintre cei mai buni sportivi se va forma lotul care va reprezenta regiunea Bucovina și România la campionatul inter-țări Shingoryu 7 Mai 2022 din Danemarca.
Între membrii organizației noastre sunt și persoane cu nevoi speciale, dizabilități care restrâng capacitatea de mișcare, și de manifestare în general, iar momentul cel mai special a fost adus în fața spectatorilor de către instructorul Botezat Sebastian, care a lucrat cu elevul Centrului Școlar de Incluziune, Ursu Mihai (15-16 ani), diagnosticat cu autism, și care a reușit să-l antreneze și să ne prezinte împreună cu elevul său, kata Seisan. Ursu Mihai are o inteligență peste medie, uneori dând răspunsuri care uimesc prin inteligența înțelesului lor, are probleme de coordonare, și reacționează mai greu la stimuli, îi place să alerge, zâmbește mai tot timpul, areo smerenie proprie, specială, și își dorește să fie tratat normal de către semenii săi.
După anul 2019, care a fost un an de vârf în sportul românesc, organizația noastră obținând rezultate deosebite atât la nivel național cât și internațional, anul 2020 și 2021 a redus activitatea noastră, am pierdut câțiva sportivi buni, unii au început să se reîntoarcă motivat de faptul că în afară de mișcare se fac și exerciții pentru vindecarea organismului și eliminarea oricărei stări de depresie, anxietate sau alte stări care duc la dezechilibre și îmbolnăvesc organismul, noi recuperând în urma măsurilor care au fost luate pe perioada pandemiei mai multe persoane, copii, tineri, adulți, și i-am reintegrat în ritmul normal al vieții.
În această perioadă suntem alături de vecinii noștri din Ucraina, am avut elevi din Ucraina de origine română, care sper să mai fie în viață, și ne rugăm pentru ei și am înțeles să ajutăm cu ce se poate, motiv pentru care am strîns un fond din care am achiziționat alimente ce au fost donate către centrul de colectare care strânge ajutoare ce sunt transportate și distribuite cetățenilor din țara greu încercată de un război absurd și nedrept.
În calitate de avocat lucrez din anul 2008 cu refugiați, și m-am implicat în mai multe acțiuni de a acorda asistență, reprezentare, protecție, cetățenilor din diferite state din Africa, Asia, și rog prin acest mesaj să continuăm lupta de susținere a semenilor noștri, și de a ne păstra cele mai bune gânduri îndepărtând acea neliniște, acel zbucium creat de situații care nu sunt o cale spre binele omenirii, și oferind dacă nu se poate un ajutor material, un zâmbet, o vorbă bună, o vindecare a sufletului care poate îmblânzi acea stare de deznădejde”, spune sensei George C. Crăciunescu.
Sursa foto – video & info.: sensei George C. Crăciunescu