Niculae I. Herescu, latinist, poet, prozator, eseist, traducător
#Postat de Carmen Vintu on decembrie 6, 2024
Niculae I. Herescu (n. 6 decembrie 1903, Turnu-Severin – d. 19 august 1961, Zürich , Elveția) a fost latinist, poet, prozator, eseist, traducător. Provenea dintr-o familie boierească, cu rădăcini nobile, iar între strămoșii săi s-ar fi aflat și Udriște Năsturel.
A urmat cursurile Liceului „Carol I” din Craiova și ale Facultății de Litere și Filosofie, secția de limbi clasice, la Universitatea din București. În perioada 1927-1929 a continuat studiile la Paris, unde a obținut doctoratul în litere în 1929. După întoarcerea în țară, a fost numit la catedra de limbi clasice a Universității din București, unde a avansat rapid în cariera didactică, devenind profesor universitar. De-a lungul carierei sale, a fost în contact cu numeroase personalități ale literaturii române, primind scrisori de la Liviu Rebreanu, Mihail Sadoveanu, Nichifor Crainic, Radu Gyr, Ion Pillat și Agatha Grigorescu-Bacovia.
Sursa foto: https://pixabay.com/photos/fountain-pen-write-calligraphy-6200263/
A fost un latinist, poet, prozator, eseist și traducător, fondator și director al Institutului Român de Studii Latine din București (1937–1945). În 1940, a devenit director al Fundațiilor Culturale Regale Carol I și președinte al Societății Scriitorilor Români. După 1944, în urma exilului său în Portugalia și Franța, a fost un important animator al mișcării literare din exilul românesc și a continuat să predea limba latină, fiind recunoscut de latiniștii internaționali. A coordonat volumul Ovidiana (Paris, 1958), dedicat aniversării a 2000 de ani de la nașterea poetului latin Ovidiu.
Nicolae I. Herescu era fiul generalului Ioan Herescu și al Ecaterinei Viisoreanu. Numele „Viisoreanu” este legat de o familie boierească olteană, cu rădăcini istorice adânci, inclusiv implicarea în răscoala lui Tudor Vladimirescu. Ecaterina Herescu provenea din familia Dimitrie Viisoreanu, iar aceasta din urmă avea legături cu familia Isvoranu, boieri de la Craiova.
Volume de versuri:
- Cartea cu lumină (Craiova, 1927)
- O carte de tălmăciri din Horațiu și Francis Jammes, realizată în colaborare cu Ion Pillat (1927).
Sursa: https://www.poezie.ro/index.php/author/0035878/Nicolae_I._Herescu#bio