Luna a fost lovită de trei tone de gunoaie spațiale (Video)
#Postat de Antoniu Lovin on martie 6, 2022
Luna a fost lovită de trei tone de gunoaie spațiale, impact care a produs un crater care ar putea încăpea mai multe semi-remorci. Racheta s-a izbit vineri de partea îndepărtată a Lunii la 5.800 mph (9.300 km/h), departe de privirile indiscrete ale telescoapelor. Poate dura săptămâni, chiar luni, pentru a confirma impactul prin imagini din satelit. Experții cred că s-a prăbușit întâmplător prin spațiu, de când China l-a lansat cu aproape un deceniu în urmă. Dar oficialii chinezi se îndoiesc că este al lor. Indiferent a cui este, oamenii de știință se așteaptă ca obiectul să facă o gaură de 10 până la 20 de metri și să trimită praful de lună să zboare la sute de kilometri de suprafața sterilă a satelitului natural a Pământului. Deșeurile spațiale cu orbită joasă sunt relativ ușor de urmărit.
Este puțin probabil ca obiectele care se lansează mai adânc în spațiu să lovească ceva și aceste piese îndepărtate sunt de obicei uitate curând, cu excepția unor observatori cărora le place să facă pe detectivii spațiali. SpaceX a primit inițial reputația pentru viitorul așternut lunar, după ce urmăritorul de asteroizi Bill Gray a identificat cursul coliziunii în ianuarie. El s-a corectat o lună mai târziu, spunând că obiectul „mister” nu era o etapă superioară a rachetei SpaceX Falcon de la lansarea în 2015 a unui observator climatic în spațiul profund pentru NASA. Gray a spus că este probabil cea de-a treia etapă a unei rachete chineze care a trimis un eșantion de capsulă de test pe Lună și înapoi în 2014. Dar oficialii ministerului chinez au spus că etapa superioară a reintrat în atmosfera Pământului și a ars.
„Ne concentrăm asupra obiectelor mai aproape de Pământ”, a spus un purtător de cuvânt într-un comunicat. Gray, un matematician și fizician, a spus că acum este încrezător că este racheta Chinei. „Am devenit puțin mai precaut la astfel de chestiuni”, a spus el. „Dar chiar nu văd cum ar putea fi altceva.” Jonathan McDowell de la Centrul Harvard și Smithsonian pentru Astrofizică susține evaluarea revizuită a lui Gray, dar notează: „Efectul va fi același. Va lăsa încă un mic crater pe Lună.” Luna poartă deja nenumărate cratere, cu o lungime de până la 1.600 de mile (2.500 de kilometri). Cu puțină sau deloc atmosferă reală, luna este lipsită de apărare împotriva barajului constant de meteoriți și asteroizi și a navelor spațiale ocazionale, inclusiv câteva prăbușite intenționate de dragul științei. Pe Lună nu există eroziune și astfel craterele de impact durează pentru totdeauna. „Speram de mult timp ca ceva (semnificativ) să lovească luna. În mod ideal, ar fi lovit partea apropiată a Lunii la un moment dat în care am putea-o vedea de fapt”, a spus Gray.