Current track

Title

Artist


Lola Bobescu (n. 9 august 1921, Craiova, România – d. 4 septembrie 2003, Spa, Valonia, Belgia), violonistă și profesoară de vioară originară din România

#Postat de on septembrie 4, 2021

Lola Bobescu (Lola Violeta Ana-Maria Bobescu) (n. 9 august 1921, Craiova, România – d. 4 septembrie 2003, Spa, Valonia, Belgia) a fost o violonistă și profesoară de vioară originară din România.

A devenit cunoscută pe plan internațional după ce a apărut la Paris la 17 ani cu Orchestra Colonne sub bagheta lui Paul Paray, unde a interpretat un concert al compozitorului român Stan Golestan.

Sursa foto: https://youtu.be/xd-dRN80XYg

Deși stabilită în străinătate chiar înainte de sfârșitul celui de-al doilea război mondial, ea s-a întors în România și a apărut în mod regulat în concerte cu Filarmonica Radio din București și din provinciile din Craiova, Brașov, Iași, Timișoara.

A fondat două grupuri muzicale în Belgia: în 1958, Orchestrul Regal de Cameră de Valonie din Liège; iar în 1990, cvartetul de coarde L’Arte del Suono din Bruxelles.

De asemenea, a fost profesor la Conservatorul Regal de Bruxelles în limba franceză și profesor de vioară la Conservatorul din Liège .

Camille Saint-Saëns – Introducere și Rondo Capriccioso, Op. 28 • La vioară Lola Bobescu

 

A fost în juriul concursului Regina Elisabeta în 1971 și 1993. A înregistrat sonate ale lui Ludwig van Beethoven, Gabriel Fauré, Johannes Brahms, César Franck și Claude Debussy, precum și muzică barocă, inclusiv concerte de Johann Sebastian Bach.

De asemenea, a lucrat cu ansambluri orchestrale importante din lume, inclusiv: Filarmonica din Berlin și Londra, orchestra franceză Colonne, Lamoureux și Pas de loup, Orchestra Concertgebouw , La Suisse Romande și Orchestra Accademia Santa Cecilia.

Stan Golestan – Romanesca • Violon Lola Bobesco, Piano Anne-Marie Ginisty-Brisson

 

La recitaluri de concert și muzică de cameră, a fost adesea însoțită de pianistul Jacques Genty.

Violonistă cu o forță artistică excepțională, în ciuda fizicii sale delicate, Bobesco a echilibrat virtuozitatea tehnică cu simplitatea și austeritatea interpretativă.

Igor Stravinski – Italian suite for violin and piano – Gavotta con due variazioni

 

 

Puritatea expresiei lirice, intonația clară, expresia muzicală comunicativă caldă și originalitatea concepției au plasat-o printre cele mai performante interprete internaționale de sex feminin.

Ludwig van Beethoven – Sonata for Violin and Piano No. 3, Op. 30, Part 1

 

Strada „Rue Lola Bobesco” care se înconjoară în spatele centrului cultural din comuna Bruxelles din Woluwe-Saint-Lambert, poartă numele ei.

Édouard Lalo – Symphonie Espagnole, Op. 21

Sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Lola_Bobescu


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *