Laurențiu Moldovan – Lențiu, pilot auto care a avut participări la toate genurile de curse: raliuri, viteză în coastă, viteză pe circuit
#Postat de Carmen Vintu on aprilie 9, 2023
Laurențiu Moldovan (n. , Gherla, Cluj – d. , Reșița, Caraș-Severin) a fost un pilot român care a avut participări la toate genurile de curse: raliuri, viteză în coastă, viteză pe circuit. A fost cunoscut în sportul auto cu numele Lențiu. A debutat în automobilism în anul 1967.
Sursa foto: https://www.dailymotion.com/video/x7uhws
Biografie sportivă
Este prezent în Guiness Book of World Records cu recordul de a fi fost Cea mai lungă carieră ca șofer de curse (Guiness World Record for longest career as a race driver). A avut performanțe naționale și internaționale.
Talentul artistic a lui Laurențiu (designul formulei Easter și modificările mașinilor) provine de la bunica materna Aurelia Iuga (mama lui Eugenia Moldovan – nascuta Tamas) și străbunicul matern, renumitul Dionisie Iuga din Nicula; ambii cunoscuți pictori de biserici din Nicula.
Palmares
Performanțe naționale
- 1971 Campion național de raliuri la clasa a II-a (în echipaj cu Ștefan Haas);
- 1975 Campion național cu echipa de raliuri Universitatea Brașov;
- 1977 Vicecampion național de Viteză în Coastă, clasa a I-a ;
- 1979 Campion național de Viteză în Coastă, clasa a II-a ;
- 1979 Campion național cu echipa de viteză în coastă Universitatea Brașov ;
- 1979 Vicecampion național de viteză pe circuit, clasa a II-a ;
- 1981 Campion național de Viteză în Coastă la clasa Easter ;
- 1974 și 1979 a fost prezent de două ori în topul celor mai buni 10 sportivi ai anului ;
- a fost component al cluburilor sportive: Motor-IRA Cluj-Napoca, Politehnica Cluj-Napoca și Universitatea Brașov ;
- a avut coechipieri în raliuri pe: Horia Gheorghiu, Adrian Ondrejkovicz, Mihai Avram, Mircea Popescu, Ștefan Haas, Dacian Banca ;
- a creat două automobile de curse: o Dacia 1100 Sport și prima Formula Easter din România;
Performanțe internaționale
- Viteză în Coastă „Feleac” 1970, ediția a XII-a, etapă în Campionatul European de Munte, locul III în clasamentul general;
- Raliul Dunării 1974, ediția a X-a, etapă a Campionatului European de Raliuri, locul V în clasamentul general (în echipaj cu Mircea Popescu).
- În anul 1981 a fost declarat maestru al sportului.
- În anul 1975 a fost invitat de Automobil-Club Wolfsburg-Vorsfelde e.V. im ADAC la Hockenheim să participe la Formula V, dar nu a obținut pașaport ca să poată participa.
Pe data de 6 iulie 2008, în timpul cursei de la Campionatul național de viteză în coastă, etapa de la Reșița, pilotul Laurențiu Moldovan a suferit un accident, în urma căruia, din cauza rănilor grave și a vârstei înaintate, a decedat.
Sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Lauren%C8%9Biu_Moldovan