Jules-Alexis Robert-Fleury, pictor francez
#Postat de Carmen Vintu on decembrie 8, 2024
Jules-Alexis Robert-Fleury (n. 1 septembrie 1837, Paris, Franța – d. 8 decembrie 1912, Viroflay, Seine-et-Oise, Franța) a fost un renumit pictor francez, cunoscut în special pentru scenele istorice pe care le-a creat. De asemenea, a fost un profesor de artă de mare prestigiu, având mulți elevi care au devenit artiști celebri.
Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Tony_Robert-Fleury#/media/Fi%C8%99ier:Tony_Robert-Fleury_photo.jpg
Născut în apropierea Parisului, Robert-Fleury a studiat sub îndrumarea tatălui său, Joseph-Nicolas Robert-Fleury, dar și cu Paul Delaroche și Léon Cogniet la École des Beaux-Arts din Paris. Prima sa lucrare expusă la Salonul de la Paris, în 1866, a fost un tablou istoric de mari dimensiuni intitulat Varsovie, Scène de l’Insurrection Polonaise, care rememora evenimentele din 8 aprilie 1861, când trupele rusești au înăbușit revoltele de la Varșovia. În anul următor, opera sa Bătrânele din Place Navone, Roma a fost achiziționată de Musée du Luxembourg.
În 1870, a creat Le Dernier Jour de Corinthe (Ultima zi din Corint), care înfățișa ultima zi înainte ca legiunile romane să jefuiască și să incendieze orașul antic grec. Această lucrare a fost, de asemenea, achiziționată de Musée du Luxembourg și este acum expusă la Musée d’Orsay. În 1880, a pictat un tavan pentru Palatul Luxemburg din Paris, reprezentând „Glorificarea sculpturii franceze”.
Alte lucrări importante includ Pinel la Salpêtrière (1876), ce-l înfățișează pe Philippe Pinel, părintele psihiatriei moderne, și Charlotte Corday la Caen (1875), care o reprezenta pe femeia care l-a ucis pe Jean-Paul Marat. În 1882, a creat Vauban donnant le plan des fortifications de Belfort, unde inginerul Vauban este arătat lucrând la planurile fortificațiilor.
Robert-Fleury a predat mulți ani la Académie Julian din Paris și a fost președintele Société des artistes français, succedându-i lui Bouguereau. În 1907, a fost distins cu titlul de Comandor al Legiunii de Onoare, iar în 1908 a fost ales președinte al Fundației Taylor, funcție pe care a deținut-o până la sfârșitul vieții sale. A dobândit o mare reputație datorită compozițiilor sale istorice, portretelor și scenelor de gen.
Elevi
Printre cei mai proeminenți elevi ai săi se numără:
- Louis Abel-Truchet
- Jules Adler
- Cuno Amiet
- Amélie Beaury-Saurel
- Emmanuel Michel Benner
- Marie Bashkirtseff
- Anna Bilińska-Bohdanowicz
- George Clausen
- Lovis Corinth
- Édouard Vuillard
- Henri Valensi
- și mulți alții.
Galerie
- Varsovie, Scene de l’Insurrection polonaise
- Pinel la Salpêtrière
- Le Dernier Jour de Corinthe (1870)
Robert-Fleury a avut un impact considerabil asupra artei franceze și internaționale, influențând generații de artiști prin lucrările sale istorice și prin educația pe care le-a oferit-o elevilor săi.