Jean Renoir, regizor de film francez
#Postat de Carmen Vintu on februarie 12, 2025
Jean Renoir (15 septembrie 1894, Paris, Franța – 12 februarie 1979, Los Angeles, California, SUA) a fost un renumit regizor de film francez și fiul pictorului impresionist Pierre-Auguste Renoir. Filmele sale, atât din perioada mută, cât și din cele sonore, sunt apreciate pentru realismul și narativitatea lor puternică. Printre cele mai celebre lucrări ale sale se numără Grand Illusion (1937), The Rules of the Game (1939) și The River (1951).
Jean Renoir s-a născut în cartierul Montmartre din Paris, într-un mediu artistic, alături de pictori și modele. Copilăria sa a fost una fericită, marcată mai mult de aprecierea esteticii decât de studiile formale. În 1913, a obținut o diplomă de la Universitatea din Aix-en-Provence, unde a scris poezie și a urmat o carieră militară în cavalerie.

Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Jean_Renoir#/media/Fi%C8%99ier:Jean_Renoir_(1959).tif
Când a izbucnit Primul Război Mondial, Renoir a fost rănit la picior. În timpul convalescenței, a descoperit cinematograful din Paris și filmele cu Charlie Chaplin. După recuperare, s-a alăturat din nou serviciului militar în forțele aeriene și a încheiat războiul cu gradul de locotenent.
După război, Renoir a studiat ceramica alături de fratele său la Cagnes-sur-Mer, lângă Nisa, unde familia sa s-a stabilit. În 1920, s-a căsătorit cu Andrée Heurschling, unul dintre modelele tatălui său, și a început să se implice în cercurile teatrale, unde a descoperit fascinația pentru cinematografie.
Primul său film regizat, La Fille de l’eau (1924), a fost un început modest, cu o tehnică nedezvoltată și resurse limitate. Totuși, talentul său instinctiv a fost evident în aceste producții timpurii, care aveau o puternică influență picturală. În 1931, filmul La Chienne (Cățea) a fost o adaptare dramatică a unui roman și a marcat un punct de cotitură în cariera sa, demonstrându-i abilitatea de a crea filme cu un conținut emoționant și profund.
În această perioadă, Jean Renoir a regizat multe dintre cele mai importante lucrări ale sale, printre care Boudu sauvé des eaux (1932), Madame Bovary (1934) și Le Crime de M. Lange (1936). Totodată, în 1937, a realizat La Grande Illusion, un film despre prizonierii de război din timpul Primului Război Mondial, considerat o capodoperă a cinematografiei. A urmat și La Règle du jeu (1939), care a fost considerat un eșec inițial, dar care a ajuns ulterior să fie apreciat ca un clasic.
După invazia nazistă din 1940, Renoir a emigrat în Statele Unite, unde a realizat mai multe filme, printre care Swamp Water (1941) și The Southerner (1945). În 1951, a realizat The River, primul său film în culoare, în India. Acest film a marcat o schimbare semnificativă în stilul său și a consolidat reputația sa internațională.
Renoir s-a întors în Europa și a realizat filme precum Le Carrosse d’or (1952) și French Cancan (1955), continuând să exploreze teme variate și să îmbine stiluri cinematografice diverse. Ultimele sale lucrări din anii 1960 nu au atins aceeași intensitate artistică ca cele din perioada de apogeu.
Renoir a fost și un autor prolific, publicând un roman, Les Cahiers du capitaine Georges (1966), precum și amintiri despre tatăl său în cartea Renoir, My Father (1962). De asemenea, a scris un memoriu despre propria sa viață în Viața mea și filmele mele (1974).
Jean Renoir rămâne una dintre cele mai influente figuri din istoria cinematografiei, cu o operă ce a marcat evoluția filmului european și mondial.