O adolescentă din localitatea Ion Creangă a ajuns la Spitalul Municipal de Urgență Roman, după ce s-a intoxicat cu fum, fiind victima unui incendiu. În puterea nopții, pompierii militari au fost înștiințați, prin apel la 112, despre izbucnirea unui incendiu la o casă situată în comuna Ion Creangă. La locul incidentului au fost trimise patru echipaje de pompieri cu trei autospeciale de stingere și o ambulanță SMURD din cadrul Detașamentului Roman și S.V.S.U. Ion Creangă. ”Incendiul se manifesta generalizat la o anexă și la acoperișul comun cu casa cu posibilitatea propagării la întreaga construcție și la o altă anexă dintr-o gospodărie învecinată aflată la o distanță de aproximativ 2 m. Până la sosirea forțelor de intervenție persoanele ce se aflau în casă s-au autoevacuat. O tânără de 18 ani a suferit ușoare intoxicații cu fum și atac de panică. Aceasta a fost asistată de membrii echipajului SMURD, ulterior fiind transportată la C.P.U. Roman. Forțele de intervenție au acționat pentru localizarea și lichidarea incendiului, reușind să evite propagarea acestuia în interiorul casei. Au ars acoperișul construcției pe o suprafață de aproximativ 100 mp, bunuri materiale aflate în cele două încăperi ale anexei: mobilier, aparate electrocasnice, materiale textile, dar și obiecte de uz casnic”, a precizat Irina Popa, purtător de cuvânt I.S.U. Neamț. Pompierii susțin că incendiul s-a produs din cauza burlanului metalic neprotejat termic față de materialele combustibile.
Pompierii recomandă pentru prevenirea incendiilor:
- Asigură-te că o persoană autorizată va verifica, repara și curăța coşurile de fum cel puţin o dată pe an. Tăie crengile copacilor aflate deasupra sau în apropierea coşurilor de fum.-
- Pune materialele combustibile la distanţă faţă de sobe. Asigură izolarea sobei faţă de podea şi pereţii din apropiere.
- Folosește doar tipul de combustibil pentru care a fost proiectat sistemul de încălzire şi respectă întocmai instrucţiunile producătorului.
- Depozitează cenuşa într-un container de metal în exteriorul locuinţei şi la distanţă de casă, grajd, fânar, depozite, etc.
- Amplasează un ecran în faţa focarului şemineului şi ţine uşiţa închisă la sobă.
- Stinge întotdeauna focul din sobă înainte de culcare.
Este bine de știut, ce trebuie să faci în timpul unui incendiu!
ATENŢIE!
Dacă ți s-au aprins hainele:
✓ îți acoperiţi faţa cu mâinile
✓ te aşezi la pământ şi te rostogolești stânga-dreapta până ce se stinge focul.
✓ Nu alerga! Astfel, înteţești focul.
- Verifică uşile închise dacă sunt fierbinţi, înainte de a le deschide.
- Dacă trebuie să treci prin spaţii în care uşile sunt închise, verifică cu dosul mâinii partea de sus a uşii, clanţa şi spaţiul dintre uşă şi cadrul uşii.
- Nu folosi niciodată palma sau degetele pentru a face această verificare.
Dacă uşa e fierbinte:
- Nu o deschide!
- Dacă locuiești la parter încercearcă să ieşi pe fereastră.
- Dacă nu poți ieşi din casă, etanşează spaţiile din jurul uşii, inclusiv gaura cheii, împotriva pătrunderii fumului de incendiu.
- Deschide fereastra încăperii în care te afli şi strigă după ajutor.
- Rămâi în cadrul ferestrei până la sosirea pompierilor.
Dacă uşa e rece:
- Deschide încet uşa şi asigură-te că incendiul şi/sau fumul de incendiu nu blochează căile de evacuare.
- În cazul în care căile de evacuare sunt blocate, închide imediat uşa şi căută o altă posibilitate de evacuare (de exemplu, o fereastră, dacă e posibil).
- Dacă evacuarea este posibilă, ieşi imediat din casă şi închide uşile în urma ta.
- Deplasează-te cât mai aproape de podea.
- Ieşi urgent din locuinţă. Nu zăbovi înăuntru pentru a încerca să salvezi obiecte sau să stingi incendiul. Fiecare secundă contează pentru viaţa ta!
- Închide uşile în urma ta pentru a limita propagarea incendiului.
- Nu te întoarce în casă pentru a lua obiecte considerate importante. Viaţa ta este mai de preţ!
-
Când ai ajuns în exterior, sună la „112”.
- Dacă sunt victime sau chiar tu ești victimă în urma unui incendiu, sună la 112 ori roagă pe cineva să sune.
- Răcește cu apă şi acoperă arsurile cu feşe sterile pentru a reduce şansele de infectare.
- Revino în locuinţă doar după ce ai obţinut acordul pompierilor.
- Dacă ești chiriaş, contactează proprietarul locuinţei.