Current track

Title

Artist


S-a întâmplat la 15 octombrie 1844
de Nicolae Uszkai, Brașov

#Postat de on octombrie 15, 2021

S-a întâmplat la 15 octombrie 1844: S-a născut filosoful, poetul şi filologul Friedrich Nietzsche („Aşa grăit-a Zarathustra”, „Dincolo de bine şi de rău”). Friedrich Nietzsche, filosof al culturii, filolog, scriitor, una dintre personalităţile influente ale gândirii moderne din secolul al XIX-lea, s-a născut la 15 octombrie 1844, la Röcken, lângă Lützen, în Germania, într-o familie de pastori luterani.

O parte dintre temele pe care le-a abordat în operele sale şi pentru care a rămas cunoscut în istoria filosofiei sunt nihilismul, imoralismul, voinţa de putere, supraomul.

Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Friedrich_Nietzsche#/media/Fi%C8%99ier:Nietzsche1882.jpg

Multe citate din operele sale au devenit comune în posteritate, unele dintre ele fiind chiar clişee în melodii contemporane. A urmat cursurile Facultăţii de Teologie şi apoi pe cele de Filologie Clasică, la universităţile din Bonn şi Leipzig, unde l-a avut ca profesor pe Friedrich Wilhelm. În perioada în care a studiat la Leipzig, marcat fiind de lectura lucrării lui Arthur Schopenhauer, „Lumea ca voinţă şi interpretare”, i-a scris surorii sale: „Ce căutăm noi, de fapt? Odihna, fericirea? Nu, nimic altceva decât adevărul, aşa înfricoşător şi rău cum este el”.
Ritschl l-a propus pe Nietzsche pentru catedra de filologie clasică la Universitatea din Basel, unde a ocupat, în 1869, un post de profesor. Din perioada în care a fost profesor, datează prietenia lui Nietzsche cu muzicianul şi compozitorul Richard Wagner, a cărui personalitate a avut o influenţă semnificativă asupra gândirii nietzscheene.În volumul „Naşterea tragediei” („Die Geburt der Tragödie”), publicat în 1871, Nietzsche a venit cu o nouă interpretare asupra dihotomiei apolinic-dionisiac în arta greacă. În critica clasică nu se recunoşte decât un aspect al artei greceşti, cel care îl simbolizează pe Apollon, şi din care rezultă arta apolinică. Acest tip de artă este caracterizat de moderaţie şi măsură şi are ca obiect contemplarea ce se ridică deasupra unei lumi condamnate la suferinţă. Acestei perspective asupra artei greceşti, Nietzsche îi opune abordarea dionisiacă (simbolizată de Dionysos), în care arta este rezultatul extazului prin care se manifestă voinţa de a trăi şi care permite evadarea din suferinţă.

Articolul complet aici: jurnalspiritual.eu


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *