Current track

Title

Artist


Émile Zola a fost un romancier francez, cel mai cunoscut reprezentant al școlii naturaliste

#Postat de on septembrie 29, 2021

Émile Zola (n. 2 aprilie 1840rue Saint-JosephÎle-de-FranceFranța – d. 29 septembrie 1902ParisA Treia Republică Franceză) a fost un romancier francez, cel mai cunoscut reprezentant al școlii naturaliste și un personaj public cu impact semnificativ în ceea ce privește procesul de liberalizare politică al Franței.

Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/%C3%89mile_Zola#/media/Fi%C8%99ier:Emile_Zola_1902.jpg

Émile Zola și-a petrecut copilăria în Aix-en-Provence și a învățat la Colegiul Bourbon. La vârsta de 18 ani s-a întors la Paris unde a studiat la Liceul Saint-Louis. Tinerețea sa a fost marcată de lipsuri materiale severe.
Conform propriei mărturii, „Vreau să ilustrez, la începutul unui secol de libertate și adevăr, o familie care nu se poate înfrâna din goana de a poseda toate bunurile pe care prezentul i le promite și care eșuează tocmai din cauza avântului nesăbuit și a luminilor amăgitoare ale momentului; [aceasta este] convulsia fatală ce însoțește nașterea unei noi lumi.”
Cele mai importante volume ale ciclului Les Rougon-Macquart sunt GerminalGervaise și Nana, iar cel mai cunoscut roman din afara seriei este Thérèse Raquin.

Zola și-a riscat cariera, libertatea și chiar viața pe 13 ianuarie 1898 când manifestul său J’acusse (Acuz!) a fost publicat pe prima pagină a cotidianului parizian L’Aurore, condus de Ernest Vaughan și Georges Clemenceau. Articolul, formulat ca o scrisoare deschisă către președintele republicii Félix Faure, acuza guvernul francez de antisemitism și invoca grave erori judiciare în cazul căpitanului evreu Alfred Dreyfus, încarcerat pe nedrept pentru spionaj în Insula Diavolului. Zola a fost judecat pentru calomnie și condamnat la închisoare, dar a reușit să evite pedeapsa exilându-se în Anglia. Datorită scriitorului, Afacerea Dreyfus a căpătat în scurt timp o dimensiune națională, împărțind societatea între susținătorii armatei reacționare sau ai bisericii și dreyfusarzii liberali și reformiști. Pentru cei din urmă, Zola a devenit un far călăuzitor și un simbol al dreptății. Cuvintele sale, „Adevărul este în marș și nimic nu-l va opri”, au rămas emblematice.

Zola a murit la Paris pe 29 septembrie 1902 din cauza unei intoxicații cu monoxid de carbon cauzat de un coș de fum blocat intenționat coșul pentru a-l asfixia.
Zola a fost înmormântat inițial la Cimitirul Montmartre din Paris, dar la 4 iunie 1908, la aproape șase ani de la moartea sa, rămășițele sale au fost mutate în clădirea Panthéonului. În ianuarie 1998, președintele Jacques Chirac a ținut un memorial pentru a onora centenarul manifestului J’accuse.

Citate

„Să nu uităm niciodată curajul unui mare scriitor care, asumându-și toate riscurile, punându-și în pericol liniștea, faima și chiar viața, a îndrăznit să își ridice tocul și să-și pună talentul în slujba adevărului.” – Jacques Chirac

Listă selectivă a operelor lui Émile Zola

  • (1865) Confesiunea lui Claude (La Confession de Claude)
  • (1866) Prada
  • (1867) Thérèse Raquin
  • (1868) Madeleine Férat
  • (1880) Romanul experimental (Le Roman Experimental)
Les Rougon-Macquart
Cele trei orașe (Les Trois Villes)
Cele patru Evanghelii (Les Quatre Evangiles)

Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *