Current track

Title

Artist


Emil Brumaru a fost un scriitor și poet contemporan român

#Postat de on ianuarie 5, 2022

Poetul Emil Brumaru a murit în 5 ianuarie 2019, la vârsta de 80 de ani.

„Poezia e singurul mod al meu de a fi frumos, de a însemna ceva pentru o femeie”. Sunt cuvintele lui Emil Brumaru, cel care și-a dedicat cea mai mare parte a creațiilor eternului feminin.

Emil Brumaru s-a născut la 1 ianuarie 1939 în comuna Bahmutea (Mihailovca), judeţul Tighina, Basarabia (azi în Republica Moldova). După studii la Şcoala medie nr. 1 „Mihail Sadoveanu” (actualul Colegiu Naţional) din Iaşi, a urmat cursurile Facultăţii de Medicină din acelaşi oraş, absolvind în 1963. În perioada 1963–1975 a fost medic în comuna Dolhasca, judeţul Suceava.
S-a dedicat apoi scrisului, în paralel cu activitatea de corector (1983-1989) şi redactor (1990-1996) la revista ieşeană Convorbiri literare.

A debutat cu poezii în revista Luceafărul (1967), apoi editorial în 1970, cu două volume de poezie, „Versuri” (Premiul Uniunii Scriitorilor pentru debut) şi „Detectivul Arthur”.

Poemele sale au fost incluse în antologii din România, Germania, Franţa, Anglia, Suedia, S.U.A.

A obţinut numeroase premii, printre care Premiul Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” pentru Opera Omnia (2001) şi Premiul „Gheorghe Crăciun” pentru Opera Omnia acordat de revista Observator Cultural (2011).

Anul trecut, Emil Brumaru a fost recompensat cu Premiul Naţional pentru Poezie „Lucian Blaga”, distincţie acordată la Casa memorială „Lucian Blaga” de la Lancrăm în luna mai.

Casa de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iaşi organizează pe data de 5 ianuarie un eveniment dedicat poetului Emil Brumaru, manifestare intitulată „In memoriam Emil Brumaru” (25 dec. 1938 – 05 ian 2019).

Scrieri

Premii și distincții

      • Premiul Uniunii Scriitorilor pentru debut, 1970
      • Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” (2001), pentru Opera Omnia
      • Premiul de Excelență la ediția a XXVI-a a Festivalului „George Bacovia”, 2005, pentru întreaga activitate scriitoricească

Decorații


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *