Current track

Title

Artist


Elena Leuștean, gimnastă română

#Postat de on august 16, 2024

Elena Leuștean (născută Popescu, după căsătorie) și-a început cariera sportivă la Brașov, sub îndrumarea profesorului Dumitru Popescu-Colibași. A demonstrat abilități remarcabile în sporturi de echipă, în special în handbal, dar și în atletism, schi și gimnastică. Inițial, s-a remarcat în atletism, câștigând în 1949 titlul de campioană națională la triatlon, categoria junioare. În 1953, a intrat în lotul național, unde a înregistrat performanțe de 5,14 m la săritura în lungime și 1,43 m la săritura în înălțime.

Deși a fost solicitată atât în atletism, cât și în handbal, Elena a ales gimnastica, antrenându-se inițial cu profesorul Adina Barlea, apoi cu Ileana Jipa. A fost legitimată la Clubul Știința București, unde, între 1953 și 1964, a câștigat șapte titluri de campioană națională absolută și nouă titluri pe aparate.

În 1951, a fost selecționată în lotul național, unde s-a pregătit sub îndrumarea antrenorilor Maria Simionescu, Petre Dungaciu și Caius Jianu. Între 1954 și 1964, a participat la două Campionate Mondiale, două Campionate Europene și trei ediții ale Jocurilor Olimpice, cucerind un total de nouă medalii.

La Campionatele Mondiale din 1958, desfășurate la Moscova, a obținut medalia de bronz la echipe, fiind prima medalie mondială din istoria gimnasticii românești.

La Jocurile Olimpice din 1956, de la Melbourne, a cucerit medaliile de bronz la echipe și sol, primele medalii olimpice din istoria gimnasticii românești. În proba pe echipe, a mai câștigat o medalie de bronz la Jocurile Olimpice din 1960, la Roma, iar în 1964, la Tokyo, s-a clasat pe locul 6.

La prima ediție a Campionatelor Europene, denumite inițial „Cupa Europei”, care a avut loc în 1957, la București, Elena a cucerit trei medalii de argint la individual compus, paralele și sol. La Campionatele Europene din 1959, de la Cracovia, a obținut două medalii de argint, la individual compus și paralele.

Elena Leuștean a fost prima gimnastă din România care a folosit un acompaniament muzical la sol, interpretând „Rapsodia” de George Enescu.

Sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Elena_Leu%C8%99teanu#/media/Fi%C8%99ier:Elena_Leu%C8%99teanu.jpg

Pentru meritele sale sportive, i-au fost acordate titlurile de Maestru al Sportului și Maestru Emerit al Sportului. În anul 2000, i-a fost conferită Crucea Națională „Serviciul Credincios”, clasa a III-a.

Elena Leuștean a decedat în august 2008.

Palmares olimpic:

  • 1964, Tokyo:
    • Echipe: Locul 6
  • 1960, Roma:
    • Echipe: Locul 3
  • 1956, Melbourne:
    • Ansamblu: Locul 5
    • Bârnă: Locul 6
    • Echipe: Locul 3
    • Individual compus: Locul 4
    • Sărituri: Locul 6
    • Sol: Locul 3.

Sursa: https://www.cosr.ro/sportiv/elena-leustean

Tagged as

Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *