Current track

Title

Artist


6 februarie 1898: are loc premiera absolută a Suitei simfonice pentru orchestră Poema Română de George Enescu

#Postat de on februarie 6, 2025

Pe 6 februarie 1898, a avut loc premiera absolută a Suitei simfonice pentru orchestră Poema Română de George Enescu. Această primă interpretare a fost un moment important în cariera tânărului compozitor, care avea doar 16 ani la acea vreme. Compoziția a fost prezentată de orchestra L’Association Artistique (care mai târziu a devenit L’Orchestre des Concerts Colonne) din Paris, sub bagheta lui Enescu.

Aceasta a fost a doua sa apariție publică ca și compozitor și primul dintre numeroasele sale succese internaționale. Premiera s-a desfășurat la Théâtre du Chatelet și a fost un triumf atât în fața publicului, cât și a presei, fiind foarte apreciată pentru evocarea romantică a caracterului național român. Enescu a fost primit cu mult entuziasm de publicul parizian, faimos pentru exigența sa.

Premiera din România a avut loc pe 13 martie 1898 la Ateneul Român, fiind interpretată de Orchestra simfonică a lui Eduard Wachmann, tot sub conducerea lui George Enescu.

6 februarie 1898

6 februarie 1898

Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/George_Enescu#/media/Fi%C8%99ier:Georges_Enesco_1930.jpg

Premiera Poemei Române de George Enescu, susținută la Paris în 1898, a fost un mare succes, apreciată atât de public, cât și de presă. Pe lângă talentul muzical remarcabil al tânărului compozitor, succesul său poate fi explicat și prin contextul cultural al vremii. Sfârșitul secolului al XIX-lea a adus o sensibilitate crescută față de valorile spirituale și culturale ale popoarelor din afacerea europeană, iar la Paris s-au organizat expoziții ce au evidențiat muzica și tradițiile din diverse culturi, inclusiv din estul Europei. Aceasta a stimulat interesul pentru sonorități exotice, iar Poema Română a prins perfect în acest context.

Poema Română, Op. nr. 1 • Orchestra Națională și Corul Radio

Premiera în România a avut loc la 13 martie, la Ateneul Român, în interpretarea Orchestrei simfonice a lui Eduard Wachmann, tot sub bagheta lui George Enescu.

Din punct de vedere estetic, lucrarea se încadrează în stilul național romantic, fiind o „laudă a patriei”, asemănătoare cu lucrări ale altor compozitori romantici europeni. Poema Română are o structură „poetică”, cu multiple episoade care se leagă între ele într-un mod dependent de un scenariu bucolic. Aceasta nu a fost prima lucrare în care Enescu folosea elemente folclorice, acestea fiind deja prezente în lucrările sale anterioare, precum Momente de distracție și Suitele Române.

De asemenea, Poema Română a fost dedicată reginei Elisabeta a României, iar imnul României încheie lucrarea, subliniind simbolic „lauda patriei” dorită de Enescu.

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/George_Enescu

Alte article: https://jurnalfm.ro/ion-brad/


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *