25 ani – ”Apostolul” merge mai departe cu apostolii săi
#Postat de JurnalFM on martie 28, 2024
Cu o istorie de invidiat în spate și cu oameni care au luptat pentru Educație și cadre didactice, nu mulți știu că revista ”Apostolul” a apărut în urmă cu 90 de ani, fiind o publicație didactică-literară pentru învăţământul primar, care însă după nouă ani și-a încetat activitatea. În martie 1999, câțiva profesori au reaprins flacăra, în paginile Apostolului apărând consemnări din activitatea educațională nemțeană, cu bune și rele, cu minusuri și plusuri, dar mai ales cu înflăcărare. Astăzi, mai pot povesti despre începuturi, greutăți, dezamăgiri, dar și victorii doar Dumitriţa Vasilca și Mircea Zaharia. În prima casetă de redacție au apărut și Florin Florescu, Gheorghe Amaicei, Alina Pamfil și Ștefan-Lucian Corneanu, oameni pentru care educația, condeiul și un sistem de învățământ sănătos au fost ținte de la care nu au făcut rabat. De 25 de ani publicaţia, în serie nouă, consemnează evoluția unui sistem din care fac parte elevi, educatoare, învățători și profesori. La ceas aniversar, sub cupola Bibliotecii Județene ”G. T. Kirileanu” Neamț, într-un cadru în care amintirile au avut un loc aparte, actuali redactori și colaboratori au pus pe tapet importanța unei astfel de reviste, personalitățile din paginile sale, poveștile și experiențele lor, într-o societate actuală care are nevoie de modele.

”Revista Apostolul, pe lângă generoasele abordări pedagogice, culturale, prezentarea unor evenimente istorice, prezentarea unor personalităţi locale şi universale găzduieşte şi curajoase teme sociale, îndeosebi legate de statutul şi condiţia dascălului român, întotdeauna neglijat şi chiar umilit de puternicii vremii, ca de fapt întregul sistem de învăţământ din România, ceea ce era o obişnuinţă şi în alte perioade. Spun acest lucru deoarece multe dintre cerinţele oamenilor din învăţământ – respect pentru şcoală şi cadrele didactice, o politică educaţională coerentă, buget suficient pentru o bază materială pe măsura exigenţei timpurilor şi pentru salarii decente, neimplicarea politicului în desemnarea conducerilor unităţilor de învăţământ – sunt actuale şi astăzi. Astfel, revista Apostolul a devenit şi o tribună de la care cei care lucrează în şcolile din România, organizaţi în sindicate puternice, îşi spun răspicat necazurile şi îşi cer cu fermitate drepturile cuvenite. Neapărat trebuie vorbit şi despre faptul că, prin înfiinţarea unei subredacţii la Chişinău, Apostolul a devenit o revistă fără hotare a dascălilor de dincolo şi de dincoace de Prut, aşa cum se cuvine între fraţi. Astăzi, o spun cu îndreptăţită mândrie, revista Apostolul este apreciată pentru ţinută, decenţă, curaj, calitatea conţinuturilor, corectitudinea informaţiilor şi pentru utilitate. Desigur, nu se putea ajunge aici fără profesionalismul şi devotamentul oamenilor din redacţia revistei, dar nu trebuie uitaţi nici cei care au asigurat, uneori în perioade dificile, minimul de condiţii materiale care au permis continuitatea apariţiilor. Cred cu tărie, că oamenii de acum şi din viitor, deşi vremelnici, vor reuşi prin implicare şi dragoste de frumos să asigure nemurirea revistei Apostolul, iar povestea va merge mai departe”, a spus Gabriel Ploscă, preşedinte de onoare al Sindicatului din Învăţământ Neamţ.
La eveniment au participat și reprezentanți ai subredacției de la Chișinău, care funcționează din aprilie 2019. Revenirea Basarabiei la Patria Mamă este încă visul românilor de peste Prut, sufletul încă o cere, mai cu seamă în actualele condiții politice internaționale.

”La aniversarea de 25 de ani de la reapariţia Apostolul, aş vrea să transmit în primul rând felicitări şi mulţumiri echipei, celor care muncesc să adune materialele, să le corecteze, să le pună pe pagini, astfel încât să fie aşteptate şi primite cu drag de către cititori. Cadrele didactice din judeţul Neamţ, şi, mai nou, şi cele din partea stângă a Prutului, au norocul de a beneficia de o revistă de o calitate şi o ţinută intelectuală înaltă. Citind revista Apostolul simţi că aparţii unei comunităţi de oameni pentru care contează responsabilitatea pentru conţinut şi exprimare. Mulţumirile noastre cred că nu sunt suficiente pentru a acoperi efortul uriaş pe care echipa revistei Apostolul îl face număr de număr, lună de lună, pentru ca revista să vadă lumina tiparului. Vreau astăzi să accentuez rolul definitoriu în existenţa revistei al redactorului-şef, domnul Mircea Zaharia, care de un sfert de veac, lucrând la revistă, îşi consacră toată energia în slujba valorii! Felicitări şi mulţumiri Sindicatului Liber din Învăţământ şi Cercetare din judeţul Neamţ pentru faptul că a fost în stare să reanimeze revista şi în toţi aceşti ani să o aducă în faţa cititorilor. Sunt convins că veţi continua şi mai departe să menţineţi calitatea revistei, a materialelor publicate, buna-credinţă în publicarea acestora şi bucuria celor care o aşteaptă, o citesc şi o preţuiesc”, a spus Ghenadie Donos, preşedintele Federaţiei Sindicale a Educaţiei şi Ştiinţei din Republica Moldova.
Unul dintre fondatorii revistei, Dumitriţa Vasilca a adus în prim plan personalitatea unuia dintre cei care au pus bazele publicației, Florin Florescu. A fost poate cel mai vocal lider de sindicat din județul Neamț. ”Dacă nu erai tu, n‐ar fi existat nici această revistă. Mi‐ar fi plăcut tare să fii cu noi la a 25‐ a aniversare, dar te‐ai grăbit să ajungi într‐o lume mai bună, în şcoala din cer, cu copii cuminţi, cu părinţi cu bun simţ şi cu profesori respectaţi. Tare ne‐ai mai apărat şi pentru asta îţi mulţumim! Ai fost pentru noi o lecţie de Iubire şi Generozitate, care a rămas în sufletul nostru ca o pioasă amintire. Te vom iubi mereu!”

Prima serie a revistei APOSTOLUL s-a editat între 1 noiembrie 1934 şi decembrie 1943. Seria nouă a apărut în martie 1999, având înscris pe frontispiciu subtitlul ”Revista cadrelor didactice din judeţul Neamţ”. La data apariţiei, revista era editată de un Consiliu director alcătuit din profesorii Florin Florescu din partea Sindicatului Liber al Lucrărorilor din Învăţământ şi Cercetare Ştiinţifică Neamţ, Alina Pamfil din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean, Dumitriţa Vasilca din partea Casei Corpului Didactic, Gheorghe Amaicei din partea Asociaţiei Învăţătorilor şi se dorea a fi o revistă a cadrelor didactice. Cu timpul, din motive politice sau orgolii personale, I.Ș.J şi C.C.D. s-au retras , iar ”Apostolul” apare din decembrie 2003 ca revista cadrelor didactice, editată de Sindicatul din Învăţământ şi Cercetare Neamţ în colaborare cu Asociaţia Învăţătorilor din judeţul Neamţ.
De-a lungul timpului în paginile revistei au apărut semnăturile scriitorilor nemţeni: Adrian Alui Gheorghe, Lucian Strochi, Gheorghe A. M. Ciobanu, Cristian Livescu, Adrian G. Romilă, Constantin Bostan, dar și a unor dascăli precum: Mihai-Emilian Mancaş, Cezar Ţucu, Vasile Postolică, Monica Cristea, Gheorghe Ţigău, Ioan Amironoaie, Elena Vulcănescu, Mihai Şurubaru. Nu trebuie uitați și colaboratorii sau prietenii: Eduard Covali, Traian Cicoare, Mihail-Sorin Gaidău, D. D. Ursache sau Constantin Gherghelescu.