Current track

Title

Artist


DART, prima misiune de apărare planetară din lume, are loc în doar câteva ore

#Postat de on septembrie 26, 2022

Double Asteroid Redirection Test (DART), prima misiune din lume care testează tehnologie pentru apărarea Pământului împotriva unui potențial pericol reprezentat de asteroizi sau comete, își va lovi ținta, asteroidul Dimorphos, la ora 02:14 (ora României), marți 27 septembrie.

DART este prima misiune din lume dedicată investigării și demonstrării unei metode de deviere a unui asteroid prin modificarea deplasării acestuia în spațiu prin intermediul impactului cinetic.

Sursa foto: Profimedia

Nava spațială DART va lovi din plin asteroidul Dimorphos

Momentan, perioada orbitală a lui Dimorphos în jurul lui Didymos este de 11 ore și 55 de minute, iar separarea dintre cele două puncte centrale ale asteroizilor este de 1,18 kilometri.

Nava spațială DART va lovi din plin asteroidul Dimorphos, astfel scurtând cu câteva minute bune timpul necesar pentru ca micul asteroid să orbiteze asteroidul Didymos.

Sursa foto: Profimedia

Didymos se va situa la aproximativ 11 milioane de kilometri depărtare de Terra la momentul impactului cu DART, însă telescoapele din toată lumea vor ajuta la campania de observare internațională astfel încât să fie stabilit efectul impactului cu DART.

Ce vor cercetătorii să demonstreze cu misiunea DART?

Masa lui Dimorphos nu a fost măsurată în mod direct, însă având în vedere estimările pentru densitatea și dimensiunea asteroidului, masa estimată este de aproximativ 5 miliarde de kilograme. Mai mult, modificarea orbitei lui Dimorphos în urma impactului cu DART a fost concepută să aducă orbita sa mai aproape de Didymos. Continuarea pe www.descopera.ro.

 

 


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *