Current track

Title

Artist


ANPC vrea să știe ce înseamnă exact „şaorma cu de toate”

#Postat de on septembrie 26, 2022

Până în primăvara anului viitor, toate meniurile restaurantelor din România vor trebui să conțină detalii clare privind ingredientele folosite, cantitatea, dar şi valoarea energetică a fiecărui fel de mâncare. De la musacaua de cartofi, friptura de porc şi până la tiramisu sau papanaşi, clienţii restaurantelor trebuie să ştie exact ce au în farfurie, a decis Protecția Consumatorilor. Patronii restaurantelor consideră măsura imposibil de aplicat.

Printr-un ordin al președintelui ANPC, patronii de restaurante sunt obligați ca, pentru fiecare fel de mâncare, să scrie în meniu ingredientele care depășesc 20 de grame, dar și aditivii folosiți de bucătar.

Mai mult, înainte să comande, clienții trebuie să știe valoarea energetică, dar și cantitatea de grăsimi, acizi grași saturați, glucide, zaharuri, proteine și sare pentru fiecare fel de mâncare servit în restaurant sau care poate fi livrat.

Vreau să ne imaginăm că mergem să cumpărăm un pachet de biscuiţi de pe raftul unui magazin, pe ambalajul acestuia găsim absolut toate informaţiile necesare plecând de la ingrediente până la valorile nutritive. (…) Dacă ne gândim la tradiţionala deja şaorma cu de toate, acest ‘de toate’ nu ştim nici în ce cantitate și nici ce reprezintă în variantă finală”, a declarat Horia – Miron Constantinescu, președinte ANPC.

Patronii susțin că noile reguli sunt greu de pus în practică. Cred că e imposibil să includă într-un meniu de restaurant aceleași informații care se regăsesc, spre exemplu, pe un ambalaj de biscuiți din magazin.

Nutriționiștii spun că măsura trebuia adoptată de multă vreme. Restaurantele care nu reactualizează meniurile după ce noile reglementări pentru informarea consumatorilor intră în vigoare s-ar putea trezi cu activitatea suspendată. Sursa: stiri.tvr.ro.

 


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *