Current track

Title

Artist


Dializă peritoneală accesibilă acum și la Spitalul Județean de Urgență Suceava

#Postat de on iulie 4, 2022

În premieră la Spitalul Județean Suceava, o pacientă recent diagnosticată cu boala renală cronică în stadiu terminal, a fost supusă unei proceduri numită dializă peritoneală.


Boala cronică de rinichi reprezintă o problemă majoră de sănătate, cu o prevalență de peste 10% ( la nivel global, o persoană din 10 are această boală); dintre bolnavi, aproximativ 1 % vor ajunge în stadiul terminal, moment în care este nevoie de introducerea unei terapii de supleere a funcției renale ( hemodializa, dializa sau transplant renal).


Prin comparație cu hemodializa, în dializa peritoneală se folosește pentru curățarea toxinelor, o membrană biologică, membrana peritoneală. În mod practic, un cateter biocompatibil este plasat chirurgical intraperitoneal. Cu ajutorul acestuia se introduce intraabdominal un lichid steril special ce atrage toxinele sanguine la nivelul peritoneului, fiind ulterior extras și înlocuit.

Asigură o serie de avantaje, putând în final să îmbunătățească calitatea vieții pacienților la care această metodă poate fi realizată.
Cateterul de dializa peritoneală a fost inserat de către o echipă chirurgicală specializată ( dr. Petru Velnic și dr. Lucian Leneschi ), ulterior realizându-se pe secția de Nefrologie instruirea și inițierea schimburilor de dializă, evoluția fiind favorabilă și lipsită de incidente.


Odată cu introducerea acestei metode de tratament, se poate spune că la nivelul Spitalului Județean de Urgență „ Sfântul Ioan cel Nou„ Suceava, cu excepția transplantului renal, se poate asigura managementul adecvat și integrat al tuturor pacienților cu afecțiuni renale:
• Diagnosticul și tratamentul glomerulopatiilor – evaluare imunologică completă, efectuare punctie – biopsie renala;
• Diagnosticul și tratamentul nefropatiilor tubulo-interstițiale;
• Managementul pacientului cu boala cronică de rinichi – încetinirea progresiei bolii, asigurarea abordului vascular permanent sau peritoneal, investigarea complicațiilor asociate bolii (inclusiv scintigrafie paratiroidiană);
• Diagnosticul și tratamentul injuriei renale acute;
• Diagnosticul și tratamentul patologiei infecțioase a aparatului reno-urinar;
• Diagnosticul și tratamentul diselectrolitemiilor.

Trebuie subliniat că aceste progrese terapeutice și diagnostice nu s-ar fi putut realiza fără o colaborare in echipă multidisciplinară, între secțiile de Nefrologie, Anatomie patologică, Chirurgie Generală, Chirurgie Vasculară, Medicină Nucleară sau Radiologie Intervențională.

Preocuparea majoră a conducerii spitalului este diversificarea serviciilor medicale, creșterea continuă a calității actului medical, siguranța și confortul pacientului dar și al cadrelor medicale și de aceea investițiile vor fi majore în această direcție în viitorul apropiat. Sursa: SJU Suceava.


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *