Current track

Title

Artist


Termene prelungite pentru constatarea suprafețelor afectate de seceta pedologică

#Postat de on iulie 3, 2022

Vești extraordinare pentru fermieri! Ministerul Agriculturii s-a autosesizat în ceea ce privește Ordinul Ministrului privind constituirea comisiilor de evaluare a pagubelor generate de seceta excesiva și a emis un nou ordin. Astfel, prevederea că fermierii ar fi trebuit să facă solicitări până pe 15 mai pentru evaluarea stării culturilor înființate toamna, ei bine, acum termenul a fost modificat.

Regulamentul privind gestionarea situațiilor de urgență generate de fenomene meteorologice periculoase având ca efect producerea secetei pedologice, care stabilește și formularistica necesară în ceea ce privește constatarea, evaluarea și centralizarea pagubelor înregistrate la culturile agricole a fost modificat la inițiativa Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat prin Ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale și al ministrului afacerilor interne, Regulamentul a fost actualizat din cauza amplorii fenomenelor meteorologice care au avut ca efect producerea secetei pedologice extreme, manifestată la nivelul României.

Astfel, a fost necesară modificarea termenelor de depunere de către utilizatorii de terenuri cu destinație agricolă înscriși în evidențele APIA, a înștiințărilor scrise care stau la baza înființării Comisiilor de constatare și evaluare a pagubelor la nivelul culturilor agricole, precum și a măsurilor și acțiunilor subsecvente și a termenelor stabilite pentru acestea.

Dialogul permanent pe care îl avem cu reprezentanții fermierilor, pe de o parte, precum și perioadele de secetă și lipsa precipitațiilor, manifestate diferit la nivelul țării, pe de altă parte, ne-au determinat să modificăm termenele de depunere a înștiințărilor scrise pentru înființarea comisiilor de constatare și evaluare a pagubelor la nivelul culturilor agricole”, a declarat Sorin MOISE, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Principalele modificări vizează următoarele:

– Pentru culturile din anul 2022 depunerea înștiințărilor scrise, de către utilizatorii de terenuri cu destinație agricolă înscriși în evidențele Agenției de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură, ale căror suprafețe cu culturi agricole au fost afectate foarte grav,  se poate realiza până cel târziu la data de 1 august 2022 inclusiv, pentru culturile agricole înființate în toamna anului 2021 și până cel târziu la data de 15 noiembrie 2022 inclusiv, pentru celelalte culturi agricole;

– Procesele verbale de constatare și evaluare a pagubelor la culturile agricole se întocmesc până cel târziu la data de 15 august 2022 inclusiv, pentru culturile agricole înființate în toamna anului 2021 și până cel târziu la data de 30 noiembrie 2022 inclusiv, pentru celelalte culturi agricole;

– Rapoartele de sinteză se întocmesc până cel târziu la data de 30 august 2022 inclusiv, pentru culturile înființate în toamna anului 2021 și până cel târziu la data de 15 decembrie 2022 inclusiv, pentru celelalte culturi agricole.

Sursa: https://www.madr.ro/comunicare/7575-termene-prelungite-pentru-constatarea-suprafetelor-afectate-de-seceta-pedologica.html

Vaslui TV: https://www.facebook.com/vasluitv/videos/1700167817005474


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *