Current track

Title

Artist


Sfântul Ștefan cel Mare, sărbătorit la Mănăstirea Putna din Suceava (Video)

#Postat de on iulie 2, 2022

Biserica Ortodoxă în prăznuiește azi pe domnitorul Moldovei.

Marea sărbătoare de la Mănăstirea Putna are loc în fiecare an pe 2 iulie, atunci când Biserica Ortodoxă în prăznuiește pe domnitorul Moldovei.

Voievodul Ștefan cel Mare și Sfânt a fost cel mai de seamă domnitor al Moldovei, domnind între 14 aprilie 1457 și 2 iulie 1504.

Ștefan cel Mare a avut o domnie de 47 ani, perioadă în care a zidit multe biserici și mănăstiri, fiind un apărător al creștinismului în fața invaziei otomane.

În fiecare an la data de 2 iulie Biserica Ortodoxă în prăznuiește pe Voievodul Ștefan cel Mare și Sfânt.
Ștefan cel Mare s-a născut în anul 1433 în localitatea Borzești, ca fiu al lui Bogdan al II-lea (domn al Moldovei între anii 1449-1451), din familia domnitoare moldoveană a Mușatinilor și al Mariei (Oltea).

Este silit să fugă din Moldova în octombrie 1451, când tatăl său este ucis, la Reuseni, de Petru al III-lea Aron (1451-1452, februarie 1455, mai 1455-aprilie 1457), relatează orthodoxwiki.org.
Sfântul Voievod Ștefan cel Mare revine în Moldova în anul 1457, sprijinit de Vlad Țepeș, domnul Țării Românești și îl înfrânge pe Petru Aron la Doljești și Orbic, fiind apoi proclamat domn al Moldovei de adunarea boierilor și ostașilor și târgoveților, în frunte cu mitropolitul Teoctist.

Sfântul Voievod Ștefan cel Mare a fost domnitorul Moldovei vreme de 47 de ani, aceasta fiind cea mai lungă domnie din istoria statelor românești, după cea a lui Carol I.
După propria sa mărturie, Ștefan cel Mare a purtat 36 de bătălii, din care a câștigat 34.
Ștefan Cel Mare și Sfânt a murit la data de 2 iulie 1504 și a fost înmormântat la Mănăstirea Putna, prima și cea mai importantă ctitorie a sa.

Sfântul Ștefan cel Mare 2021. Voievodul care a zidit biserici și mănăstiri
Legenda spune că de fiecare dată când câștiga o bătălie, Ștefan cel Mare înălța o biserică în semn de mulțumire față de Dumnezeu. Astfel, Ștefan cel Mare a ctitorit o mulțime de biserici și mănăstiri din Moldova. Tradiția vorbește de un număr de 40 de lăcașuri sfinte, pentru 30 dintre acestea existând date certe de identificare, potrivit stefancelmare.ro.
Campania de construcție și reconstrucție de biserici și mănăstiri a luat amploare mai ales în a doua parte a domniei sale, după anul 1475, cel al marii bătălii de la Vaslui împotriva turcilor otomani.
Documentele mănăstirilor îl atestă pe Ștefan cel Mare ca fiind ctitor al următoarelor lăcașuri de cult: Putna, Milișăuți-Bădeuți, Pătrăuți, Sfântul Ilie, Voroneț, Vaslui, Iași, Hârlău, Borzești, Huși, Dorohoi, Popăuți, Valea Albă, Tazlău, Neamț, Piatra, Volovăț, Dobrovăț și Reuseni. La acestea se adaugă bisericile de la Râmnic și Scânteia.

Rugăciune către Sfântul Voievod Ștefan cel Mare
Sfinte Ștefane Voievod, apărător al poporului român și grabnic folositor al tuturor creștinilor, ascultă rugăciunea pe care o înălțăm către tine, noi, nevrednicii. Cunoaștem îndrăznirea pe care ai dobândit-o prin multe osteneli către Bunul Dumnezeu, Care ți-a ascultat rugăciunile tale. Drept aceea, te rugăm să ne auzi și tu pe noi când cerem ajutorul tău.
Ocrotește bisericile și mănăstirile în pace, întărește credința slăbită de ispitele acestui veac, surpă eresurile, luminează ocârmuitorii, dă vitejie ostașilor, iar nouă tuturor luminează-ne calea mântuirii, ca împreună cu tine în locașurile cele cerești să ne bucurăm în vecii vecilor. Amin.

Sursa: doxologia.ro


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *