Current track

Title

Artist


Pe piața muncii din România se dorește un nou tip de contract de muncă, de zero ore, pe săptămână

#Postat de on iunie 13, 2022

Guvernanții vor să introducă în Codul Muncii un nou tip de contract de muncă cu un număr minim, de zero ore, pe săptămână. Concret, angajatorul nu este obligat să garanteze un număr minim de ore, iar angajatul va fi plătit atât cât muncește, conform digi24.ro.

Sursa foto: FlexJobs

Programul de lucru flexibil este un beneficiu care permite fiecărui angajat să își aleagă programul de lucru. Un program flexibil de lucru constă în desfășurarea activităților din alt loc în afară de birou într-un interval orar ales de către angajat și aprobat de către angajator. Acest program poate varia de la zi la zi sau de la săptămâna la săptămână.

Astfel, perioada pandemiei au arătat statului, cât și mediului de afaceri că programul de muncă poate fi flexibil, astfel că un proiect inițiat de senatori ai PSD prevede introducerea unui contract de muncă cu minim 0 ore pe săptămână.

Contractul cu zero ore pe săptămână, un nou proiect preconizat pentru piața muncii din România

Inițiatorii spun că un astfel de contract ar putea aduce beneficii angajatului. În primul rând, flexibilitatea programului, plata în funcție de orele muncite și beneficiile asociate contractului standard de muncă.

La nivel social este un mare, mare beneficiu, pentru că o să integreze o mulțime de oameni. Sunt foarte multe companii care au nevoi foarte fluctuante de forță de muncă, cum sunt unii care au vara foarte multă nevoie de forță de muncă sau dimpotrivă, iarna”, arată George Butunoiu, expert în HR, pentru digi24.ro.

Acest tip de contract ar putea introduce în câmpul muncii și oameni care practică activități periodice, precum consultanță juridică sau tehnică, zilieri sau grădinari.

Există însă și o incertitudine cu privire la această măsură. Specialiștii consideră avantajos acest tip de contract, dar rămân rezervați în implementarea acestuia. Ani la rând s-a solicitat un astfel de contract și abia acum se încearcă adoptarea lui pe piața muncii.

Conform proiectului, drepturile salariale se acordă în funcție de orele lucrate, potrivit numărului de ore specificate de angajator în pontaje.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *