Current track

Title

Artist


Alimente viitoare: ce ai putea mânca până în 2050

#Postat de on mai 28, 2022

Oamenii de știință au întocmit o listă cu plante puțin cunoscute care ar putea fi în meniu până în 2050. În viitor, ați putea lua micul dejun cu banane false sau puteți gusta fructe de copac pandanus. Războiul din Ucraina a evidențiat pericolele dependenței de câteva recolte comercializate la nivel global. Cu 90% din calorii provenind din doar 15 culturi, experții de la Royal Botanic Gardens din Kew, Londra, caută ingrediente pentru a ne asigura dietele pe viitor. Schimbările climatice cresc riscul unor „șocuri alimentare” severe, în cazul în care recoltele eșuează și prețurile produselor de bază cresc rapid în întreaga lume. Diversificarea alimentelor pe care le consumăm este una dintre soluțiile pentru a atenua foamea, pentru a aborda pierderea biodiversității și pentru a ajuta la adaptarea la schimbările climatice, spune cercetătorul Kew, dr. Sam Pirinon. „Știm că există mii de specii de plante comestibile în întreaga lume care sunt consumate de diferite populații și aici putem găsi câteva dintre soluțiile pentru aceste provocări globale ale viitorului”, spune el. Din cele peste 7.000 de plante comestibile din întreaga lume, doar 417 sunt cultivate pe scară largă și utilizate pentru hrană.

Sursa foto: Getty Images

Pandanusul

Dr Marybel Soto Gomez sub un copac pandanus din Kew’s Palm House/ Sursa foto: BBC

Pandanusul (Pandanus tectorius) este un copac mic care crește în zonele de coastă din Insulele Pacificului până în Filipine. Frunzele sunt folosite pentru a aroma mâncăruri dulci și sărate în mare parte din Asia de Sud-Est, în timp ce fructele asemănătoare ananasului pot fi consumate crude sau gătite. Arborele poate tolera condiții dificile, inclusiv secetă, vânturi puternice și pulverizare de sare, spune coleg de cercetare la Kew, dr. Marybel Soto Gomez. „Este un aliment hrănitor și rezistent la climă, care este și delicios”, spune ea. „Ar fi grozav să ne diversificăm portofoliul alimentar pentru a include alimente adecvate din punct de vedere cultural, hrănitoare și care pot fi cultivate în condiții dificile în întreaga lume”. Dacă pandanusul poate fi folosit în mod durabil, fără a epuiza resursele pentru populația locală, ar trebui să-l cultivăm mai pe scară largă, spune ea.

Fasole

O plantă de leguminoase care crește în Casa Temperată din Kew / Sursa foto: BBC

Fasolea, sau leguminoasele, sunt un alt „aliment al viitorului”. Sunt ieftine, bogate în proteine și vitamine B și sunt adaptate la o gamă largă de medii, de la țărmurile oceanelor până la versanții munților. Există 20.000 de specii de leguminoase în lume, dar folosim doar o mână. Se crede că există sute în sălbăticie, încă necunoscute oamenilor de știință. Fasolea morama (Tylosema esculentum) este un aliment de bază în unele părți din Botswana, Namibia și Africa de Sud, unde boabele sunt fierte cu porumb sau măcinate într-o pulbere pentru a face terci sau o băutură asemănătoare cacaoi. Nu toate leguminoasele sunt comestibile, dar experții explorează proprietățile diferitelor specii pentru a vedea care dintre ele ar putea oferi hrană și nutrienți.

Cereale sălbatice

Fonio, un cereal folosit în Africa de Vest, este bogat în fier, calciu și vitamine / Sursa foto: Getty Images

Cerealele, care provin din ierburi, au și ele o diversitate uriașă, cu peste 10.000 de specii – oferind o mulțime de potențial pentru alimente noi. Fonio (Digitaria exilis) este o cereală africană hrănitoare folosită pentru a face cușcuș, terci și băuturi. Cultivată local ca cultură, planta poate tolera condițiile uscate.

Banană falsă

Fructe banane (stânga) și enset (dreapta)/Sursa foto: RGB KEW

Ensetul sau „banana falsă” este o rudă apropiată a bananei, dar este consumată doar într-o parte a Etiopiei. Fructul plantei asemănător bananei este necomestibil, dar tulpinile și rădăcinile amidonoase pot fi fermentate și folosite pentru a face terci și pâine. Studiile sugerează că cultura asemănătoare bananei are potențialul de a hrăni peste 100 de milioane de oameni într-o lume care se încălzește. Sursa: BBC

 

 


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *