Current track

Title

Artist


Catherine Elise Blanchett (născută la 14 mai 1969) este o actriță și producătoare australiană, care a primit două premii Oscar, trei premii ale Academiei Britanice de film, trei premii Screen Actors Guild și trei premii Globul de Aur

#Postat de on mai 14, 2022

Catherine Élise „Cate” Blanchett (n. 14 mai 1969) este o actriță și director de teatru din Australia. Blanchett este câștigătoare a numeroase premii, printre care două premii Oscar, trei Globuri de Aur, trei premii BAFTA, trei premii Screen Actors Guild, precum și un premiu pentru interpretare feminină (Volpi Cup) în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Veneția. Între 1998 și 2010 Blanchett a fost nominalizată de cinci ori la Premiul Oscar.

Sursa foto: https://smn.wikipedia.org/wiki/Cate_Blanchett#/media/Ti%C3%A4tuvu%C3%A1rkk%C3%A1:Cate_Blanchett-0547_(cropped).jpg

A intrat în atenția lumii cinematografice internaționale odată cu filmul Elizabeth, realizat în 1998, regizat de Shekhar Kapur, în care a interpretat rolul reginei Elizabeth I a Angliei. A continuat seria de succese filmice prin interpretarea reginei Galadriel din trilogia lui Peter Jackson The Lord of the Rings, a colonelui doctor Irina Spalko din filmul Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull și a personajului Katharine Hepburn din filmul lui Martin Scorsese Aviatorul (The Aviator), rol pentru care a primit un Premiu Oscar pentru cel mai bun rol secundar.

Împreună cu soțul său, Andrew Upton, conduc „Compania de teatru Sydney (Sydney Theatre Company).

Filmografie

Film
An Titlu Rol Note
1990 Crabs Extra as one of the dancers[9]
1994 Police Rescue: The Movie Vivian
1996 Parklands Rosie
1997 Oscar and Lucinda Lucinda Leplastrier
Thank God He Met Lizzie Lizzie
Paradise Road Susan Macarthy
1998 Elizabeth Queen Elizabeth I
1999 Bangers Julie-Anne
Pushing Tin Connie Falzone
An Ideal Husband Lady Gertrude Chiltern
The Talented Mr. Ripley Meredith Logue
2000 The Gift Annabelle „Annie” Wilson
The Man Who Cried Lola
2001 The Shipping News Petal Quoyle
2001 Charlotte Gray Charlotte Gray
2001 Stăpânul Inelelor: Frăția Inelului Galadriel
2001 Bandits Kate Wheeler
2002 Stăpânul Inelelor: Cele două turnuri Galadriel
2002 Heaven Philippa
2003 Stăpânul Inelelor: Întoarcerea Regelui Galadriel
2003 The Missing Magdalena ‘Maggie’ Gilkeson
2003 Coffee and Cigarettes Herself & Shelly
2003 Veronica Guerin Veronica Guerin
2004 The Life Aquatic with Steve Zissou Jane Winslett-Richardson
Aviatorul Katharine Hepburn
2005 Little Fish Tracy Heart
2006 Babel Susan Jones
The Good German Lena Brandt
Notes on a Scandal Sheba Hart
2007 Hot Fuzz Janine Cameo necreditat
Elizabeth: The Golden Age Queen Elizabeth I
Noi suntem Bob Dylan Jude Quinn (Bob Dylan)
2008 Indiana Jones și Regatul Craniului de Cristal Colonel-Doctor Irina Spalko
2008 The Curious Case of Benjamin Button Daisy Fuller
2009 Ponyo Granmamare voce în versiunea de limbă engleză
2010 Robin Hood Lady Marian
2011 Hanna Marissa Wiegler
2012 Hobbitul: O călătorie neașteptată Galadriel
2013 Blue Jasmine Jeanette ‘Jasmine’ Francis
Hobbitul: Dezolarea lui Smaug Galadriel Cameo
2014 The Monuments Men Claire Simone
2014 Cum să îți dresezi dragonul 2 Valka (voce)
2014 Hobbitul: Bătălia celor cinci armate Galadriel
2015 Knight of Cups Nancy
Cinderella Lady Tremaine
Carol Carol Aird
Manifesto Variat 13 roluri
2016 Voyage of Time Narator (voce) Documentar
2017 Song to Song Amanda
2017 Thor: Ragnarok Hela
2018 Ocean’s 8 Lou
2018 Mowgli Kaa (voce)
2019 Cum să îți dresezi dragonul 3 Valka (voce)

Teatru

An Producție Locație Rol Note
pre-1992 The Odyssey of Runyon Jones Methodist Ladies’ College, Melbourne Unknown Adaptare a piesei de Norman Corwin
pre-1992 They Shoot Horses, Don’t They? Methodist Ladies’ College, Melbourne Director
1992 Electra National Institute of Dramatic Art, Sydney Electra
1992/1993 Top Girls Sydney Theatre Company Patient Griselda/Nell/Jeanine
1993 Kafka Dances Griffin Theatre Company Bride/Felice
1993 Oleanna Sydney Theatre Company Carol
1994 Hamlet Belvoir Street Theatre Company Ophelia
1995 Sweet Phoebe Sydney Theatre Company and Warehouse Theatre, Croydon Helen
1995 The Tempest Belvoir Street Theatre Company Miranda
1995 The Blind Giant is Dancing Belvoir Street Theatre Company Rose Draper
1997 The Seagull a.k.a. The Seagull in Harry Hills Belvoir Street Theatre Company Nina Regizată de Neil Armfield, muzică de Paul Charlier
1999 Plenty The Alemida Season at the Albery Theatre, Londra Susan Traherne Regizată de Jonathan Kent
1999 The Vagina Monologues The Old Vic, Londra Ensemble including Melanie Griffith
2004 Hedda Gabler Sydney Theatre Company Hedda Gabler
2009 The War of the Roses Cycle Sydney Theatre Company Richard II, Lady Anne
2009 A Streetcar Named Desire Sydney Theatre Company Blanche DuBois
2010 Uncle Vanya Sydney Theatre Company Yelena
2011 Big and Small Sydney Theatre Company Lotte Regizată de Benedict Andrews
2013 The Maids Sydney Theatre Company Claire
2014 Sydney Theatre Company at Lincoln Center Festival Claire

 

Sursa: https://ro.wikipedia.org/wiki/Cate_Blanchett


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.