Current track

Title

Artist


William OʼConnor, atașatul cultual al Ambasadei SUA, în vizită la Mănăstirea Pângărați

#Postat de on februarie 25, 2022

Miercuri, 23 februarie, în cadrul vizitei pe care Excelența Sa, domnul William J. O’Connor, Atașat cultural al Ambasadei S.U.A la București a desfășurat-o în Ținutul Neamț, la invitația Fundației „Împreună pentru Solidaritate Socială“, a avut loc și o întâlnire cu cinci scriitori din Piatra-Neamț: Dan Iacob, Vasile Baghiu, Mihai Floroaia, Tudorel Radu și Mihai Botez.

În jurul orei 19.00, Excelența Sa, însoțit de starețul Mănăstirii Pângărați, Părintele arhimandrit Petroniu Marin, de preotul Petru Munteanu, Președintele Fundației care a desfăsurat, în perioada decembrie 2020 – decembrie 2021, un proiect susținut financiar de Ambasada S.U.A la București, de scriitorii amintiți și de angajați ai postului de radio Jurnal FM, a vizitat cele două biserici din incinta mănăstirii și muzeul. Excelența Sa și-a exprimat convingerea că, prin acordarea de fonduri care să ajute la restaurarea și conservarea pieselor de patrimoniu, trecutul unei mănăstiri, al unei biserici sau case memoriale este salvat. Ambasada S.U.A, a amintit el, s-a implicat și se implică în astfel de proiecte, și a dat exemplul Casei Memoriale Elie Wiesel, Muzeul Culturii Evreiești din Maramureș.

Seara s-a încheiat cu o agapă creștină, în cadrul căreia scriitorii au oferit cărți Excelenței Sale, prezentând temele pe care volume aduse în dar le tratează și inițiind scurte dialoguri pe teme legate de spiritualitatea acestor locuri.

Părintele Petru Munteanu a rostit cuvântul de încheiere al serii, iar Excelența Sa, domnul William J. O’Connor, și-a exprimat încântarea de a fi vizitat aceste meleaguri, asigurându-ne de spijinul său în direcția susținerii proiectelor de finanțare care vor veni la Ambasada S.U.A de la București, din Ținutul Neamț.

A fost o seară de neuitat, care a demonstrat încă odată faptul că atunci când oamenii se întâlnesc sub orizontul prieteniei, al iubirii creștine de aproapele, se întâmplă lucruri minunate. La plecare, am rugat pe scriitorii care m-au însoțit să scrie câteva cuvinte despre seara care tocmai se încheiase. A doua zi, trei dintre ei au răspuns rugăminții mele.

În oaza de liniște a Mănăstirii Pângărați, a punctat Mihai Floroaia, „în care spiritualul s-a contopit cu informațiile culturale, s-a născut o adevărată punte de legătură între ținutul Neamțului și zonele Americii. Domnul William O’ Connor, atașatul cultural al Ambasadei SUA la București, s-a integrat rapid în grupul nostru, comunicând pe diverse subiecte comune, de maximă  actualitate. Deși timpul s-a scurs foarte repede, am împărtășit între noi o grămadă de idei filosofico-teologice, istorice, de actualitate…, ceea ce demonstrează, încă o dată, faptul că suntem uniți sub același Duh al Creației.

Mulțumim din suflet Părintelui Petroniu, starețul Mănăstirii Pângărați, Părintelui Petru Munteanu și tuturor celor implicați în organizarea și desfășurarea acestui deosebit eveniment“.

Scriitorul Mihai Botez Stîncaru mi-a trimis următoarele rânduri: „Zilele acestea, în care pe primul loc al atenției publice, relevat plenar de mass-media, stau recentele și îngrijorătoarele evenimente ale conflictului Rusia-Ucraina, am auzit frecvente luări de poziție, din partea participanților la dezbateri, dar și a publicului de diverse facturi, gen: ˂Americanii ne trimit trupe și observatori, dar la ce ne folosesc nouă atâta vreme cât nu se pune stringent problema unui confict antrenând formațiuni ale NATO, organizație militară din care facem parte?˃ Nu pertinența unor asemenea atitudini țin să o relev, ci altceva, cu răspuns mult mai concret. De pildă, o vizită de lucru al atașatului Ambasadei SUA, prin persoana dlui William O’Connor, în județul nostru, implicând contacte directe la mai multe niveluri. În calitate de invitat, întrucât domnia sa a ținut să aibă, printre alte obiective, și o întrevedere cu scriitori locali, am participat la agapa finlă de la Mânăstirea Pângărați. Am fost plăcut surprins de interesul pe care oaspetele american l-a arătat problemelor de ordin cultural, religios și artistic ale trăitorilor de pe meleagurile noastre. Înaltul funcționar s-a interesat direct de mai multe proiecte, unele în derulare, altele ce urmează a prinde contur, plecând de la date și nevoi concrete ale localnicilor, promițând sprijin direct bunei lor desfășurări. În speță, angajarea unui ajutor financiar pentru a crea condiții propice de funcționare muzeului respectivei mânăstiri, al cărui local este afectat de umiditate și igrasie, fenomen ce dăunează bunei păstrări a relicvelor de mare valoare pe care actualul muzeu le adăpostește – și care riscă a se degrada. Discuțiile pe marginea activității în solitudine a scriitorilor locali, ocazionate de oferirea de către cei care au luat parte la agapa de seară („Pângărați by night”, i-am zis eu, ceea ce l-a încântat pe oaspetele sosit la o oră de înstăpânire a întunericului și liniștii monahale peste vestitul locaș de cult) au relevat un interes real pentru modul în care  cultura se fabrică și aici, și astfel, în chip mai puțin cunoscut de instituțiile locale, dar cu viu interes investigată de adevărații ei iubitori, și cu atât mai mult cu cât sunt de departe. M-a surprins plăcut interesul pe care atașatul cultural îl acordă repatrierii în țara noastră a bunurilor cuturale de patrimoniu, care după Revoluție au dezertat, prin subtilizare și înstrăinare ocultă,  locurile de proveniență (în special monedele „cosoni” și artefacte din metale nobile, dar și lucrări de artă,  incunabule, tablouri etc.), prin lăcomia de îmbogățire a celor care nu înțeleg corect rolul acestor valori inestimabile pentru tezaurele istorice ale țării, relevând de o moștenire culturală unică.

Dacă „visul americanilor” (the American Dream)  este unul de necontenită prosperitate materială, cel al trăitorilor pe meleaguri mai puțin favorizate economic este un vis de ordin cultural și spiritual, în esența lui poate chiar mai valoros decât corespondentul lui de peste Ocean“.

„A fost o seară plăcută, a afirmat Vasile Baghiu, în compania gazdelor noastre și a reprezentantului Ambasadei Statelor Unite, domnul William O’Connor. Discuțiile au fost interesante, iar vizitarea împreună a mănăstirii, cu biserica veche, biserica nouă și muzeul, a arătat că oameni din culturi diferite pot împărtăși valori comune pe seama culturii și a poveștii mari a istoriei“.

Și Arhimandritul  Petroniu Marin, starețul Mănăstirii Pângărați, a ținut să ne transmită câteva cuvinte: „Am fost plăcuți impresionați de vizita atașatului cultural al Ambasadei SUA, Excelența Sa William O’ Connor, la mănăstirea noastră.  Am descoperit în persoana sa un om deosebit și sensibil, cu  deschidere  către valorile românești  autentice, dispus să sprijine concret, anumite programe sociale sau culturale, precum și de restaurare și consolidare a patrimoniului cultural și bisericesc.

Ne bucurăm pentru gândul cel bun și mulțumim pentru aceasta Excelenței Sale. Mulțumim de asemenea părintelui Munteanu Petru și colaboratorilor preacucerniciei sale, precum și celorlalți invitați pentru frumoasele clipe petrecute împreună și pentru posibilitatea de a cunoaște un om deosebit în persoana Excelenței Sale William O’ Connor. Ne dorim ca pe viitor să colaborăm și să găsim împreună soluții pentru a putea pune în valoare patrimoniu bisericesc al mănăstirii noastre“.

Deși la granițele țării noastre se aude larma războiului, seara de miercuri ne-a demonstrat încă odată că singura modalitate de a trăi împreună cu semenii noștri este întâlnirea, dialogul, comuniunea întru valorile eterne ale omului: Binele, Adevărul și Frumosul.

 

Dan Iacob, scriitor


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *