Savantul care a revoluţionat medicina. Ion Cantacuzino, inventatorul leacului pentru holeră
#Postat de Carmen Vintu on ianuarie 14, 2022

Întreaga sa viaţă a fost dedicată asigurării protecţiei intereselor esenţiale ale siguranţei stării de sănătate a populaţiei, dezvoltării ştiinţelor medicale, în general, şi prevenirea şi combaterea bolilor infecţioase, în special.
Profesorul provenea dintr-o familie de elită, părinţii fiind cei care l-au îndemnat să studieze. Tatăl lui Ion Cantacuzino a fost ministru pe vremea lui Alexandru Ioan Cuza, în vreme ce mama sa era fiică de general.
Familia a fost cea care l-a trimis la studii la Paris, încă din timpul liceului, şi interesant este şi faptul că medicina nu a fost prima opţiune pentru Ion Cantacuzino. Mai întâi a terminat facultatea de Filosofie, apoi cea de Ştiinţe Naturale şi abia în 1887 s-a înscris la Medicină.
După absolvire, a lucrat la Institutul Pasteur din Paris şi s-a specializat pe felul în care organismele deveneau imune la anumite boli.
Cea mai importantă realizare a profesorului Ion Cantacuzino a fost înfiinţarea, în anul 1921, a Institutului de seruri şi vaccinuri ce-i poartă numele, operă fundamentală ce a marcat începerea producţiei de preparate profilactice împotriva bolilor cu impact major în sănătatea publică. Organizat şi condus după modelul Institutului Pasteur din Paris, a reuşit în scurt timp să corespundă scopurilor pentru care fusese înfiinţat şi anume: cercetarea tuturor aspectelor epidemiologice existente în ţară, urmărirea evoluţiei tuturor problemelor legate de bolile infecto-contagioase şi asigurarea terapiei specifice prin prepararea serurilor şi vaccinurilor necesare în scopuri profilactice şi curative.
Articolul complet aici: jurnalspiritual.eu