Current track

Title

Artist


Marta Trancu-Rainer a fost un medic român, prima femeie chirurg din România, membră a Academiei de Medicină din România

#Postat de on ianuarie 9, 2022

Marta Trancu-Rainer (n. 25 septembrie 1875Târgu Frumosjudeţul Iaşi – d. 9 ianuarie 1950Bucureşti) a fost un medic român, prima femeie chirurg din România, membră a Academiei de Medicină din România.

Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Marta_Trancu-Rainer#/media/Fi%C8%99ier:Marta_Trancu-Rainer.jpg

Orfană de tată la vârsta de 11 ani, Marta urmează studiile secundare la pensionul Humpel din Iaşi ca bursieră externă. Dorind să practice medicina, se înscrie la Facultatea de Medicină din Iaşi în 1893. La sfârşitul primului an de studii obţine, datorită rezultatelor merituoase, bursa Fundaţiei „Vasile Adamachi” a Academiei Române.

În anul 1899 termină studiile medicale, avându-i în acceaşi promoţie pe Constantin Botez, cunoscut ulterior ca un animator al vieţii culturale ieşene, şi pe Leon Ghelerter şi pleacă la Bucureşti cu intenţia de a se specializa în anatomie patologică cu profesorul Babeş. În prealabil, însă, se prezintă la Clinca medicală de la Spitalul Colţea condusă de profesorul George Stoicescu care îi propune să rămână în clinică şi să se specializeze în anatomie patologică alături de şeful de laborator al clinicii, Francisc Iosif Rainer.

Ulterior reuşeşte la examenul pentru postul de medic secundar în chirurgie, practicând în specialităţile de chirurgie şi ginecologie.Se căsătoreşte la 7 februarie 1903 cu Francisc Rainer, reputat anatomist şi antropolog.

În timpul Primului Război Mondial este mobilizată cu gradul de maior şi conduce trei spitale militare – spitalul Colţea, spitalul de chirurgie instalat la Palatul regal din Calea Victoriei (la cererea Reginei Maria) şi spitalul de la Şcoala de Poduri şi Şosele, organizat de Societatea pentru Profilaxia Tuberculozei – unde operează soldaţii răniţi.

După război îşi continuă activitatea profesională şi cercetările alături de soţul său. Este aleasă membru a Academiei de Medicină din România (1935) şi membru de onoare a Societăţii de Biologie din Bucureşti.

Articolul complet aici: jurnalspiritual.eu


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *