Current track

Title

Artist


Zimbrii liberi din Carpații României

#Postat de on ianuarie 8, 2022

O filmare realizată de specialiștii Romsilva din cadrul administrației Parcului Natural Vânători Neamț în timpul unei acțiuni de monitorizare,surprinde o turmă de zimbri care se deplasează prin stratul mare de omăt dintr-o pădure a Parcului Natural Vânători Neamț.

Zimbrul este cel mai mare animal european de pe uscat. Masculul poate ajunge și la 920 de kilograme, iar femelele sunt mai mici, până la 640 kilograme.

Zimbrul a fost reintrodus în România în anul 1958, de către silvicultorii români, după ce dispăruse din fauna țării timp de două secole. Atunci au fost aduși în România din Polonia doi zimbri numiți Podarec și Polonka, iar treptat s-au format mai multe nuclee de zimbri, unul din acestea fiind cel de la Romsilva – Parcul Natural Vanatori Neamt. Zimbrul, fiind un rumegător, folosește o gamă variată de hrană vegetală, având capacitatea de a digera lignina, mai dezvoltată decât la alte mamifere, fiind o adaptare a speciei la viața de pădure. Dieta este alcătuită din specii de plante accesibile în condiții naturale. Primăvara preferă mugurii și lujeriii tineri ai arborilor și arbuștilor, preferând salcia, carpenul și plopul tremurător. Vara consumă ierburi suculente, în special până în perioada înfloririi, lăstarii și frunzele tinere, părți din arbori și arbuști. În timpul iernii crește consumul de lăstari, semințiș și coajă de copac (între 20 și 60%), preferând coaja de carpen, frasin și salcie căprească.

Prin consumul de scoarță de copaci și creerea de ochiuri de pădure, zimbrii sunt „pompieri” naturali, previn dispersarea posibilelor incendii și sunt indispensabili pentru refacerea pădurilor și pajiștilor. Ei împrăștie peste 200 de specii de plante, fapt ce ajută la creșterea biodiversității florei și sporește numărul polenizatorilor. Zimbrii, precum multe alte specii, depid de sărăriile naturale pentru a se alimenta cu sarea și mineralele necesare digestiei. Fiindcă este nevoie de timp pentru a le găsi în natură după ce au fost eliberați, rangerii amplasează în locuri des frecventate sare mineralizată și vitaminizată. Zimbrii, precum toate animalele sălbatice ajung să încerce și din hrănitorile montate de vânători. Este important de reținut că porumbul, deși o gustare interesantă, acesta nu poate fi procesat in totalitate de sistemul digetiv al zimbrului si nu asigură energia necesară supraviețurii acestuia. 

În prezent, Regia Nationala a Padurilor – Romsilva administrează trei nuclee de zimbri, la Bucșani, Hațeg și VânătoriNeamț cu un efectiv total de peste o sută de exemplare.
Parcul Natural Vânători Neamț, unul dintre cele 22 de parcuri naționale și natural administrate de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva, este situat în nordul județului Neamț.

Se întinde pe o suprafață de 30.818 hectare, din care 26.190 de hectare păduri, pe versantul estic al Munților Stânișoarei și Subcarpații Neamțului, acoperind bazinul Ozanei și al Cracăului.

Parcul Natural Vânători Neamț, inclus în prestigiosul ,,Top 100 de destinații sustenabile”, este singurul loc din Europa în care există concomitent zimbri în libertate, semilibertate și în captivitate.

  Sursa:Regia Nationala a Padurilor – Romsilva/08.01.2022


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *