Current track

Title

Artist


Victor Babeș a fost un bacteriolog și morfopatolog român – fondatorul școlii românești de microbiologie

#Postat de on octombrie 19, 2021

Premiat de trei ori de către Academia Franceză, Victor Babeș a descoperit 50 de microorganisme, dintre care multe îi poartă numele. 

Victor Babeș (n. 4 iulie 1854VienaImperiul Austriac – d. 19 octombrie 1926, BucureștiRomânia) a fost un bacteriolog și morfopatolog român, membru al Academiei Române din 1893.

În colaborare cu Victor André Cornil, este autorul primului tratat de bacteriologie din lume (Bacteriile și rolul lor în anatomia și histologia patologică a bolilor infecțioase) prin care a pus bazele moderne ale acestei științe.

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v80), quality = 100.

 

Sursa foto: https://ro.wikipedia.org/wiki/Victor_Babe%C8%99#/media/Fi%C8%99ier:Victor_Babes.jpg

Babeș, părintele a 50 de microorganisme

Victor Babeș a obținut bacalaureatul la Gimnaziul Catolic din Budapesta, după care a studiat medicina la Universitatea din Budapesta, apoi la Viena, unde și-a luat doctoratul.Babeș își începe cariera științifică în Budapesta ca asistent în laboratorul de anatomie patologică (18741881). În urma descoperirilor lui Louis Pasteur, este atras de microbiologie și pleacă la Paris unde lucrează un timp în laboratorul lui Pasteur, apoi cu Victor Cornil. Împreună cu acesta publică primul tratat de bacteriologie intitulat Les bactéries et leur rôle dans l’anatomie et l’histologie pathologiques des maladies infectieuses (1885).

În anii 18851886 lucrează în Berlin în laboratoarele lui Rudolf Virchow și Robert Koch.

În 1881 primește titlul de conferențiar (docent privat) iar în 1885 postul de profesor asociat de Histopatologie la Universitatea din Budapesta.

În 1887 a fost chemat la București ca profesor la catedra de Anatomie Patologică și Bacteriologie.
Pe lângă activitatea științifică, Babeș a fost preocupat de îmbunătățirea stării sanitare a populației, în special în combaterea și prevenirea pelagrei. Studiind cauzele acestei boli, care (ca și tuberculoza) avea extindere în masă, a subliniat esența socială a acesteia și în 1907 a susținut:
„Leacul pelagrei, al acestei boli a mizeriei, al acestei rușini naționale, vi-l dau eu: împroprietărirea țăranilor.”
De asemenea, Babeș s-a preocupat îndeaproape de problemele medicinei profilactice, abordând probleme ca: alimentarea cu apă a localităților, organizarea științifică a luptei antiepidemice etc.

A susținut în mod consecvent caracterul obiectiv al lumii, al legilor naturii și al cauzalității.Victor Babeș a pus bazele publicațiilor „Analele Institutului de Patologie și Bacteriologie“ (1889), „România medicală“ (1893) și „Archives des sciences médicales“ (1895).

Articolul complet aici: jurnalspiritual.eu


Opiniile cititorului

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *