Current track

Title

Artist


Fermele de porci din Spania sunt învinovățite pentru pierderea în masă a peștilor

#Postat de on octombrie 14, 2021

Potrivit unei noi anchete, poluarea de la sute de ferme intensive de porci ar fi putut juca un rol mai mare decât s-a recunoscut public în prăbușirea uneia dintre cele mai mari lagune cu apă sărată din Europa. Locuitorii din regiunea Murcia din sud-estul Spaniei au dat alarma în august după ce zeci de pești morți au început să apară pe malul lagunei Mar Menor. În câteva zile, cantitatea a crescut la mai mult de cinci tone de carcase putrezite, ce alunga lumea de pe  plaje care au fost cândva o atracție turistică de top. Imaginile cu apele tulburi ale lagunei și reclamațiile legate de duhoarea sa urâtă au dominat acoperirea mass-media în toată Spania timp de zile, în timp ce oamenii de știință au dat vina pe decenii de scurgeri încărcate de nitrați pentru declanșarea unor vaste înfloriri de alge care epuizaseră apa de oxigen – lăsând în esență peștii să se sufoce sub apă.
O investigație de patru luni efectuată de Lighthouse Reports și reporterii de la elDiario.es și La Marea a examinat modul în care creșterea intensivă a cărnii de porc ar fi putut contribui la unul dintre cele mai grave dezastre ecologice din Spania din ultimii ani. În această vară, în timp ce peștii lipsiți de viață au continuat să se spele pe malul Mar Menor, guvernul regional a interzis utilizarea îngrășămintelor la mai puțin de 1,5 km de lagună, sugerând că vina pentru criză revine exclusiv extinderii agricole câmpuri care mărginesc laguna. Guvernul central a fost mai direct, acuzând oficialii locali de supraveghere laxă în ceea ce privește irigarea în câmpuri. Dar niciunul nu a menționat fermele de porci care au proliferat în ultimul deceniu în bazinul hidrografic Mar Menor. În 2019, un raport al ministerului spaniol al mediului a estimat că aceste ferme de porci – care în acel moment numărau aproape 800.000 de animale – ar putea fi responsabile pentru 17% din azotul din acviferul Mar Menor. Fotografii cu drone și imagini prin satelit ale zonei, colectate în septembrie de reporterii care lucrează la noua investigație, păreau să arate deșeuri de porci care se revarsă din iazurile de nămol, aruncate pe terenurile din apropiere sau depozitate în găuri mari din pământ. Constatările anchetei fac ecou raportului din 2019 al ministerului mediului.
În cadrul vizitelor la 10% din gropile de nămol din bazinul Mar Menor, s-a constatat că peste 90% nu au respectat reglementările conform cărora deșeurile provenite de la porci trebuie depozitate în iazuri închise impermeabile, se menționează în raport. „Au fost detectate deficiențe majore în instalațiile de depozitare a deșeurilor de animale … hidroizolația este aproape inexistentă, permițând scurgerea deșeurilor direct în pământ și rezultând contaminarea acviferului”, a adăugat acesta. „Este evident că principala sursă de poluare este o agricultură intensivă în bazinul Mar Menor, dar există aproximativ 450 de ferme de porci în bazinul hidrografic despre care nimeni nu vorbește ”, a declarat María Giménez Casalduero, profesor la Universitatea din Murcia și coordonator regional al partidului politic Más País. „Este ca și cum am da amnistie industriei de porc.” Numărul de porci din regiunea Murcia a crescut la niveluri record, reflectând o creștere a fermelor și abatoarelor din toată Spania. Peste 56 de milioane de porci au fost sacrificați în toată Spania anul trecut, cu 3 milioane mai mult decât în ​​2019, iar cererea în creștere pentru exporturi a dus Spania să depășească Germania ca principal producător de carne de porc al UE în acest an. Aproape jumătate din cererea de chorizo, porumb și untură spaniolă a venit din China, care a pierdut aproximativ 40% din porci în urma unui focar de boală mortală a porcului, pesta porcină africană. Prăbușirea Mar Menor este un memento al compromisurilor de mediu – de la gunoiul încărcat de azot și amoniac până la emisiile de metan – realizate pentru a alimenta o industrie în care cifra de afaceri în 2019 a depășit 15 miliarde EUR (13 miliarde GBP), a spus Gimenéz Casalduero. „Mar Menor este un apel de trezire”, a spus ea. „Dacă doriți să aprovizionați China cu șuncă [șuncă], o faceți prin distrugerea teritoriului și devenind un depozit de deșeuri de pe piața internațională a cărnii de porc.” Este un cost care apare rar în discuțiile despre exporturi, a adăugat ea. „Trebuie să decidem: până la ce limită putem continua să ne folosim resursele naturale și să ne influențăm mediul pentru a satisface piețele internaționale? Regiunea Murcia nu poate deveni toaleta Europei „. Afluxul de pești morți pe malul Mar Menor din această vară a fost ultimul capitol al unui colaps care a fost în curs de decenii. În 2016, florile de alge au transformat apele din Mar Menor într-o supă densă și verde, în timp ce în 2019 mii de pești morți și crustacee s-au spălat pe malurile sale. Pe măsură ce s-a intensificat controlul asupra câmpurilor agricole intensive care limitează laguna, grupurile care reprezintă fermierii au susținut că sunt pe deplin conforme cu legislația de mediu. cel puțin 289 de ferme care reprezintă 80% din creșterea intensivă a animalelor din Micul bazin. Bazinul are 1.055 de iazuri cu nămol – umplut cu deșeuri care includ fecale, urină și sânge – conform cifrelor guvernului regional din 2018.
Guvernul regional a respins raportul Ministerului Mediului din 2019, spunând într-un e-mail că „nu corespunde realității zonei”. „Iazurile sunt hidroizolate în mod natural, o metodă recunoscută de legislația națională, atât actuală, cât și anterioară”, a spus acesta, adăugând că această metodă de izolare a fost permisă atunci când solul a fost considerat a avea o permeabilitate redusă, cu un risc redus de contaminare a acviferului. Începând din 2019, guvernul regional a declarat că a efectuat 40 de inspecții, rezultând în trei cazuri în care are în vedere dacă va lua măsuri. Oficialii din regiune, împreună cu municipalitățile din bazinul Mar Menor, s-au străduit să combată creșterea industriei de porc, a declarat Andrés Pedreño Cánovas, profesor de sociologie la Universitatea din Murcia. „Fermele de porci au crescut fără niciun fel de control, creând o bulă condusă de piețele internaționale și în special exporturile către China”, a spus el. „Dar bulele izbucnesc întotdeauna, iar acesta va lăsa în urmă un teritoriu devastat și poluat în criză”. Interporc Spania, care reprezintă sectorul porcilor albi – rasa utilizată pe scară largă în agricultura intensivă – a declarat că industria din Spania face „eforturi mari” de ani de zile pentru a proteja mediul. „În Spania, mai mult de 90% din nămolul de porc este reutilizat pentru a înlocui îngrășămintele, dar poate fi tratat și transformat în energie electrică”, se arată într-un comunicat scris. Organismul comercial a abordat, de asemenea, raportul din 2019 al ministerului mediului. „Dacă s-au constatat deficiențe, este evident că ferma trebuie să le corecteze, iar administrația trebuie să se asigure că se face acest lucru”, a spus acesta. „Dar nu se pot face declarații despre întregul sector care rezultă din faptul că erori au fost detectate în unele cazuri.” Sursa: theguardian.com


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *